Curiozități despre jungle. Câte dintre speciile lumii trăiesc în jungle?

13.01.2022
Curiozități despre jungle. Câte dintre speciile lumii trăiesc în jungle?

O junglă este o pădure tropicală cu vegetație luxuriantă, încâlcită, impenetrabilă, plină în general de animale sălbatice. Înainte de anii 1970, pădurile tropicale erau denumite în general jungle, dar această terminologie nu se mai folosește.

O junglă este un termen descriptiv, nu unul științific. Este, în general, folosit pentru a se referi la terenurile acoperite cu vegetație densă și încâlcită. O „junglă” nu este de fapt un ecosistem, ceea ce înseamnă o comunitate de organisme dintr-o zonă dată, inclusiv flora și fauna și mediul fizic în care interacționează. Pe de altă parte, o pădure tropicală este tipul de ecosistem în care se găsesc adesea jungle.

Curiozități despre jungle

Junglele sunt acoperite cu vegetație sălbatică și pădure deasă.

Pădurile tropicale au copaci înalți care blochează lumina, în timp ce în junglă lumina intră mult mai mult, ceea ce facilitează creșterea plantelor.

Lumina suplimentară creează zone dense de plante și vegetație care pot fi dificil de navigat.

Jungla asiatică din pădure tropicală

 

Junglele se găsesc adesea în jurul pădurilor tropicale.

Jungla găzduiește o varietate largă de plante și animale.

Peste jumătate din speciile lumii trăiesc într-un mediu de junglă.

Clima din junglă este caldă cu precipitații dese.

Cuvântul „jungla” provine dintr-un cuvânt sanscrit „jangla” care înseamnă „pământ necultivat”, uscat, deșert. Deși cuvântul sanscrit se referă la uscat, s-a sugerat că o interpretare anglo-indiană a dus la conotația sa ca „desiș încurcat” dens, în timp ce alții au susținut că este un cuvânt înrudit cu limba indo-europeană, urdu, și se referea la păduri.

„Legea junglei” este o expresie care înseamnă „fiecare om pentru sine”, „orice merge”, „supraviețuirea celui mai puternic”, „ucide sau fi ucis” sau „mâncă sau vei fi mâncat”.

De asemenea, acest dicton „Legea junglei” provine din colecția de povestiri a lui Rudyard Kipling numită „Cartea junglei”, publicată în anul 1894, acesta fiind inspirat de junglele Indiei.

În timp ce leii au porecla „Regele junglei”, ei trăiesc de obicei în savană și pășuni.

Tarzan este un personaj fictiv celebru care este crescut de maimuțe în junglele africane.

Termenul „jungla“ poartă conotații de natură și de izolare neîmblânzită și necontrolabile de civilizație, împreună cu emoțiile care evocă: amenințare, confuzie, lipsa de putere, dezorientare și imobilizării.

Pădurea tropicală Amazon este, probabil, una dintre cele mai bine cunoscute jungle din lume. Adăpostul a peste 10.000 de specii, fiind descoperite mai multe în fiecare zi, Amazon este un focar de biodiversitate incredibilă.

Foto: Deposit Photos.com

 

 

 

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce italienii nu rup pastele, în două, atunci când le gătesc?
De ce italienii nu rup pastele, în două, atunci când le gătesc?
Italia este renumită în toată lumea pentru gastronomie sa delicioasă. Pizza și pastele sunt considerate două preparate tradiționale italienești, având în spate o istorie bogată. Acestea... citește tot
Ce sunt Rusaliile?
Ce sunt Rusaliile?
Ritualurile creștine sunt sărbătorite cu sfințenie de către credincioșii din țara noastră. Astfel că după Nașterea, Moartea, Învierea și Înălțarea lui Iisus Hristos, mai este o zi... citește tot
De unde vine expresia ”gol pușcă”? Ce treaba are goliciunea cu arma?
De unde vine expresia ”gol pușcă”? Ce treaba are goliciunea cu arma?
Nu de puține ori am auzit expresia ”gol pușcă” folosită în diferite discuții. Sensul acesteia este destul de ușor de înțeles, fiind folosit în diferite fraze pentru a defăima o... citește tot