Care este cel mai periculos copac din lume? Atinge-l și poți muri

05.07.2021
Care este cel mai periculos copac din lume? Atinge-l și poți muri

V-ați pus vreodată întrebarea cât de periculos poate fi un copac? Ei bine, aflați că există pe Terra un copac care, deși arată ca oricare altul, este deosebit de periculos, chiar mortal! Se numește Manchineel și este unul dintre cei mai toxici arbori din lume.

Supranumit „copacul morții”, Manchineel se regăsește în zonele ecuatoriale, din sudul statului american Florida și până în nordul Americii de Sud. Poate atinge o înălțime între cinci și douăzeci și cinci de metri și are scoarța de culoare cenușie. Aceasta este, la rândul ei, otrăvitoare deoarece prin ardere eliberează un fum care poate provoca orbire temporară sau, în uneler cazuri, chiar permanentă.

Frunzele acestui arbore sunt lucioase și au forma ovală. Dacă este ruptă o frunză, o sevă albă lăptoasă va începe să se scurgă, o singură picătură din acest lichid putând provoca dermatită, umflături sau arsuri.

Oamenii nu trebuie nici măcar să se adăpostească sub copac în caz de ploaie deoarece seva lui este atât de caustică încât chiar și picăturile de ploaie care se preling pe ramurile sale pot provoca, la rându-le, arsuri.

Copac pe cale de dispariție

Fructele de Manchineel seamănă cu niște mici mere de culoarea verde și foarte aromate. Deși par apetisante la prima vedere, acestea sunt deosebit de periculoase. O simplă mușcătură poate cauza arsuri puternice la nivelul buzelor și a gâtului, care pot persista între 6 și 12 ore și pot fi chiar letale! De aceea, acste fructe au fost supranumite „merișoarele morții”.
Deși fructele sale sunt otrăvitoare, există o specie de iguana care trăiește în America Centrală și care se hrănește cu aceste merișoare.

Din cauza toxicității sale Manchineel este unul dintre cei mai cunoscuți copaci din pădurea tropicală, dar și unul dintre cei mai distruși. Toate părțile plantei sunt extrem de corozive: seva, florile, fructele și chiar pulberea de lemn care rezultă din tăierea trunchiului.

Acest pom mortal este pe cale de dispariție. Se mai întâlnește din când în când pe malurile Caraibelor, inclusiv regiunile Floridei, Mexicii dar, de asemenea și în America Centrală și cea de Sud.

Foto: Wikipedia

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Care este pluralul la căpșună? Cum se spune corect, căpșuni sau căpșune?
Care este pluralul la căpșună? Cum se spune corect, căpșuni sau căpșune?
Fructul roșu cu gust dulceag este unul dintre preferatele românilor și nu numai. În fiecare an, începutul verii este îndulcit de venirea în grădini și piețe a căpșunilor. Fie că sunt... citește tot
De ce italienii nu rup pastele, în două, atunci când le gătesc?
De ce italienii nu rup pastele, în două, atunci când le gătesc?
Italia este renumită în toată lumea pentru gastronomie sa delicioasă. Pizza și pastele sunt considerate două preparate tradiționale italienești, având în spate o istorie bogată. Acestea... citește tot
Ce sunt Rusaliile?
Ce sunt Rusaliile?
Ritualurile creștine sunt sărbătorite cu sfințenie de către credincioșii din țara noastră. Astfel că după Nașterea, Moartea, Învierea și Înălțarea lui Iisus Hristos, mai este o zi... citește tot