E adevărat că Eminescu a avut un copil? Ce s-a întâmplat cu el?

26.09.2019
E adevărat că Eminescu a avut un copil? Ce s-a întâmplat cu el?

Mihai Eminescu este considerat a fi cel mai mare poet român. Despre viața personală a lui Eminescu s-au scris sute de cărți, iar detaliile sunt cu adevărat picante. Mare iubire a lui Eminescu a fost Veronica Micle cu care a avut un copil, dar fătul s-a născut mort. Totuși, puțini sunt cei care știu că Eminescu a mai avut un copil din flori în tinerețe.

Mihai Eminescu, născut Mihail Eminovici, a venit pe lume în anul 1850. Eminescu a copilărit la Ipotești. Pe când avea 27 de ani și deja cunoscuse celebritatea, poetul ar fi avut o aventură cu fata morarului din sat, relație din care s-a născut un băiat.

„Copilul a fost botezat Mihail şi el a venit pe lume în ziua de 19 iunie 1877, la Ipoteşti (conf. cert. naşt. nr 38/1877, primăria Cucorăni), având ca mamă pe Ileana, fiica de 25 de ani a morarului din Cucorăni, o blondă frumoasă, care se va căsători ulterior cu Ion Lăzăreanu, un pădurar de 32 de ani. Acesta o va accepta de soţie numai după ce căminarul Eminovici, bunicul noului născut, îi va asigura băieţelului o convenabilă întreţinere, printr-o înţelegere secretă între cele două părţi”, spune scriitorul Cristian Petru Bălan în eseul ”Fiul natural al lui Mihai Eminescu”, publicat pe site-ul poezie.ro.

Conform aceleiași surse, se pare că Mihai Eminescu chiar și-a cunoscut băiatul. „Copilul a căpătat numele Mihail Ilie Lăzăreanu și a fost botezat de Henrieta, sora poetului. Interesant este amănuntul că noului născut i s-a dat mai întâi prenumele Ilie, așa cum se numea unul din frații lui Eminescu, adăugându-i-se apoi și prenumele Mihai, la cererea Henrietei”, se poate citi în lucrarea „Noi contribuții documentare la biografia lui M. E.”, semnată de Augustin Z. N. Pop.

Scriitorul Cristian Petru Bălan spune că Mihail Ilie Lăzăreanu (în certificatul de naștere doar Ilie Lăzăreanu) semăna destul de bine la ochi, la frunte și la buze cu poetul. Ba mai mult, și la caracter acestea avea ceva din marele poet. Bărbatul a rămas necăsătorit până la finalul vieții. Mihai Lăzăreanu a trăit la Botoșani, pe str. Lascăr Catargiu nr. 16, pânâ în anul 1944, când a murit la vârsta de 67 de ani.

Ce spunea presa despre fiul lui Eminescu?

„Știrea”, un ziar local din Botoșani, scria în anul 1932 că Mihai Lăzăreanu, funcționar din Botoșani, este fiul din flori al marelui poet.

Un alt articol publicat pe 28 iunie 1929, ce comemora 40 de ani de la trecerea în nefiinţă a poetului, prezintă povestea unui proces prin care un funcţionar botoşănean, Ilie Lăzăreanu, cerea instanţei să primească numele de Mihail, aşa cum îl chema pe tatăl său natural. Se pare că era vorba chiar despre Mihai Lăzăreanu, fiul poetului.

„Motivul cererii sale este că, din eroare, s-a pus în actul său de naştere numele de Ilie, în loc de Mihail, căci chiar din botez, din mica copilărie în familie în satul său şi în celelalte acte de numire şi confirmare în funcţii, el a purtat mereu numele de Mihail I. Lăzăreanu, nu Ilie Lăzăreanu. Şi că ţine nu numai la regularea actelor sale, ci şi pentru satisfacerea unui sentiment de souvenir al trecutului să pună de acord actele cu realitatea”, se arăta în articolul cu pricina citat de adevarul.ro.

Deși a câștigat în instanță dreptul de a-și schimba certificatul de naștere, Mihail Ilie Lăzăreanu nu a fost recunoscut niciodată oficial ca fiul marelui poet.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot