Unde se află locul în care a murit Mihai Eminescu? Azi e office building!

19.06.2023
Unde se află locul în care a murit Mihai Eminescu? Azi e office building!

Mihai Eminescu este de departe una dintre cele mai marcante personalități ale României. Considerat de experți ca fiind cel mai mare poet pe care l-a dat țara noastră, viața lui nu a fost lipsită de evenimente triste. Acesta moare în București la doar 39 de ani, fiind considerat nebun la vremea respectivă. Unde se află locul morții lui Mihai Eminescu?

Unde este locul morții lui Mihai Eminescu?

Mihai Eminescu

Născut în Botoșani, micul Eminovici a devenit în timp poet, prozator, jurnalist, având o minte sclipitoare. În scurta sa viață, a scris un singur volum, denumit simplu „Poesii”. Aici sunt publicate celebra lucrare Luceafărul, dar și cele cinci Scrisori.

La 24 de ani se stabilește la Iași, unde are o activitate jurnalistică la Curierul de Iași sau Timpul, fiind un ideolog incontestabil. Articolele scrise în timpul acesta aveau tente filosofice, conservatoare, antisemite și naționaliste.

Trădat în dragoste, rămâne alături de singurul prieten pe care îl avea, învățătorul Ion Creangă. Epuizat de muncă, dar și rănit în ale amorului, Eminescu se retrage din gazetă în 1883. Dezvoltă o tulburare bipolară, având numeroase căderi nervoase de-a lungul timpului. Problemele de sănătate se acutizează, fiind tratat cu injecții de clorură de mercur.

Moare pe data de 15 iunie 1889 în sanatoriul lui Alexandru Șuțu, fiind înmormântat în cimitirul Bellu din București. Istoria l-a consemnat ca fiind și rămânând cel mai important poet al generației sale și nu numai, sute de mii de elevi studiindu-i operele anual la școală.

În București, pe strada Plantelor, nr.9, se află poziționată o placă de marmură având următoarea informație: „În acest loc s-a aflat Sanatoriul Caritatea, unde a încetat din viață marele poet Mihai Eminescu”. Sanatoriul a fost dărâmat în perioada interbelică, fiind ulterior construită o clădire de birouri.

Misterul morții poetului

Cauza reală a morții marelui poet nu a fost niciodată stabilită. Astfel că, trecerea la cele sfinte a lui Mihai Eminescu rămâne un mister. Cei mai mulți ar fi spus că a fost otrăvit sau chiar asasinat. Diagnosticul documentat este sifilis, dar adevărata cauză a morții ar fi putut să fie tratamentul cu mercur și morfină la care a fost supus.

În sanatoriul Caritatea, Mihai Eminescu a fost dus de către prieteni pentru a fi tratat, iar în dimineața zilei fatidice de 15 iunie, după mai multe luni de tratament, este găsit fără suflare. Astfel s-a stins la vârsta de doar 39 de ani, fără a avea moștenitori, cel mai mare poet din istoria României.

Foto: Bucurestiulmeudrag.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot