Cum a fost salvat un om de la moarte de o partidă de șah?

17.03.2023
Cum a fost salvat un om de la moarte de o partidă de șah?

Șahul este considerat sportul minții, fiindcă este un joc de strategie în care trebuie să anticipezi mișcările adversarului. De aceea, persoanele care practică șah profesionist sunt considerate mai inteligente decât media populației. Cert este că jocul ajută la dezvoltarea abilităților mentale.

Există însă un caz în care un individ a fost salvat de la moarte datorită unei partide de șah. Este vorba despre Ossip Bernstein, un om de afaceri de origine rusu-francez care era și șahist profesionist.

Viața lui Ossip Bernstein

Ossip Bernstein s-a născut în data de 20 octombrie 1882, la Jitomir, o localitate în Imperiul Rus, care în prezent se află pe teritoriul Ucrainei. Familia Bernstein a fost una înstărită, astfel că Ossip a avut o copilărie fără griji. Încă din tinerețe, băiatul a dovedit un talent extraordinar la jocul de șah.

Ossip Bernstein a studiat dreptul, iar în timpul facultății a înțeles că poate face carieră și ca jucător profesionist de șah. Drept urmare, a început să călătorească prin toată Europa, câștigând tot felul de turnee. Acesta a jucat împotriva unor șahiști puternici ai vremurilor sale, iar în 1914 a câștigat Campionatul de șah din Rusia.

Salvat de la moarte de o partidă de șah

Ossip Bernstein s-a făcut remarcat nu numai ca șahist, ci și ca bancher și avocat. Bărbatul a fost un membru al mișcării socialiste și a participat la tot felul de proteste împotriva autorităților de la acea vreme. În anul 1918, pe când acesta avea 36 de ani, acesta a fost arestat de poliția secretă a bolșevicilor. Toți cei care erau prinși și făceau parte din partidele de opoziție erau executați sau deportați.

Ossip Bernstein a fost trimis la moarte prin împușcare. În momentul în care se afla în fața plutonului de execuție comandantul a citit numele celor care urmau să fie executați și l-a recunoscut pe Ossip. Comandantul l-a identificat în mulțime pe Bernstein și a mers la el, făcându-i o propunere: să joace o partidă de șah cu el și dacă va câștiga va scăpa de execuție, însă dacă partida se va termina egal sau va pierde va fi omorât.

Bineînțeles că Ossip Bernstein a câștigat partida de șah și a scăpat de execuție. Acum, există două teorii în acest caz: fie evenimentele sau petrecut exact în acest fel și partida de șah i-a salvat viața, fie comandantul a vrut să îl salveze de la moarte și i-a propus o partidă de șah știind că va pierde cu siguranță, el fiind un jucător amator.

Ossip Bernstein a fost eliberat și a plecat cu o navă britanică la Paris. Acesta a continuat să practice șah, fiind unul dintre cei mai buni jucători din Europa, în perioada 1920 – 1950. Bărbatul a fost unul dintre primii oameni care au primit titlul de Mare Maestru Internațional, acordat de Federația Internațională de Șah.

Ossip Bernstein a murit în data de 30 noiembrie 1962, la vârsta de 80 de ani.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Românul Dumitru Dan a fost prima persoană din lume care a reușit să facă ocolul Pământului pe jos. Acesta a reușit să străbată în opinci 100.000 de kilometri, intrând astfel în Cartea... citește tot
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
Există în România un loc unde regii își duc odihna veșnică. Este vorba despre mănăstirea Curtea de Argeș, locul se află înmormântați Regele Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria,... citește tot
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
Foarte multe preparate culinare necesită la gătire folosirea foliei de aluminiu. Aceasta ajută, de exemplu, la înăbușirea peștelui sau a fripturii, menținând, totodată, felul de mâncare... citește tot
Recomandări din presa de azi
Carmen Iohannis, gafă vestimentară uriașă în lumea arabă: ”Confundă un dineu diplomatic cu bucătăria”
Cum s-a LANSAT Delia în muzică, în anul 1999. Primul lucru pe care l-a făcut...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Ce înseamnă când zicem „Bogdaproste”. Toţi folosim acest cuvânt, puțini știu cu adevărat ce înseamnă
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Cu cât se scumpesc țigările de la 1 aprilie? Lovitură URIAȘĂ pentru fumători, e anunțul...
Vouchere de vacanță. Cine ar putea să mai primească, în plus, tichetele speciale
ORA DE VARĂ 2023. Ce se întâmplă în România, DECIZIA vine de la Comisia Europeană
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
Actorii din „Tânăr și neliniștit”, la a 50-a aniversare. Cum arată acum Victor și Nikki...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising