Care este cel mai periculos copac din lume? Atinge-l și poți muri

05.07.2021
Care este cel mai periculos copac din lume? Atinge-l și poți muri

V-ați pus vreodată întrebarea cât de periculos poate fi un copac? Ei bine, aflați că există pe Terra un copac care, deși arată ca oricare altul, este deosebit de periculos, chiar mortal! Se numește Manchineel și este unul dintre cei mai toxici arbori din lume.

Supranumit „copacul morții”, Manchineel se regăsește în zonele ecuatoriale, din sudul statului american Florida și până în nordul Americii de Sud. Poate atinge o înălțime între cinci și douăzeci și cinci de metri și are scoarța de culoare cenușie. Aceasta este, la rândul ei, otrăvitoare deoarece prin ardere eliberează un fum care poate provoca orbire temporară sau, în uneler cazuri, chiar permanentă.

Frunzele acestui arbore sunt lucioase și au forma ovală. Dacă este ruptă o frunză, o sevă albă lăptoasă va începe să se scurgă, o singură picătură din acest lichid putând provoca dermatită, umflături sau arsuri.

Oamenii nu trebuie nici măcar să se adăpostească sub copac în caz de ploaie deoarece seva lui este atât de caustică încât chiar și picăturile de ploaie care se preling pe ramurile sale pot provoca, la rându-le, arsuri.

Copac pe cale de dispariție

Fructele de Manchineel seamănă cu niște mici mere de culoarea verde și foarte aromate. Deși par apetisante la prima vedere, acestea sunt deosebit de periculoase. O simplă mușcătură poate cauza arsuri puternice la nivelul buzelor și a gâtului, care pot persista între 6 și 12 ore și pot fi chiar letale! De aceea, acste fructe au fost supranumite „merișoarele morții”.
Deși fructele sale sunt otrăvitoare, există o specie de iguana care trăiește în America Centrală și care se hrănește cu aceste merișoare.

Din cauza toxicității sale Manchineel este unul dintre cei mai cunoscuți copaci din pădurea tropicală, dar și unul dintre cei mai distruși. Toate părțile plantei sunt extrem de corozive: seva, florile, fructele și chiar pulberea de lemn care rezultă din tăierea trunchiului.

Acest pom mortal este pe cale de dispariție. Se mai întâlnește din când în când pe malurile Caraibelor, inclusiv regiunile Floridei, Mexicii dar, de asemenea și în America Centrală și cea de Sud.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot