Unde a vrut Eminescu să fie înhumat? „Părinte, să mă îngropați…”

28.09.2023
Unde a vrut Eminescu să fie înhumat? „Părinte, să mă îngropați…”

Despre cel mai mare poet român și viața acestuia s-au scris milioane de pagini și probabil se vor mai scrie. Nu doar opera sa a fost magistrală, ci și viața scurtă pe care a dus-o Eminescu ar fi putut lesne face scenariul unui film premiat cu Oscar. Deși a trăit doar 39 de ani, Eminescu a avut suficient timp să demonstreză cât era de talentat și de uman.

Eminescu, în cea mai grea perioadă din viața sa

Pe data de 28 iunie 1883, Mihai Eminescu a fost arestat și internat la ospiciu în urma unui episod memorabil. Aflat la Capșa, poetul a ținut un discurs „politico-socialo-national” și, din cale afară de înfierbântat, ar fi scos un pistol și ar fi spus: „Vreau să îl împuşc pe rege!”. A fost suficient pentru ca scriitorul să fie pus în cămașă de forță pentru prima dată.

După anul 1884, Eminescu se reîntoarce la Iași unde caută o slujbă. Astfel începe cea mai grea perioadă din viața poetului care ajungă să trăiască din mila semenilor, de pe o zi pe alta. După doi ani zbuciumați, poetul petrece aproape o jumătate de an la Mănăstirea Neamț. Eminescu ajunge stă la Neamț de pe 6 noiembrie 1886 până 10 aprilie 1887.

Certificat medical în baza căruia a fost internat scria că „Luceafărul” suferă de alienație mintală. În registrul de primire al așezământului s-a notat: „34 ani (?), ortodox, român, profesiunea liberă, din urbea Iași, boala: manie furibundă… delirium tremens”.

Eminescu, spovedit la Neamț

Iată ce nota unul dintre ieromonahii care l-au cunoscut pe Eminescu atunci: „Pe ziua de Sfinții Voievozi în anul 1886, m-au chemat la Mănăstirea Neamțu, la bolniță, și l-am spovedit și l-am împărtășit pe poetul M. Eminescu. … era limpede la minte, numai tare posac și trist. Și mi-au sărutat mâna și mi-au spus: ‘Părinte, Să mă îngropați la țărmurile mării și să fie într-o mânăstire de maici, și să ascult în fiecare seară ca la Agafton cum cântă Lumină lină’”.

După ce face un periplu la spitale din România și din străinătate, Eminescu moare pe data de 15 iunie 1889, în jurul orei 4 dimineața, în casa de sănătate a doctorului Șuțu din strada Plantelor nr. 9, București. Poetul fusese internat cu câteva luni înainte în spitalul Mărcuța din București și apoi fusese transportat la sanatoriul Caritas. Diagnosticul? „Alienație mintală în formă de demență, stare care reclamă șederea sa într-un institut”.

Mihai Eminescu a fost condus pe ultimul drum pe data de 17 iunie 1889, o zi mohorâtă și ploioasă. La căpătâiul lui era pus volumul de „Poesii”, îngrijit de Titu Maiorescu și singurul volum tipărit cât a fost în viață. Poetul a fost condus pe ultimul drum într-un dric simplu, tras de doi cai. Mihai Eminescu a fost înmormântat în cimitirul Bellu, parcela 9 și nicidecum la malul mării, cum a visat!

Mihai Eminescu

Ce a scris Eminescu după ce a văzut Marea Neagră pentru prima și ultima oară?

Poetul nu a ajuns la Marea Neagră din dorința de a vedea litoralul, ci pentru că era nevoit. În luna iunie a anului 1882, Mihai Eminescu ajunge la Constanţa pentru zece zile, „să facă băi de mare”, aşa cum îi recomandase medicul, întrucât starea sa de sănătate se deteriorase considerabil.

Mihai Eminescu s-a cazat la Hotel DAngleterre, unde astăzi se află, pe același loc, Hotel Intim, fost Hotel Regina. Întâlnirea cu marea nu l-a lăsat indiferent pe sensibilul poet.

„O să mă întrebi ce efect mi-a făcut marea pe care o văz pentru întâia oară? Efectul unei nemărginiri pururi mişcate… n-am văzut-o în toate feţele ei, căci e schimbăcioasă la coloare şi în mişcări, de unde unii autori o şi compară cu femeea… când luna e deasupra apei ea aruncă un plein de lucire slabă care pluteşte pe o parte… Restul rămâne în întuneric şi noaptea, marea îşi merită numele ei de Neagră… Sunt într-o mansardă şi privirea mi-e deschisă din două părţi asupra mării pe care aş vrea să plutesc cu tine”, îi scria Eminescu Veronicăi Micle pe data de 16 iunie 1882 într-o scrisoare de amor.

Aceasta a fost prima și singura dată când Mihai Eminescu a văzut țărmul Mării Negre.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot