Cum a bătut Gari Kasparov computerul la șah, în anul 1996?

29.01.2021
Cum a bătut Gari Kasparov computerul la șah, în anul 1996?

În anul 1985, jucătorul sovietic Gari Kasparov a devenit cel mai tânăr campion mondial la șah la vârsta de 22 de ani și 210 de zile. Totuși, printre cele mai fabuloase momente din lunga carieră a lui Kasparov a fost confruntarea cu un computer. Om versus mașinărie. Cine a ieșit triumfător?

Kasparov versus Deep Blue

În ziua de 10 februarie 1996, la Philadelphia, la capătul unui meci care a durat trei ore, campionul mondial Gari Kasparov pierdea primul dintre cele șase meciuri programate împotriva lui Deep Blue, un supercomputer IBM capabil să calculeze 200 de milioane de mutări pe tabla de șah. După ce a pierdut primul meci, Kasparov a înțeles felul în care gândește computerul.

În cele din urmă, omul a ieșit victorios în fața computerului. Kasparov a reușit să câștige în fața lui Deep Blue de trei ori, în timp ce două meciuri s-au încheiat remiză.

În urma acestui succes, Kasparov a plecat acasă cu premiul în valoare de 400.000 de dolari. Se estimează că 6 milioane de oameni din întreaga lume au urmărit jocul pe internet.

Întâlnirea din februarie 1996 a reprezentat o bornă importantă în istoria sportului mondial prin prisma faptului că a fost pentru primul meci dintre un om și un computer.

A fost o întâlnire de șase jocuri în care fiecare jucător a avut la dispoziție două ore pentru a efectua 40 de mutări, două ore pentru a termina următoarele 20 de mutări și apoi alte 60 de minute pentru a încheia jocul.

Revanșa lui Deep Blue

La mai bine de un an de la întâlnirea disputată în Philadelphia, Kasparov i-a acordat revanșa lui Deep Blue, de data aceasta la New York.

Evenimentul a fost urmărit de milioane de oameni în timp real pe site-ul IBM De această dată, computerul era capabil să calculeze 200 de milioane de mutări pe secundă. Din șase partide desfășurate pe parcursul a nouă zile, Kasparov nu a reușit să învingă computerul decât în prima partidă; în următoarea a fost învins, după care au urmat trei remize și, în final o nouă victorie a lui Deep Blue. Computerul Deep Blue devenise mult prea „uman” în gândire. Kasparov a acuzat că în spatele computerului stă o minte umană.

Întâlnirea de la New York a fost prima în care un campion mondial de șah a fost învins de un computer în condiții de turneu.

În 2003, o echipă canadiană-britanică a realizat un film documentar, intitulat „The Man vs The Machine”, care prezintă în detaliu acest meci din punctul de vedere al lui Kasparov.

Cine este Gari Kasparov?

Kasparov s-a născut în 1963 la Baku, Azerbaidjan, și a devenit campion de juniori la șah al fostei Uniuni Sovietice la vârsta de numai 13 ani. În 1985, pe când avea 22 de ani, cel mai tânăr campion mondial din istoria „sportului minții” îl învingea pe legendarul Anatoli Karpov, cel care avea să devină cel mai mare rival al său.

Considerat de mulți ca fiind cel mai mare jucător de șah din toate timpurile, Kasparov era cunoscut pentru stilul său de joc plin de viață și abilitatea sa de a schimba tactica la mijlocul unei întâlniri.

Foto: Wikipedia

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot