Curiozități despre jungle. Câte dintre speciile lumii trăiesc în jungle?

13.01.2022
Curiozități despre jungle. Câte dintre speciile lumii trăiesc în jungle?

O junglă este o pădure tropicală cu vegetație luxuriantă, încâlcită, impenetrabilă, plină în general de animale sălbatice. Înainte de anii 1970, pădurile tropicale erau denumite în general jungle, dar această terminologie nu se mai folosește.

O junglă este un termen descriptiv, nu unul științific. Este, în general, folosit pentru a se referi la terenurile acoperite cu vegetație densă și încâlcită. O „junglă” nu este de fapt un ecosistem, ceea ce înseamnă o comunitate de organisme dintr-o zonă dată, inclusiv flora și fauna și mediul fizic în care interacționează. Pe de altă parte, o pădure tropicală este tipul de ecosistem în care se găsesc adesea jungle.

Curiozități despre jungle

Junglele sunt acoperite cu vegetație sălbatică și pădure deasă.

Pădurile tropicale au copaci înalți care blochează lumina, în timp ce în junglă lumina intră mult mai mult, ceea ce facilitează creșterea plantelor.

Lumina suplimentară creează zone dense de plante și vegetație care pot fi dificil de navigat.

Jungla asiatică din pădure tropicală

 

Junglele se găsesc adesea în jurul pădurilor tropicale.

Jungla găzduiește o varietate largă de plante și animale.

Peste jumătate din speciile lumii trăiesc într-un mediu de junglă.

Clima din junglă este caldă cu precipitații dese.

Cuvântul „jungla” provine dintr-un cuvânt sanscrit „jangla” care înseamnă „pământ necultivat”, uscat, deșert. Deși cuvântul sanscrit se referă la uscat, s-a sugerat că o interpretare anglo-indiană a dus la conotația sa ca „desiș încurcat” dens, în timp ce alții au susținut că este un cuvânt înrudit cu limba indo-europeană, urdu, și se referea la păduri.

„Legea junglei” este o expresie care înseamnă „fiecare om pentru sine”, „orice merge”, „supraviețuirea celui mai puternic”, „ucide sau fi ucis” sau „mâncă sau vei fi mâncat”.

De asemenea, acest dicton „Legea junglei” provine din colecția de povestiri a lui Rudyard Kipling numită „Cartea junglei”, publicată în anul 1894, acesta fiind inspirat de junglele Indiei.

În timp ce leii au porecla „Regele junglei”, ei trăiesc de obicei în savană și pășuni.

Tarzan este un personaj fictiv celebru care este crescut de maimuțe în junglele africane.

Termenul „jungla“ poartă conotații de natură și de izolare neîmblânzită și necontrolabile de civilizație, împreună cu emoțiile care evocă: amenințare, confuzie, lipsa de putere, dezorientare și imobilizării.

Pădurea tropicală Amazon este, probabil, una dintre cele mai bine cunoscute jungle din lume. Adăpostul a peste 10.000 de specii, fiind descoperite mai multe în fiecare zi, Amazon este un focar de biodiversitate incredibilă.

Foto: Deposit Photos.com

 

 

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot