A descoperit românul Eminescu Teoria Relativității înaintea lui Einstein? Ce indicii sunt în poeziile lui Eminescu?

14.07.2022
A descoperit românul Eminescu Teoria Relativității înaintea lui Einstein? Ce indicii sunt în poeziile lui Eminescu?

Mihai Eminescu a fost, de departe, unul dintre cei mai mari români. Nu doar poet, ci din toate punctele de vedere. La nivel mondial, Albert Einstein este considerat a fi cel mai mare fizician al tuturor timpurilor. Totuși, există o teorie conform căreia „geniul nepreche” ar fi descoperit teoria relativității înaintea lui Albert Einstein.

În anul 1905, Albert Einstein publică în Zeitschrift für Physik articolul „Asupra electrodinamicii corpurilor in miscare”, practic actul oficial de naștere al Teoriei Relativitatii. În anul 1917, fizicianul publică singura sa lucrare în care prezinta publicului larg ideile ce stau la baza recentelor sale rezultate: „Teoria relativitatii pe înțelesul tuturor”.

Teoria Relativității nu este ușor de înțeles pentru cei care nu studiază fizica. Einstein a teoretizat că timpul se schimbă conform vitezei unui anume obiect faţă de punctul său de observaţie. Esenţa teoriei lui Albert Einstein este aceea că atât spaţiul, cât şi timpul sunt concepte mai degrabă relative decât absolute. Pe scurt, această teorie atât de importantă în fizică este enunțată cu celebra formulă a lui Einstein E=mc2.

Teoria Relativității în textele lui Eminescu

Totuși, sunt voci care susțin că Eminescu (1850-1889) a avut o cultură științifică remarcabilă și ar fi fost primul care a enunțat Teoria Relativității, deși a trăit cu ani buni înaintea lui Einstein (1879-1955). Ba mai mult, se pare că Eminescu ar fi citit zeci de cărți legate de astronomie din biblioteca soțului Veronica Micle, profesorul Ștefan Micle și avea bine înrădăcinate bazele științei care se ocupă cu studiul aștrilor, al sistemelor de aștri, al galaxiilor și al Universului.

În textele lui Mihai Eminescu, omul care a stăpânit la perfecție limba română, se găsesc indicii ale Teoriei Relativității. Eminescu ştia deci despre efectul de întârziere a luminii. Edificatoare pentru enunțarea acestei teorii sunt câteva versuri ale lui Eminescu astfel:

La steaua care-a răsărit
E-o cale-atât de lungă,
Că mii de ani i-au trebuit
Luminii să ne-ajungă.

sau

Cum planeţii toţi îngheaţă şi s-azvârl rebeli în spaţ’
Ei, din frânele luminii şi ai soarelui scăpaţi

sau

Lună tu, stăpâna mării, pe a lumii boltă luneci
Şi gândirilor dând viaţă, suferinţele întuneci;
Mii pustiuri scânteiază sub lumina ta fecioară,
Şi câţi codri-ascund în umbră strălucire de izvoară!

Și în faimoasa poezie Luceafărul există referiri la celebra teorie. Practic, marele poet înțelege cu subiect și predicat efectul dilatării timpului: cu cât călătorim cu o viteză mai apropiată de viteza luminii, cu atât timpul va trece mai încet pentru noi.

Porni luceafărul. Creşteau
În cer a lui aripe,
Şi căi de mii de ani treceau
În tot atâtea clipe.
Un cer de stele dedesubt,
Deasupra-i cer de stele –
Părea un fulger ne’ntrerupt
Rătăcitor prin ele.

CTP: „E un kitsch penibil să credem asta”

Ziaristul Cristian Tudor Popescu este convins că Mihai Eminescu nu a descoperit Teoria Relativității înaintea fizicianului Einstein. „Sunt multe fațete ale lui Eminescu care nu sunt cunoscute. El este încremenit în poetul național și oamenii nu știu ce minte brici, rațională avea Eminescu, ce cunoștințe științifice avea. El voia să știe, era foarte la curent cu cultura științifică a timpului său”, a explicat și ziaristul Cristian Tudor Popescu la digi24.ro. Acesta a adăugat: „Să fie foarte limpede, jignim înalta cultură și inteligența remarcabilă a lui Eminescu, punând un astfel de titlu, că a inventat el teoria relativității înaintea lui Einstein. E un kitsch penibil”.

Fizicienii: Nu, nu a descoperit Teoria Relativitatii

Fizicianul Cristian Presură explică de ce versurile din poezia „La Steaua” nu au legătură cu Teoria Relativității. Frumos, adevărat şi simplu. Totuşi, îmi pare rău să vă dezamăgesc, dar versurile de mai sus nu au legătură cu relativitatea lui Einstein, ci doar cu viteza finită a luminii. Aceasta, însă, era cunoscută şi măsurată cu 150 de ani înaintea lui Eminescu, de fizicianul danez Ole Romer”, a declarat Presură într-un video postat pe Youtube.

Acesta a continuat: „Eminescu, ca un veritabil elev al școlii lui Pitagora, înțelege valoarea numrelor. El știe că matematica este esența cunoașterii științifice. (…) Luceafărul nu a călătorit mii de ani lumină cu o viteză apropiată a vitezei luminii. Pentru că în acest fel, călătoria ar fi durat mii de ani și ar fi găsit-o pe Cătălina la doi metri sub pământ. Pentru Cătălina, au trecut câteva zile sau săptămâni, de aceea Luceafărul a mers cu o viteză care a depășit viteza luminii și acest lucru nu este posibil în Teoria Relativității”.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot