Cât a ținut și cum s-a jucat partida de șah care a schimbat fața Războiului Rece?

21.09.2022
Cât a ținut și cum s-a jucat partida de șah care a schimbat fața Războiului Rece?

În anul 1972 a avut loc Campionatul Mondial de Șah, iar toți ochii lumii erau concentrați pe confruntarea dintre americanul Bobby Fischer și rusul Boris Spasski. În acea perioadă era Războiul Rece, iar Statele Unite ale Americii și Uniunea Sovietică se aflau într-o competiție mai mult sau mai puțin directă pe toate planurile.

Partida de șah dintre un american și un rus reprezenta o oportunitate de a obține un avantaj psihologic al câștigătorului față de învins, astfel că niciuna dintre tabere nu trebuie să facă greșeli. Meciul a rămas în istorie prin amploarea evenimentului și presiunea pusă pe jucători. Competiția a ținut două luni de zile și peste 50 de milioane de oameni a urmărit-o la televizor. Un adevărat record pentru acele vremuri în care televizoarele erau o raritate.

Partida de șah a secolului trecut

Finala Campionatului Mondial de Șah, din anul 1972, s-a ținut la Reykjavik, în Islanda, dintre americanul Bobby Fischer și rusul Boris Spasski. Presiunea momentului era maximă, având în vedere tensiunile diplomatice dintre URSS și SUA. Confruntarea directă a început pe data de 11 iulie 1972, în fața a peste 2.500 de oameni. Totodată, la televizor peste 50 de milioane de persoane au urmărit cu sufletul la gură partida.

Cei doi jucători s-au testat reciproc în prima partidă, dar două greșeli ale americanului i-au permis lui Spasski să preia conducerea. Umilit, Bobby Fischer nu s-a mai prezentat la al doilea meci și a pierdut prin neprezentare. A fost nevoie de intervenția lui Henry Kissinger, consilier al președintelui Richard Nixon, pentru ca Fischer să revină la atac, au scris cei de la evz.ro.

Maestrul american a revenit la masa de șah, însă a cerut ca partida să se joace fără spectatori și să nu mai fie televizată. Bobby Fischer a câștigat al treilea meci și s-a mers cap la cap până la partida cu numărul 21. Confruntarea a ținut două luni de zile, iar la final rusul a renunțat, pierzând la 1 septembrie 1972 și titlul mondial.

Boris Spasski și Bobby Fischer, în 1972

 

Înfrângerea a fost dureroasă pentru URSS, iar lui Boris Spasski i-a fost interzis să revină în țară, astfel că s-a stabilit la Paris și în 1976 s-a căsătorit cu Marina Stcherbatcheff, o franțuzoaică de origine rusă.

Bobby Fischer, o minte de geniu, o viață de om normal

Această victorie a fost ultima strălucire a lui Bobby Fischer, care în anul 1975 a refuzat să își apere titlul mondial în fața lui Anatoli Karpov. În anul 1992, după terminarea Războiului Rece, Bobby Fischer și Boris Spasski s-au întâlnit din nou pentru o revanșă. Americanul a câștigat și această confruntare.

Bobby Fischer a murit în 2008, chiar la Reykjavik, orașul unde a devenit un zeu al șahului. Potrivit historia.ro, Bobby Fischer a fost, probabil, cel mai deştept şi cel mai chinuit om din secolul XX. Acesta ameninţase din vreme că nu va căuta să învingă adversarii, ci să îi distrugă. Nu e niciun secret că ştia (şi a spus-o de la început) că va deveni repede campion mondial şi se va retrage imediat, căci nimic după aceea nu va mai avea sens.

Foto: Historia.ro și Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce au vrut romanii să cucerească Dacia? De ce s-au retras romanii din Dacia după doar 165 de ani?
De ce au vrut romanii să cucerească Dacia? De ce s-au retras romanii din Dacia după doar 165 de ani?
Toate teritoriile stăpânite de Imperiul Roman au cunoscut o dezvoltare accentuată și astăzi sunt țări extrem de dezvoltate. Poate că acesta ar fi putut fi și cazul Țărilor Române dacă... citește tot
Care au fost cele mai bizare conspirații care s-au dovedit a fi reale?
Care au fost cele mai bizare conspirații care s-au dovedit a fi reale?
Lumea modernă tinde să fie plină de oameni sceptici. Fie că vorbim de aselenizare sau existența extratereștrilor, mulți pământeni consideră că guvernele ascund multe adevăruri. Există... citește tot
Cum poți face vin fiert acasă? │VIDEO
Cum poți face vin fiert acasă? │VIDEO
Băutura lui Bacchus are o lungă istorie în țara noastră. Fie că sunt petreceri sau nu, românii sunt obișnuiți să consume vin. Pe căldură sau pe frig, băutura din struguri este foarte... citește tot