Cine a fost nemțoaica Mite Kremnitz, a doua marea iubire a lui Eminescu după Veronica Micle?

01.09.2020
Cine a fost nemțoaica Mite Kremnitz, a doua marea iubire a lui Eminescu după Veronica Micle?

Toată lumea știe că Mihai Eminescu a iubit-o nebunește pe Veronica Micle, cea care i-a provocat atât de multă amărăciune poetului. Dar, Veronica nu ar fi fost singura iubire a „poetului nepereche”. Se pare că Eminescu făcuse o pasiune și pentru o nemțoaică pe nume Mite Kremnitz, o blondă ce avea puterea de a fermeca bărbați.

Titu Maiorescu, un cunoscut academician și un apropiat al lui Eminescu, a fost cel care a introdus damele la întâlnirile junimiştilor, spre nemulțumirea multora dintre participanți. De la întrevederi nu lipsea niciodată nemţoaica Mite Kremnitz, cumnata criticului, cu care Maiorescu avea o relație în toată regula.

Legătura bolnavă dintre cei doi a început în anul 1875, când doctorul Wilhelm Kremnitz, cumnatul lui Maiorescu, împreună cu soţia sa, Mite, se mută la Bucureşti, în casa din str. Vestei. Încet și sigur, Mite devine amanta lui Titu Maiorescu, spre disperarea soţiei acestuia Clara. Nici măcar soțul lui Mite, doctorul Wilhelm Kremnitz, nu a putut să facă nimic pentru ca aventura să înceteze.

Eminescu, vrăjit de Mite

Se pare că și Mihai Eminescu ar fi fost vrăjit de nemțoaica blondă căreia i-a predat ani buni limba română. Se spune că scrierea lui Mihai Eminescu, „Atât de fragedă”, îi este dedicată de către autor lui Mite Kremnitz.

„Lui Maiorescu nu îi plăcea deloc că-l găsea pe Eminescu la noi… Vorbi cu mine în această privinţă în mai multe rânduri, începuse să râdă de Eminescu în faţa mea şi mă întreba dacă nu cumva uitasem să-l fac să simtă distanţa socială care ne separa”, avea să povestească Mite Kremnitz în memoriile sale.

Pe Mite Kremnit nu o impresionase deloc prezența lui Eminescu, pe care-l găsea chiar respingător pe alocuri. „Prea cărnos la faţă, nebărbierit, cu dinţi mari galbeni, murdar pe haină şi îmbrăcat fără nicio îngrijire, cu mâna neîngrijită, poate nespălată”, nota Mite Kremnit.

Nemțoaica mai scria: „Timid şi stângaci, neîndemânatic în fiecare mişcare, un om care, după aparenţă cunoscuse tot atât de puţină disciplină corporală, ca şi pe acea spirituală. Mai mult scund decât înalt, un cap ceva prea mare pentru statura lui (…) Eram atât de decepţionată încât mă durea deosebirea dintre adevăratul Eminescu şi cel care trăise în închipuirea mea. Mânca cu zgomot, râdea cu gura plină, un râs care mie îmi părea brutal. Îl preţuisem mai mult decât preţuia”.

Mite Kremnitz

Mihai Eminescu și-a dorit mai mult de la cumnata și partenera lui Titu Maiorescu. „Pe când făceam într-o seară lecţia pe neaşteptate, nu însă dintr-o pasiune de moment, ci pe când eu întoarsă spre el vorbeam cu voiciune, el mă sărută şi eu îl lăsai, fără să mă opun. Altădată, el mă rugase de ceva timp să-i dau voie să mă strângă odată în braţele sale, cedai în sfârşit şi el mă cuprinse în braţe, mă ridică de la pământ şi mă lăsă jos”, a povestit Mite Kremnitz.

Mite Kremnitz

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot