Cine a inventat șahul, unul dintre cele mai cunoscute sporturi ale minții?

02.02.2024
Cine a inventat șahul, unul dintre cele mai cunoscute sporturi ale minții?

Când te gândești la sporturi care să dezvolte mintea, șahul este primul lucru care îți vine în memorie. Un joc complex, cu o istorie de sute de ani, practicat în mod regulat de milioane de oameni în întreaga lume. Totuși, cine a inventat acest joc și când?

Șahul, origini învăluite în mister

Originea șahului este învăluită în mister și istorie îndelungată, iar nu există o singură persoană sau moment precis care să fi inventat acest joc. Se crede că șahul a evoluat în decursul timpului, fiind rezultatul unei combinații a mai multor jocuri similare. Totuși, istoricii sunt de părere că faimosul joc își are originile în India secolului al VI-lea.

Indienii îl numeau „chatarunga”, un termen de origine sanscrită ce înseamna patru „anga”, adică unităţi. La acel joc participau patru adversari, fiecare având câte opt piese: elefanţi, cai, care de luptă şi soldaţi.

Un secol mai târziu, jocul ar fi fost preluat de vecinii perşi, sub numele de „shahtranj”. Din acest cuvânt a evoluat, în timpul, şi denumirea actuală a celui mai răspândit joc al minţii de pe Glob. În limba persoană, „Shah” înseamnă rege, iar „Shah mat” înseamnă „regele este mort”.

Șahul a ajuns apoi și în Europa. În Europa a devenit popular încă din perioada medievală, mai ales în casele aristrocraţilor. Prima tablă de șah cu carouri albe și negre a fost realizată pe „Bătrânul continent” în anul 1090.

Sissa ben Dahir, inventatorul șahului?

O veche legendă indiană spune că inventatorului jocului de şah ar fi Sissa ben Dahir. Conform poveștii, el i-a dăruit prima tablă de șah regelui Shirham al Indiei. Încântat din cale afară de joc, regele i-ar fi oferit o recompensă.

„Maiestate, nu vreau cine ştie ce bogaţii lumeşti, daţi-mi doar un bob de grâu pentru prima pătrăţică a tablei de şah, două boabe pentru a doua, 4 boabe pentru a treia, 8 pentru a patra pătrăţică… şi tot aşa, până ce toate cele 64 de pătrate ale tablei vor fi acoperite de grâu”, i-ar fi spus matematicianul Sissa ben Dahir conducătorului său.

„Regele, mirat şi încântat că i se cere atât de puţin, a bătut din palme şi a poruncit să i se aducă un sac de grâu, pentru a îndeplini cererea vicleanului matematician. Dar, spre mirarea regelui, sacul s-a terminat repede, iar tabla nu era nici pe sfert acoperită. La fel s-a întâmplat şi cu sacii care au fost aduşi pe urmă, au fost goliţi tot mai repede. Şi într-adevăr, abia atunci şi-a dat seama regele că Sissa ben Dahir i-a cerut un număr neînchipuit de mare de boabe de grâu, rezultatul progresiei geometrice”, fragment din Legenda şahului citat de adevarul.ro.

Matematicianul Luca Pacioli, promotorul jocului de șah modern

Șahul a devenit mai standardizat la jumătatea secolului al XV-lea. Matematicianul italian Luca Pacioli este cel care a scris „De ludo schacorum” („Despre jocul de șah”). Manuscrisul, care a devenit cunoscut și sub numele de „Schifanoia” („Boredom Dodger”), s-a impus rapid ca fiind o biblie a jocului de șah, codificând în esență un joc care, până în acel moment, fusese supus unei multitudini de variații regionale.

Curiozități despre șah:

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot