Care este cea mai mare țară din America de Sud?

23.03.2022
Care este cea mai mare țară din America de Sud?

America de Sud este porțiunea de sud a masei uscate, denumită în general Lumea Nouă sau Emisfera Vestică. Continentul este compact și de formă aproximativ triunghiulară. Este lat în nord și se înclină până la un punct, Capul Horn, Chile în sud.

America de Sud este mărginită de Marea Caraibelor la nord-vest și nord, Oceanul Atlantic la nord-est, est și sud-est și Oceanul Pacific la vest. În nord-vest, este unită cu America de Nord prin Istmul Panama. Pasajul Drake, la sud de Capul Horn, separă Lumea Nouă de Antarctica.

Brazilia, cea mai mare țară din America de Sud

America de Sud are o suprafață totală de aproximativ 17.814.000 km pătrați sau aproximativ o optime din suprafața terestră a Pământului. Aceasta este împărțită în 12 țări.

Opt țări din Lumea Nouă sunt printre cele mai mari zece țări din America. Cea mai mare țară este Brazilia, care se întinde pe peste 8.515.767 km², potrivit World Population Review. Este, de asemenea, a cincea țară ca mărime din lume, chiar după Statele Unite. În plus, capitala Brasilia are cel mai mare PIB pe cap de locuitor din America de Sud.

Influența colonizării portugheze a celei mai mari țări din Lumea Nouă se extinde până în zilele noastre. Poate că cele mai mari două influențe asupra culturii braziliene de astăzi sunt limba și arhitectura acesteia.

Limba oficială a țării este portugheza, unică în America de Sud. Deloc surprinzător, Brazilia este cea mai mare țară vorbitoare de portugheză din lume. Arhitectura colonială în stil portughez a stat la baza tuturor mișcărilor arhitecturale ulterioare din țară și este încapsulată în astfel de clădiri precum Muzeul Inconfidência din Minas Gerais.

Pădurea tropicală amazoniană este cea mai mare junglă din lume, așa că este logic că o mare parte a ei se află în Brazilia, aproximativ 60% din suprafața junglei. Un procent mult mai mare decât următorul cel mai mare, Peru (13%) și Columbia (10%). Se estimează că partea braziliană a Amazonului conține între 96.660 și 128.843 de specii individuale de nevertebrate.

Fanii fotbalului sunt familiarizați cu echipa națională a Braziliei, de cinci ori câștigătoare a Cupei Mondiale și singura echipă care s-a calificat la fiecare Cupă Mondială. Fiind sport național al Braziliei, fotbalul joacă un rol important în viața multor cetățeni ai săi. Unii dintre cei mai cunoscuți fotbaliști ai tuturor timpurilor provin din Brazilia, printre care Pelé, Ronaldo, Ronaldinho, Roberto Carlos și Kaká.

Foto: Depositphotos.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 11 august, a 223-a zi a calendarului gregorian și a 224-a zi în anii bisecți, a consemnat de-a lungul vremii evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a țării noastre. În...
Cele mai noi articole
De ce Sadoveanu nu dădea niciodată bani cu împrumut?
De ce Sadoveanu nu dădea niciodată bani cu împrumut?
Cine nu a auzit despre scriitorul Mihail Sadoveanu? Înainte de scriitorul Sadoveanu a existat omul Mihail Sadoveanu, un bărbat care era pasionat de vânătorie și pescărie. Acesta era înconjurat... citește tot
Inginerul Mircea Ulubeanu, omul care a inventat stabilopozii
Inginerul Mircea Ulubeanu, omul care a inventat stabilopozii
România a avut, de-a lungul timpului, mai multe personalităţi care i-au influenţat dezvoltarea. Cei mai mulți dintre ei sunt cunoscuți, rămânând în istorie prin realizările lor în plan... citește tot
Cum arăta Elena Ceaușescu în costum de baie? Uite cum se bălăcea cu Nicu!
Cum arăta Elena Ceaușescu în costum de baie? Uite cum se bălăcea cu Nicu!
Alături de Elena Lupescu și Elena Udrea, Elena Ceaușescu este una dintre cele mai cunoscute femei care au influențat viața politică din România și, totodată, destinele a milioane de români.... citește tot