Care este continentul situat în toate cele patru emisfere?

24.11.2020
Care este continentul situat în toate cele patru emisfere?

Continentul aflat pe toate emisferele. Pământul este singura planetă cunoscută de om, până acum, care poate susține viața. Condițiile de pe Terra sunt unice. Aproximativ 70% din suprafața planetei este cu apă, restul fiind pământ și gheață. Pământul este împărțit în șapte regiuni, definite drept continente: Asia, Africa, America de Nord, America de Sud, Antarctica, Europa și Australia.

Fiecare continent are specificul lui, iar populația, de asemenea, diferă de la o regiune la alta. Potrivit definiţiei, continentul este o vastă întindere de uscat înconjurat total sau parțial de oceane sau de mări, cuprinzând și unele insule sau arhipelaguri vecine.

Continentul situat în toate cele patru emisfere

Pământul este împărțit în patru părți, pe liniile de latitudine și longitudine. Ecuatorul este cel care împarte, orizontal, planeta în două părți. Totodată, lungimea primei meridiane secționează Terra, vertical, în două jumătăți. Trebuie specificat că atât latitudinile cât și longitudinale sunt linii imaginare, care au ajutat oamenii să împartă planeta în diferite regiuni.

Astfel, regiunea situată în nordul ecuatorului se numește emisfera nordică, iar cea din partea de jos se numește emisfera sudică, în timp ce meridiana împarte planeta în emisfera estică și emisfera vestică. Drept urmare, condițiile meteo vor fi diferite de la o regiune la alta.

Dintre toate continentele Pământului, Africa este singurul care se află pe cele patru emisfere. Africa este cel de-al doilea continent ca întindere, după Asia, cu o suprafață totală de aproximativ 30, 3 milioane de kilometri pătrați și cu o populație de aproximativ 1,2 miliarde de locuitori. Cu alte cuvinte, suprafața de pământ a Africii reprezintă 20,4% din uscat.

Africa se găsește în toate cele patru emisfere ale planetei, emisfera nordică, sudică, estică și vestică. Continentul este singura bucată de uscat traversat atât de Primul Meridian, cât și de Ecuator. Un lucru interesant este faptul că Ecuatorul împarte Africa în aproape două jumătăți. Linia imaginară trece prin Gabon, São Tomé, Uganda, Republica Democratică Congo, Kenya, Ecuador și Somalia. Pe de altă parte, Primul Meridian trece prin Mali, Algeria și Ghana.

De unde vine denumirile continentelor?

Denumirea fiecărui continent are o poveste aparte și unele au legătură cu felul în care au fost descoperite, altele cu felul în care arată.

Europa. Din punct de vedere etimologic, numele de Europa vine din limba greacă, de la cuvintele „Eur”, care însemna „întins”, şi „op”, care înseamnă „ochi”. Denumirea de Europa a fost folosită pentru prima dată în Legendele Olimpului. Se pare că Zeus, conducătorul zeilor, s-a îndrăgostit de inocenta nimfă pe nume Europa (sora lui Cadmus şi fiica regelui Agenor al Feniciei făcută cu Telephasa) ce culegea flori împreună cu însoţitoarele sale pe litoralul pontic.

Africa. Denumirea a fost dată de romani. Africa vine de la cuvântul arab afar – „praf” sau „pământ”.

America. Numele acestor continente provine de la exploratorul Amerigo Vespucci.

Antarctica. Numele acestui continent înseamnă „opus Arcticii”. Arktikos este numele grecesc al constelației Ursa Mare de deasupra Polului Nord.

Asia. În asiriană, Asia înseamnă „soarele răsare”.

Australia. Numele continentului vine de la „terra australis incognita” care înseamnă „teritoriu sudic necunoscut”.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot