Curiozități despre Mihai Eminescu. Cum se numea copilul poetului?

14.01.2022
Curiozități despre Mihai Eminescu. Cum se numea copilul poetului?

Mihai Eminescu este considerat cel mai important poet din istoria literaturii române. Versurile sale au străbătut bariera timpului și sunt apreciate și în prezent, atât în România cât și peste hotare. Despre „Luceafărul” poeziei româneşti s-au scris multe, însă, cu toate acestea, lumea încă mai află lucruri noi despre el. Shtiu.ro vă prezintă o serie de curiozități despre „Poetul nepereche”

Lucruri mai puțin știute despre Mihai Eminescu

Mihai Eminescu, născut Mihail Eminovici, nu a fost întotdeauna o persoană sociabilă. Ba mai mult, acesta avea momente când se purta chiar grosolan, iar un astfel de eveniment s-a petrecut chiar în fața reginei Elisabeta a României, soția lui Carol I. În anul 1882, pe când Mihai Eminescu avea 32 de ani, poetul a ajuns în fața acesteia. În momentul în care Elisabeta i-a lăudat opera, poetul n-a făcut decât să ridice din umeri şi să spună, cu tristeţe în voce și cu ironie: „Versurile se desprind de noi ca frunzele moarte de pe copaci”. La un moment dat, Elisabeta i-a arătat o poezie compusă de ea. Eminescu a continuat atacurile: „Maiestate! În forma actuală, cred că ar fi mai bine să nu fie publicată”. Regina nu s-a pierdut cu firea și ar fi replicat: „Uiţi că vorbeşti cu regina României?”. „Da, dar nu cu regina poeziei!”, a încheiat nesuferitul poet.

„Umanitatea începe în noi, odată cu dezinteresul” (Mihai Eminescu)

Eminescu avea o metodă originală de a-și saluta prietenii. Acesta nu folosea formele uzuale precum „Bună ziua” sau „Bună seara”. Se spune că atunci când poetul se întâlnea cu cineva îl saluta cu „Trăiască naţia!”. Formularea nu făcea decât să stârnească zâmbete și simpatii în jurul său.Dacă se întâmpla ca prietenii să i-o ia înainte și să-i spună: „Trăiască nația!”, scriitorul le răspundea răspicat: „Sus cu dânsa!”.

Poezia „Luceafărul” ar fi fost inspirată din viața lui Mihai Eminescu. Biografii scriitorului au ajuns la concluzia că în spatele triunghiului amoros Luceafărul-Cătălina-Cătălin s-ar ascunde în realitate Eminescu-Veronica Micle-Caragiale.

Cel mai mare poet român s-a născut în Botoșani pe 15 ianuarie 1950. O perioadă s-a crezut că s-a născut la Ipotești pentru că acolo a copilărit. Acesta s-a mutat la Ipotești la vârsta de 2 ani și câteva luni.

Mihai Eminescu s-a îndrăgostit, pentru prima dată, la vârsta de 6 ani de o fată pe nume Casandra. Cei doi se vedeau periodic în vacanța de vară la Botoșani, iar la vârsta de 13 ani încep o iubire adolescentină. Din nefericire, un an mai târziu, pe când avea 14 ani, Casandra moare din pricina unei boli contagioase. Tânărul Eminescu suferă profund după pierderea acesteia.

Pe data de 28 iunie 1883, Mihai Eminescu a fost arestat și internat la ospiciu în urma unui episod memorabil. Aflat la Capșa, poetul a ținut un discurs „politico-socialo-national” și, din cale afară de înfierbântat, ar fi scos un pistol și ar fi spus: „Vreau să îl împuşc pe rege!”. A fost suficient pentru ca scriitorul să fie pus în cămașă de forță pentru prima dată.

După anul 1884, după ce este eliberat de la ospiciu, Eminescu se reîntoarce la Iași unde caută o slujbă. Astfel începe cea mai grea perioadă din viața poetului, care ajunge să trăiască din mila semenilor, de pe o zi pe alta. Reușește să se angajeze în anul 1885 ca sub-bibliotecar la Biblioteca Centrală. Banii nu îi ajung. Lipsa de venituri îl afectează și Eminescu ajunge vrând nevrând la limita de jos a moralităţii. Acesta umbla asemeni unui vagabond și chiar ataca femeile pe stradă.

Toată lumea știe că Mihai Eminescu a iubit-o nebunește pe Veronica Micle, cea care i-a provocat atât de multă amărăciune poetului. Dar, Veronica nu ar fi fost singura iubire a „poetului nepereche”. Se pare că Eminescu făcuse o pasiune și pentru o nemțoaică pe nume Mite Kremnitz, o blondă ce avea puterea de a fermeca bărbați.

