Ce țări se află în America de Sud?

19.12.2023
Ce țări se află în America de Sud?

America de Sud este un continent situat în emisfera sudică a Pământului și este traversat de ecuator. Acest continent se învecinează cu Oceanul Pacific la vest, cu America de Nord și Marea Caraibelor la nord-vest și cu Oceanul Atlantic la nord-est, la est și la sud-est. Trebuie precizat că America de Sud este al patrulea cel mai mare continent ca suprafață, fiind precedat de Asia, Africa și America de Nord. În ceea ce privește populația regiunea se află pe locul cinci, după Asia, Africa, Europa și America de Nord.

15 țări sunt în America de Sud

Acest continent divers și bogat din punct de vedere cultural cuprinde o varietate de țări, o geografie complexă și mai multe culturi și civilizații. Trebuie specificat că Brazilia este cea mai mare țară din America de Sud, ocupând aproximativ jumătate din suprafața totală a continentului. Iată țările care sunt situate pe acest continent: Brazilia, Columbia, Venezuela, Peru, Guyana, Surinam, Guyana Franceză, Chile, Bolivia, Argentina, Uruguay, Paraguay, Ecuador, Panama și Țara de Foc.

Din punct de vedere geografic, continentul are lanțuri muntoase majore, cum ar fi Munții Anzi, păduri tropicale dense, precum și regiuni aride și deșertice. Fluviul Amazon, care străbate Brazilia și alte țări, este al doilea cel mai lung fluviu din lume și străbate Pădurea Tropicală Amazoniană, una dintre cele mai mari și diversificate ecosisteme ale planetei.

America de Sud este bogată în resurse naturale, inclusiv în minerale, petrol și biodiversitate. Populația sa este compusă dintr-o varietate de grupuri etnice și culturi, iar limbile vorbite includ spaniola, portugheza, engleza, olandeza și multe altele.

Clima sa variază de la tropicală la temperată și subpolară, în funcție de regiune. De-a lungul istoriei, zona a fost locul unor civilizații avansate precum incașii și aztecii, și a jucat un rol semnificativ în cadrul explorărilor europene și în dezvoltarea colonială. Astăzi, America de Sud continuă să fie un loc de mare importanță economică, culturală și ecologică la nivel mondial.

Curiozități despre America de Sud

  • În Paraguay cei mai mulți oameni nu au sonerii la ușă, iar musafirii când vin nu ciocănesc. În schimb ei aplaudă anunțându-și astfel venirea.
  • În Chile se află a doua cea mai mare piscină din lume. Aceasta are 80.000 de metri pătrați, adică echivalentul a 64 de bazine olimpice, și se numește Crystal Lagoon.
  • Pe acest continent se află Anzii, cel mai lung lanț muntos continental din lume. Munții se întind pe o suprafață de 8.900 de kilometri și traversează șapte țări: Venezuela, Columbia, Ecuador, Peru, Bolivia, Chile și Argentina.
  • În Bolivia găsim cel mai mare deșert de sare din lume, denumit Salar de Uyuni. Acesta are o suprafață de 10.582 kilometri pătrați.
  • În America de Sud se vorbesc aproximativ 450 de limbim, majoritatea indigene.
  • Pădurea Amazoniană, situată în principal în Brazilia, este cea mai mare pădure tropicală din lume și găzduiește o mare parte din biodiversitatea globală.
  • Situat în Peru, Machu Picchu este un oraș antic incaș și unul dintre cele mai importante situri arheologice din lume.

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot