Unde se află locul în care a murit Mihai Eminescu? Azi e office building!

19.06.2023
Unde se află locul în care a murit Mihai Eminescu? Azi e office building!

Mihai Eminescu este de departe una dintre cele mai marcante personalități ale României. Considerat de experți ca fiind cel mai mare poet pe care l-a dat țara noastră, viața lui nu a fost lipsită de evenimente triste. Acesta moare în București la doar 39 de ani, fiind considerat nebun la vremea respectivă. Unde se află locul morții lui Mihai Eminescu?

Unde este locul morții lui Mihai Eminescu?

Mihai Eminescu

Născut în Botoșani, micul Eminovici a devenit în timp poet, prozator, jurnalist, având o minte sclipitoare. În scurta sa viață, a scris un singur volum, denumit simplu „Poesii”. Aici sunt publicate celebra lucrare Luceafărul, dar și cele cinci Scrisori.

La 24 de ani se stabilește la Iași, unde are o activitate jurnalistică la Curierul de Iași sau Timpul, fiind un ideolog incontestabil. Articolele scrise în timpul acesta aveau tente filosofice, conservatoare, antisemite și naționaliste.

Trădat în dragoste, rămâne alături de singurul prieten pe care îl avea, învățătorul Ion Creangă. Epuizat de muncă, dar și rănit în ale amorului, Eminescu se retrage din gazetă în 1883. Dezvoltă o tulburare bipolară, având numeroase căderi nervoase de-a lungul timpului. Problemele de sănătate se acutizează, fiind tratat cu injecții de clorură de mercur.

Moare pe data de 15 iunie 1889 în sanatoriul lui Alexandru Șuțu, fiind înmormântat în cimitirul Bellu din București. Istoria l-a consemnat ca fiind și rămânând cel mai important poet al generației sale și nu numai, sute de mii de elevi studiindu-i operele anual la școală.

În București, pe strada Plantelor, nr.9, se află poziționată o placă de marmură având următoarea informație: „În acest loc s-a aflat Sanatoriul Caritatea, unde a încetat din viață marele poet Mihai Eminescu”. Sanatoriul a fost dărâmat în perioada interbelică, fiind ulterior construită o clădire de birouri.

Misterul morții poetului

Cauza reală a morții marelui poet nu a fost niciodată stabilită. Astfel că, trecerea la cele sfinte a lui Mihai Eminescu rămâne un mister. Cei mai mulți ar fi spus că a fost otrăvit sau chiar asasinat. Diagnosticul documentat este sifilis, dar adevărata cauză a morții ar fi putut să fie tratamentul cu mercur și morfină la care a fost supus.

În sanatoriul Caritatea, Mihai Eminescu a fost dus de către prieteni pentru a fi tratat, iar în dimineața zilei fatidice de 15 iunie, după mai multe luni de tratament, este găsit fără suflare. Astfel s-a stins la vârsta de doar 39 de ani, fără a avea moștenitori, cel mai mare poet din istoria României.

Foto: Bucurestiulmeudrag.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
În ultimii ani, inteligența artificială (AI) a avansat enorm și computerele au depășit limite pe care le consideram imposibile acum puțină vreme. Deși, probabil, în viitor unii ne vom... citește tot