Mihai Eminescu și Veronica Micle au avut un copil, însă fătul s-a născut mort. Nu multă lume știe, însă poetul a mai avut un copil din flori, care nu a fost recunoscut niciodată. Pe când avea 27 de ani și deja cunoscuse celebritatea, scriitorul ar fi avut o aventură cu fata morarului din sat, relație din care s-a născut un băiat, pe nume Mihail.

Mihai Eminescu a trăit doar 39 de ani, murind pe data de 15 iunie 1889, în jurul orei 4 dimineața, în casa de sănătate a doctorului Șuțu din strada Plantelor nr. 9, București. Poetul fusese internat cu câteva luni înainte în spitalul Mărcuța din București și apoi fusese transportat la sanatoriul Caritas. Diagnosticul? „Alienație mintală în formă de demență, stare care reclamă șederea sa într-un institut”.

Se spune că medicii legiști au fost impresionați de mărimea creierului lui Eminescu. 1495 de grame cântărea creierul celui mai genial român. Doctorul Gheorghe Marinescu a primit, cel mai probabil, ordin de sus să facă „uitat” creierul poetului pe pervazul ferestrei, în soare. Motivul? Creierul intact ar fi fost o dovadă stânjenitoare a falsitatii teoriei sifilisului. Se pare că o parte din creier a fost mâncată de o pisică maidaneză.

Mihai Eminescu și Ion Creangă îl bârfeau la greu pe Ion Luca Caragiale, motivul principal fiind relația pe care „Nenea Iancu” ar fi avut-o cu Veronica Miclea.

Mihai Eminescu și Ion Creangă au fost legați de o prietenie frumoasă, cei doi petrecând foarte mult timp împreună, iar atunci când erau despărțiți comunicau la greu. Cronicarii vremii spuneau despre cei doi buni prieteni că evitau localurile de lux. Aceștia preferau cârciumile modeste din mahalale Iașiului unde petreceau uneori pân’ la ziuă. Una dintre crâșmele preferate de Eminescu și de Creangă era vestitul restaurant „Bolta Rece”, situat în apropiere de cartierul Copou.

Poetul a văzut Marea Neagră o singură dată în viața sa, în anul 1882, și întâlnirea a fost memorabilă: „O să mă întrebi ce efect mi-a făcut marea pe care o văz pentru întâia oară? Efectul unei nemărginiri pururi mişcate… n-am văzut-o în toate feţele ei, căci e schimbăcioasă la coloare şi în mişcări, de unde unii autori o şi compară cu femeea…”.

În ciuda faptului că a trăit diar 39 de ani, Mihai Eminescu a lăsat moștenire adevărate capodopere în versuri. Viața poetului, deși scurtă, este fascinantă. Eminescu era extrem de pasionat de sport și, mai ales, de fotbal. Sau, mai degrabă, de joaca cu mingea. Pasiunea poetului este cu atât mai remarcantă cu cât, în acele timpuri, fotbalul nu era deloc un sport popular.

Imediat după moartea sa, trupul lui Mihai Eminescu a fost dus la autopsie. În halatul acestuia a fost găsit un carnețel cu ultimele sale poezii. Sunt creații fără titlu, necunoscute şi nepublicate mult timp în volumele dedicate operei eminesciene. Ultima poezie a lui Mihai Eminescu a fost publicată de Ilie Ighel Deleanu în revista ”Fântâna Blanduziei”. Creația literară se numește ”Stelele-n cer”, titlul fiind adăugat de redactor după primul vers. Conform admiratorilor săi, poezia a fost scrisă cu o oră înainte de moarte și se poate citi sentimentul clipei finale.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Lasconi, președinte? Ce țări sunt conduse de femei? Italia, Grecia și Slovenia, cap de listă
Lasconi, președinte? Ce țări sunt conduse de femei? Italia, Grecia și Slovenia, cap de listă
Pentru prima dată după 1990, o femeie are șanse reale la postul de președinte al României. Elena Lasconi este creditată cu a 3-a șansă la funcția supremă după Mircea Geoană și Marcel... citește tot
Ce avem de învățat de la greci? De ce ei își susțin producătorii locali de alimente și nu acceptă supremația corporațiilor?
Ce avem de învățat de la greci? De ce ei își susțin producătorii locali de alimente și nu acceptă supremația corporațiilor?
Grecia cu întreg arhipelagul de insule care o formează reprezintă de ani buni una dintre destinațiile de top și pentru turiștii din România. Insula Creta ocupă un loc special în... citește tot
Ce este ciocolata Dubai?
Ce este ciocolata Dubai?
Unul dintre produsele care „a invadat” Internetul este faimoasa ciocolată Dubai. Un desert diferit, o ciocolată „altfel” care se adresează unui segment anume din populație. Ce este... citește tot