Cum a fost salvat un om de la moarte de o partidă de șah?

17.03.2023
Cum a fost salvat un om de la moarte de o partidă de șah?

Șahul este considerat sportul minții, fiindcă este un joc de strategie în care trebuie să anticipezi mișcările adversarului. De aceea, persoanele care practică șah profesionist sunt considerate mai inteligente decât media populației. Cert este că jocul ajută la dezvoltarea abilităților mentale.

Există însă un caz în care un individ a fost salvat de la moarte datorită unei partide de șah. Este vorba despre Ossip Bernstein, un om de afaceri de origine rusu-francez care era și șahist profesionist.

Viața lui Ossip Bernstein

Ossip Bernstein s-a născut în data de 20 octombrie 1882, la Jitomir, o localitate în Imperiul Rus, care în prezent se află pe teritoriul Ucrainei. Familia Bernstein a fost una înstărită, astfel că Ossip a avut o copilărie fără griji. Încă din tinerețe, băiatul a dovedit un talent extraordinar la jocul de șah.

Ossip Bernstein a studiat dreptul, iar în timpul facultății a înțeles că poate face carieră și ca jucător profesionist de șah. Drept urmare, a început să călătorească prin toată Europa, câștigând tot felul de turnee. Acesta a jucat împotriva unor șahiști puternici ai vremurilor sale, iar în 1914 a câștigat Campionatul de șah din Rusia.

Salvat de la moarte de o partidă de șah

Ossip Bernstein s-a făcut remarcat nu numai ca șahist, ci și ca bancher și avocat. Bărbatul a fost un membru al mișcării socialiste și a participat la tot felul de proteste împotriva autorităților de la acea vreme. În anul 1918, pe când acesta avea 36 de ani, acesta a fost arestat de poliția secretă a bolșevicilor. Toți cei care erau prinși și făceau parte din partidele de opoziție erau executați sau deportați.

Ossip Bernstein a fost trimis la moarte prin împușcare. În momentul în care se afla în fața plutonului de execuție comandantul a citit numele celor care urmau să fie executați și l-a recunoscut pe Ossip. Comandantul l-a identificat în mulțime pe Bernstein și a mers la el, făcându-i o propunere: să joace o partidă de șah cu el și dacă va câștiga va scăpa de execuție, însă dacă partida se va termina egal sau va pierde va fi omorât.

Bineînțeles că Ossip Bernstein a câștigat partida de șah și a scăpat de execuție. Acum, există două teorii în acest caz: fie evenimentele sau petrecut exact în acest fel și partida de șah i-a salvat viața, fie comandantul a vrut să îl salveze de la moarte și i-a propus o partidă de șah știind că va pierde cu siguranță, el fiind un jucător amator.

Ossip Bernstein a fost eliberat și a plecat cu o navă britanică la Paris. Acesta a continuat să practice șah, fiind unul dintre cei mai buni jucători din Europa, în perioada 1920 – 1950. Bărbatul a fost unul dintre primii oameni care au primit titlul de Mare Maestru Internațional, acordat de Federația Internațională de Șah.

Ossip Bernstein a murit în data de 30 noiembrie 1962, la vârsta de 80 de ani.

Foto: Wikipedia.org

Cele mai noi articole
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Dacă iPhone-ul ar fi existat în anul 1942, ar fi fost o schimbare extrem de radicală în peisajul tehnologic și social. Totuși, primul Iphone a apărut în Statele Unite ale Americii abia în... citește tot
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot