Care este Pădurea de Argint a lui Mihai Eminescu?

19.04.2021
Care este Pădurea de Argint a lui Mihai Eminescu?

Mihai Eminescu a fost geniul poeziei românești. Textele sale au trecut testul timpului și sunt apreciate și în prezent, nu doar in Romania ci si peste hotare. Puțini știu, însă că poetul s-a inspirat în unele poezii din frumoasa natură. Astfel, Codrii de Aramă și Pădurea de Argint pot fi admirate chiar si în realitate. Unde sunt acestea?

Unde se află Pădurea de Argint?

În Parcul Natural Vânători Neamţ din nordul Moldovei, se gâsesc două arii protejate, Codrii de Aramă şi Pădurea de Argint. Acestea au fost evocate de Mihai Eminescu în poeziile sale. Trebuie specificat de la bun început că, deși, cele două arii protejate sunt foarte aproape una de cealaltă ele nu sunt identice, ci sunt două zone complet distincte cu istorii diferite.

Turiștii care aleg să vină, în nordul Moldovei, pot admira aceste arii protejate naturale, care au fost surse de inspirație pentru poeziile lui Eminescu. Pădurea de Argint, din „Călin, file din poveste“, este situată pe partea dreaptă a drumului judeţean ce duce la mănăstirea Văratec. Este imposibil să nu observi această zonă, fiindcă are un colorit specific al arborilor.

Pathway in the autumn park

Pădurea are o suprafață de aproximativ 2,5 hectare și este alcătuită din arbori de mesteacăn, a căror vârstă este de vreo 150 de ani, dar şi copaci mai tineri. Pădurea de Argint este se găsește la o altitudine de 540 de metri și se află în partea central-nordică a județului Neamț și cea nord-estică a satului Văratec, pe terasa inferioară a pârâului Topolița.

În timpul vieții lui Mihai Eminescu regiunea nu era populată de oameni. Se spune că Pădurea de Argint a fost denumită astfel de la scoarța albă, strălucitoare, a mestecenilor.

De treci codri de aramă, de departe vezi albind
S-auzi mândra glăsuite a pădurii de argint.
Acolo, lângã isvoară, iarba pare de omăt,
Flori albastre tremur ude în vãzduhul tãmâiet,
Pare-cã si trunchii vecinici poartă suflete sub coajă,
Ce suspină printre ramuri cu a glasului lor vrajă, fragment din poezia – Călin (file din poveste) de Mihai Eminescu.

Cine a fost Mihai Eminescu?

Mihai Eminescu s-a născut pe 15 ianuarie 1850 și a murit pe 15 iunie 1889. De-a lungul scurtei sale vieți, Eminescu a fost poet, prozator și jurnalist. Acesta este considerat de către critici ca fiind cel mai bun poet român din toate timpurile. Operele sale literare au străbătut timpul și sunt învățate și studiate și în zilele noastre la școală.

Foto: turismistoric.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot