Cine a fost nemțoaica Mite Kremnitz, a doua marea iubire a lui Eminescu după Veronica Micle?

01.09.2020
Cine a fost nemțoaica Mite Kremnitz, a doua marea iubire a lui Eminescu după Veronica Micle?

Toată lumea știe că Mihai Eminescu a iubit-o nebunește pe Veronica Micle, cea care i-a provocat atât de multă amărăciune poetului. Dar, Veronica nu ar fi fost singura iubire a „poetului nepereche”. Se pare că Eminescu făcuse o pasiune și pentru o nemțoaică pe nume Mite Kremnitz, o blondă ce avea puterea de a fermeca bărbați.

Titu Maiorescu, un cunoscut academician și un apropiat al lui Eminescu, a fost cel care a introdus damele la întâlnirile junimiştilor, spre nemulțumirea multora dintre participanți. De la întrevederi nu lipsea niciodată nemţoaica Mite Kremnitz, cumnata criticului, cu care Maiorescu avea o relație în toată regula.

Legătura bolnavă dintre cei doi a început în anul 1875, când doctorul Wilhelm Kremnitz, cumnatul lui Maiorescu, împreună cu soţia sa, Mite, se mută la Bucureşti, în casa din str. Vestei. Încet și sigur, Mite devine amanta lui Titu Maiorescu, spre disperarea soţiei acestuia Clara. Nici măcar soțul lui Mite, doctorul Wilhelm Kremnitz, nu a putut să facă nimic pentru ca aventura să înceteze.

Eminescu, vrăjit de Mite

Se pare că și Mihai Eminescu ar fi fost vrăjit de nemțoaica blondă căreia i-a predat ani buni limba română. Se spune că scrierea lui Mihai Eminescu, „Atât de fragedă”, îi este dedicată de către autor lui Mite Kremnitz.

„Lui Maiorescu nu îi plăcea deloc că-l găsea pe Eminescu la noi… Vorbi cu mine în această privinţă în mai multe rânduri, începuse să râdă de Eminescu în faţa mea şi mă întreba dacă nu cumva uitasem să-l fac să simtă distanţa socială care ne separa”, avea să povestească Mite Kremnitz în memoriile sale.

Pe Mite Kremnit nu o impresionase deloc prezența lui Eminescu, pe care-l găsea chiar respingător pe alocuri. „Prea cărnos la faţă, nebărbierit, cu dinţi mari galbeni, murdar pe haină şi îmbrăcat fără nicio îngrijire, cu mâna neîngrijită, poate nespălată”, nota Mite Kremnit.

Nemțoaica mai scria: „Timid şi stângaci, neîndemânatic în fiecare mişcare, un om care, după aparenţă cunoscuse tot atât de puţină disciplină corporală, ca şi pe acea spirituală. Mai mult scund decât înalt, un cap ceva prea mare pentru statura lui (…) Eram atât de decepţionată încât mă durea deosebirea dintre adevăratul Eminescu şi cel care trăise în închipuirea mea. Mânca cu zgomot, râdea cu gura plină, un râs care mie îmi părea brutal. Îl preţuisem mai mult decât preţuia”.

Mite Kremnitz

Mihai Eminescu și-a dorit mai mult de la cumnata și partenera lui Titu Maiorescu. „Pe când făceam într-o seară lecţia pe neaşteptate, nu însă dintr-o pasiune de moment, ci pe când eu întoarsă spre el vorbeam cu voiciune, el mă sărută şi eu îl lăsai, fără să mă opun. Altădată, el mă rugase de ceva timp să-i dau voie să mă strângă odată în braţele sale, cedai în sfârşit şi el mă cuprinse în braţe, mă ridică de la pământ şi mă lăsă jos”, a povestit Mite Kremnitz.

Mite Kremnitz

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot