Povestea prieteniei legendare dintre Creangă și Eminescu, titanii literaturii române

05.08.2022
Povestea prieteniei legendare dintre Creangă și Eminescu, titanii literaturii române

Mihai Eminescu și Ion Creangă sunt două dintre cele mai mari nume din literatura română, care de ani buni dau de furcă elevilor de clasa a XII-a ce se pregătesc să susțină Bacalaureatul. Pe lângă, talentul scriitoricesc de care au dat dovadă, Eminescu și Creangă au avut una dintre cele mai trainice și speciale prietenii. Când și unde a început legătura dintre cei doi?

Cum și unde a început totul?

Mihai Eminescu și Ion Creangă s-au cunoscut în anul 1874 la Iași și, în ciuda diferenței de vârstă dintre ei (Creangă era cu 13 ani mai mare), au devenit inseparabili. Eminescu era un romantic, un visător, iar Creangă avea mereu vorbele pline de tâlc la el și astfel se completau perfect unul pe celălalt.

Ion Creangă avea 35 de ani atunci când l-a cunoscut pe bunul său prieten, dar încă nu scrisese nimic. Se spune că Mihai Eminescu a fost cel care l-a îndemnat să așterne condeiul pe hârtie și să scrie poveștile sale pline de amuzament pe care astăzi toată lumea le lecturează cu drag. Creangă și Eminescu se sfătuiau mereu în legătură cu operele scrise, însă poetul refuza să-i corecteze scriitura. Nu considera acest lucru demn.

Greutățile la indigo pentru Creangă și Eminescu

Înainte să-l întâlnească pe Eminescu, Ion Creangă trecuse prin ceva necazuri care și-au pus amprenta asupra lui. Certurile cu fosta sa soție, Ileana și acuzații de la autoritățile bisericești, i-au adus izgonirea din învățământ și din lăcașul său de cult. Același lucru i s-a întâmplat și lui Mihai Eminescu, el fiind demis din funcția de revizor școlar și a ajuns să locuiască cu bunul său prieten.

Simțindu-se ca o povară, poetul s-a mutat înapoi la București, lăsându-l singur pe Creangă. Cei doi au păstrat legătura prin scrisori, însă relația lor s-a schimbat în momentul în care Mihai Eminescu și-a pierdut mințile. Ion Creangă a primit vestea cu tristeție, fiind devastat cu totul. Deși starea poetului s-a mai îmbunătățit ulterior, se spune că întâlnirile lor erau cuprinse de o tăcere copleșitoare.

Au murit în același an

Mihai Eminescu, iubita sa Veronica Micle și Ion Creangă au fost mereu împreună, chiar și în viața de apoi. Primul a murit Eminescu la data de 15 iunie 1889, în sanatoriul doctorului Șuțu. Răpusă de durerea pierderii poetului, Veronica Micle s-a refugiat la Mănăstirea Văratec, urmând să-și pună capăt zilelor pe data de 4 august 1889. Trecuseră 50 de zile de la moartea lui Eminescu.

Ion Creangă a moștenit de la mama sa epilepsia, o boală cruntă care i-a îngreunat ultimii ani ai vieții. Vestea morții prietenului său bun i-a înrăutățit starea, el făcând crize în timpul orelor de la școală, pe stradă sau acasă. Astfel, la data de 31 decembrie 1889, cel care ne-a încântat cu amintirile sale din Humulești, a decedat și a fost înmormântat la cimitirul „Eternitatea” din Iași.

Filmul „Un bulgăre de humă” prezintă povestea prieteniei dintre acești grei ai literaturii. Acesta a avut premiera odată cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la moartea marilor scriitori.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot