Mihai Eminescu a fost cel mai mare poet român. Totuși, puțini stiu că Mihai Eminescu provenea dintr-o familie numeroasă. Poetul a fost al șaptelea dintre cei unsprezece copii ai lui Gheorghe Eminovici și ai Ralucăi.
Gheorghe Eminovici, tatăl poetului, s-a căsătorit cu Raluca Jurașcu, mama scriitorului, în primăvara anului 1840. Gheorghe Eminovici era în acea vreme administrator al moșiei Dumbrăveni. Cei doi au primit o zestre substanțială din partea familiei Ralucăi Jurașcu și doar un an mai târziu, Gheorghe Eminovici a obținut titlul de căminar de la vodă Mihail Grigore Sturza, un titlu extrem de important pentru acele timpuri.
Gheorghe Eminovici și Raluca au avut unsprezece copii, Mihail Eminovici (cunoscut ulterior ca Mihai Eminescu) fiind al 7-lea dintre aceștia. Ce s-a întâmplat, însă, cu cei zece frați ai lui Eminescu?
În anul 1841 se naște Șerban. Acesta studiază medicina în Austria, la Viena, se îmbolnăvește de tuberculoză și moare alienat la Berlin pe data de 30 noiembrie 1874. Avea 67 de ani.
În 1843 se naște Niculae. Acesta duce o viață banală și se sinucide în 1884, la Ipotești. Avea doar 41 de ani.
Un an mai târziu, în 1844, se naște Iorgu, al treila băiat al familiei. Acesta studiază la Academia Militară din Berlin. Are o carieră de succes, dar moare în 1873 din pricina unei răceli contractate în timpul unei misiuni. Avea 29 de ani în clipa decesului.
În 1845 se naște Ruxandra, prima fată a familiei Eminovici. Aceasta moare în copilărie din cauze necunoscute.
În anul 1846 se naște Ilie. De altfel, acesta a fost partenerul de joacă al marelui poet. Ilie moare în anul 1863 din pricina unei epidemii de tifos. Avea numai 17 ani.
În 1848 se naște Maria care trăiește numai șase ani și jumătate.
În anul 1852 vine pe lume Aglae (Aglaia). Aceasta a fost căsătorită de două ori și a avut doi băieți, pe Ioan și pe George. Renumită pentru frumuseţea ei, Aglaia a influenţat cariera muzicală a lui Ciprian Porumbescu şi a lui Teodor Flondor, fiind o pianistă de excepţie.
În 1850 se naște Mihai Eminescu. Acesta moare în 1889, la vârsta de 39 de ani. Diagnosticul medicilor vremii? Alienație mentală în stare de demență.
În anul 1854 vine pe lume Harieta, sora mai mică a poetului, cea care l-a îngrijit pe acesta după instaurarea bolii. „Era o femeie de o deşteptăciune naturală, deşi învăţase singură să scrie, cu o curiozitate de a cunoaşte, ce-i da o umbră de uşoară scrinteală, pesimistă şi ea în felul ei şi sarcastică, cu faţa dură, lăptoasă, buze groase virile, cu un aer ambigen, într-un cuvânt, de mascul evirat”, avea să o caracterizeze criticul George Călinescu. Henrieta a murit în sărăcie în anul 1889, la vârsta de 35 de ani, la câteva luni după decesul fratelui ei, Mihail.
În anul 1856 se naște Matei, singurul din familie care a lăsat urmași direcți cu numele Eminescu. Matei a studiat Politehnica la Praga și a devenit căpitan în armata română. Acesta s-a luptat cu Titu Maiorescu, încercând să împiedice publicarea operei postume. Matei a avut trei mariaje și a trăit 73 de ani, până în 1929, fiind cel mai longeviv membru al familiei lui Eminescu.
Ultimul copil al lui Gheorghe Eminovici și Ralucăi este Vasile. Acesta moare la un an și jumătate, nefiind cunoscut anul nașterii sau al decesului.
Pentru prima dată după 1990, o femeie are șanse reale la postul de președinte al României. Elena Lasconi este creditată cu a 3-a șansă la funcția supremă după Mircea Geoană și Marcel... citește tot
Grecia cu întreg arhipelagul de insule care o formează reprezintă de ani buni una dintre destinațiile de top și pentru turiștii din România. Insula Creta ocupă un loc special în... citește tot
Unul dintre produsele care „a invadat” Internetul este faimoasa ciocolată Dubai. Un desert diferit, o ciocolată „altfel” care se adresează unui segment anume din populație. Ce este... citește tot