De ce somonul de crescătorie este toxic? „Cel mai toxic aliment din lume”

24.06.2020
De ce somonul de crescătorie este toxic? „Cel mai toxic aliment din lume”

De ani buni, somonul o specie de răpitor marin originară din Marea Nordului, a ajuns și pe mesele românilor. Totuși, există un mit, potrivit căruia, somonul de crescătorie nu este la fel de sănătos precum cel sălbatic. Cât adevăr este în această afirmație?

Somonul este catalogat ca fiind cea mai populara mâncare printre cei care au un regim de viață echilibrat. Nutriționiștii atrag atenția că peștele este bogat în proteine și în acizi grasi Omega-3. Totuși, somonul din crescătorii este chiar periculos pentru organism. Iar peștele din magazine vine, în mare parte, din crescătorii.

Ce se întâmplă în acele crescătorii? Norvegianul Kurt Oddekalvom, activist, ecologist și fondator al Societăţii Norvegiene pentru Ocrotirea Naturii, explică motivele pentru care somonul nu este deloc benefic pentru organism.

„În Norvegia, situația privind cultivarea peştelui este catastrofală. La o fermă atât de mică creşte un număr atât de mare de peşte, 2 milioane de unităţi de somon. Peștele se îmbolnăveşte, e vorba de aproape o pandemie: necroza pancreatică și anemia infecțioasă a somonului a capturat toată Norvegia. Însă, acest lucru este tăinuit de consumatori”, spune Kurt.

Acesta adaugă potrivit bashny.net: „Muncitorii de la crescătorii trebuie să poarte măști și costume de protecție, ca să nu fie afectaţi de substanțele chimice destinate curăţării rezervoarelor de apă de paraziți. Astfel, somonul se îmbibă cu aceste produse chimice, ceea ce ar putea ameninţa sănătatea consumatorului. Somonul norvegian este cel mai toxic aliment din lume, şi asta în condiţiile în care industria pescuitului ocupă al doilea loc după venituri în Norvegia”.

Toxicologul francez Jerome Ryuzzen este de aceeași părere cu Kurt Oddekalvom: „Într-adevăr, gradul de contaminare a somonului a crescut foarte mult. Este de 5 ori mai nociv și toxic decât orice alte produse. Aceste toxine ar trebui să fie evitate în consum, pentru a reduce riscul de expunere a organismului”.

În majoritatea fermelor piscicole din Norvegia, hrana somonilor este formată din făină de peşte, ulei de peşte, soia modificată genetic şi coloranţi artificiali.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Lucrurile escaladează. Drone rusești au pătruns pe teritoriul Poloniei. Donald Tusk: Varșovia a invocat Articolul 4 din Tratatul NATO. Ce este articolul 4?
Lucrurile escaladează. Drone rusești au pătruns pe teritoriul Poloniei. Donald Tusk: Varșovia a invocat Articolul 4 din Tratatul NATO. Ce ...
Armata poloneză a anunţat, miercuri dimineaţă, că a doborât drone care au încălcat spaţiul său aerian în timpul unui atac rus asupra Ucrainei, într-o acţiune care ar putea constitui o... citește tot
Au existat uriași în Egipt? Un deget de 38 de cm este dovada că DA!
Au existat uriași în Egipt? Un deget de 38 de cm este dovada că DA!
În primăvara anului 1988, Gregor Spörri, un om de afaceri elvețian în vârstă de 33 de ani, a călătorit în Egipt în căutarea aventurii și a răspunsurilor la misterele antichității.... citește tot
Povestea tristă a lui Chris Reynolds, omul simplu care a devenit dintr-o greșeală timp de câteva minute cel mai bogat om de pe planetă
Povestea tristă a lui Chris Reynolds, omul simplu care a devenit dintr-o greșeală timp de câteva minute cel mai bogat om de pe planetă
Chris Reynolds, un american obișnuit din Pennsylvania, a trăit în 2013 o experiență incredibilă care i-a schimbat viața doar pentru câteva minute. Într-o dimineață obișnuită, când și-a... citește tot