Care este Pădurea de Argint a lui Mihai Eminescu?

19.04.2021
Care este Pădurea de Argint a lui Mihai Eminescu?

Mihai Eminescu a fost geniul poeziei românești. Textele sale au trecut testul timpului și sunt apreciate și în prezent, nu doar in Romania ci si peste hotare. Puțini știu, însă că poetul s-a inspirat în unele poezii din frumoasa natură. Astfel, Codrii de Aramă și Pădurea de Argint pot fi admirate chiar si în realitate. Unde sunt acestea?

Unde se află Pădurea de Argint?

În Parcul Natural Vânători Neamţ din nordul Moldovei, se gâsesc două arii protejate, Codrii de Aramă şi Pădurea de Argint. Acestea au fost evocate de Mihai Eminescu în poeziile sale. Trebuie specificat de la bun început că, deși, cele două arii protejate sunt foarte aproape una de cealaltă ele nu sunt identice, ci sunt două zone complet distincte cu istorii diferite.

Turiștii care aleg să vină, în nordul Moldovei, pot admira aceste arii protejate naturale, care au fost surse de inspirație pentru poeziile lui Eminescu. Pădurea de Argint, din „Călin, file din poveste“, este situată pe partea dreaptă a drumului judeţean ce duce la mănăstirea Văratec. Este imposibil să nu observi această zonă, fiindcă are un colorit specific al arborilor.

Pathway in the autumn park

Pădurea are o suprafață de aproximativ 2,5 hectare și este alcătuită din arbori de mesteacăn, a căror vârstă este de vreo 150 de ani, dar şi copaci mai tineri. Pădurea de Argint este se găsește la o altitudine de 540 de metri și se află în partea central-nordică a județului Neamț și cea nord-estică a satului Văratec, pe terasa inferioară a pârâului Topolița.

În timpul vieții lui Mihai Eminescu regiunea nu era populată de oameni. Se spune că Pădurea de Argint a fost denumită astfel de la scoarța albă, strălucitoare, a mestecenilor.

De treci codri de aramă, de departe vezi albind
S-auzi mândra glăsuite a pădurii de argint.
Acolo, lângã isvoară, iarba pare de omăt,
Flori albastre tremur ude în vãzduhul tãmâiet,
Pare-cã si trunchii vecinici poartă suflete sub coajă,
Ce suspină printre ramuri cu a glasului lor vrajă, fragment din poezia – Călin (file din poveste) de Mihai Eminescu.

Cine a fost Mihai Eminescu?

Mihai Eminescu s-a născut pe 15 ianuarie 1850 și a murit pe 15 iunie 1889. De-a lungul scurtei sale vieți, Eminescu a fost poet, prozator și jurnalist. Acesta este considerat de către critici ca fiind cel mai bun poet român din toate timpurile. Operele sale literare au străbătut timpul și sunt învățate și studiate și în zilele noastre la școală.

Foto: turismistoric.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot