Lumea este într-o continuă mișcare. Pământul, așa cum îl știm astăzi, nu va mai exista peste câțiva ani. Ba mai mult, sunt câteva țări amenințate cu dispariția. Cauzele sunt, în principal, schimbările climatice care vor avea un impact substanțial în următorii ani.
Predicțiile oamenilor de știință indică faptul că schimbările climatice ar putea avea un impact substanțial asupra a 18% din produsul intern brut (PIB) global până în anul 2050, afectând în special sectoare precum turismul și agricultura, scrie finance.yahoo.com. Care sunt 9 state care vor dispărea în următorii 30 de ani?
Se tot vorbește de ani buni despre încălzirea globală și efectele devastatoare pe care aceasta le poate avea în timp asupra omenirii. Multe dintre insulele de acum ar putea dispăra. Primele pe listă? Insulele Maldive.
Aflate în Oceanul Indian, Insulele Maldive sunt situate la sud-vest de India în Marea Laccadivelor. Arhipelagul conține 1.192 de insule dintre care 250 sunt locuite. Maldive este cel mai mic stat din Asia, atât din punct de vedere al populației cât și al suprafeței.
Insulele Maldive sunt situate la cea mai mică altitudine maximă din lume. Cel mai înalt punct terestru de pe insule este situat la doar 2,3 metri deasupra nivelului mării. Mai mult de 80% din suprafața totală a terenului este situată la mai puțin de 1 metru deasupra nivelului mării. O eventuală încălzire globală va crește vertiginos nivelul apelor și va face ca Maldive să dispară. Definitiv.
De ani buni, Insulele Seychelles au devenit destinatia preferata pentru lunile de miere sau pentru cei care sunt in cautarea unui colt de rai pe Pamant. Din păcate, insulele Seychelles dispar puţin câte puţin din cauza eroziunii plajei. Specialiștii spun că 80% din teritoriu are risc de inundații.
De ani buni, Vietnamul se confruntă cu o amenințare serioasă din cauza creșterii nivelului mării într-un ritm alarmant. Creșterea nivelului apei nu numai că inundă zonele râurilor, dar face și unele dintre principalele câmpuri de orez sărate. Acest lucru are un impact grav asupra sectorului agricol al Vietnamului, ceea ce duce la provocări în asigurarea unei aprovizionări adecvate cu alimente pentru națiune. În plus, Banca Mondială a avertizat despre o potențială creștere a temperaturii de peste 3 grade Celsius în Vietnam.
Kiribati este formată din 32 de insule ce totalizează numai 811 km² împărțite în trei mari categorii: insulele Gilbert, insulele Phoenix și insulele Line. Insulele Kiribati se află la jumătatea distanței dintre Hawaii și Australia, în regiunile microneziene și polineziene din Pacificul de Sud. Din pricina altitudinii medie de doar doi metri deasupra nivelului mării, insulele din Kiribati riscă să fie înghițite de ape dacă nivelul oceanului va continua să crească. Interesant este faptul că acest stat este singura țară din lume aflată în toate cele patru emisfere.
Samoa este o țară insulară din sudul Oceanului Pacific. Insulele, șapte la număr, au fost descoperite de către olandezi în prima jumătate a secolului al XVIII-lea, iar apoi au fost explorate de marinarii francezi, în cadrul expedițiilor acestora. Astăzi, Samoa se confruntă cu efectele severe ale încălzirii globale. Încălzirea apei oceanului a deteriorat semnificativ recifele de corali. Odată cu ruinarea acestor bariere de protecție, creșterea nivelului mării va cauza probleme pământului din Samoa. Sectoare vitale precum turismul și agricultura vor avea de suferit.
Situată în vastul Ocean Pacific, Tuvalu, o mică țară insulară, este amenințată de efectele schimbărilor climatice. Cu cel mai înalt punct al său la doar 4,6 metri deasupra nivelului mării, creșterea nivelului apei reprezintă o amenințare imediată. În plus, Tuvalu se confruntă cu provocări precum eroziunea de coastă și furtunile frecvente. În ciuda sprijinirii active a eforturilor globale împotriva schimbărilor climatice, viitorul Tuvalu este incert.
Fiji, situat în Insulele Pacificului, se confruntă cu o amenințare din cauza topografiei sale joase și a efectelor schimbărilor climatice. În urmă cu zeci de ani, oamenii din satul Vunidogoloa din Fiji au fost nevoiți să se mute din cauza creșterii nivelului mării.
Un raport al Băncii Mondiale arată că unele sate au pierdut 15-20 de metri de pământ pe măsură ce mangrovele, esențiale pentru protecția țărmului, dispar. Previziunile indică o potențială creștere a nivelului mării cu 43 de centimetri până în 2050, ceea ce va crește provocările pentru comunitățile de coastă. În Fiji locuiesc aproape un milion de oameni.
Vanuatu este un arhipelag cu aproximativ 260.000 de oameni răspândiți pe 82 de insule vulcanic. În anul 2022, arhipelagul a declarat stare de urgenţă climatică şi a anunţat un plan de 1,2 miliarde de dolari pentru a atenua consecinţele schimbărilor climatice. Arhipelagul a fost lovit de două cicloane puternice şi de o secetă devastatoare în ultimii zece ani.
„Terra este deja prea fierbinte şi prea nesigură. Suntem în pericol acum, nu doar în viitor”, a spus premierul Bob Loughman într-un discurs în Parlament.
Insulele Solomon sunt o colecție de peste 990 de insule împrăștiate în arhipelagurile Solomon și Santa Cruz din Oceanul Indian. Aceste insule, cu peisajele lor uluitoare, se confruntă cu un risc serios de a fi inundate. Deja cinci insule au dispărut sub valuri, în timp ce alte șase sunt scufundate aproximativ 20%. Autoritățile și-au exprimat îngrijorarea profundă cu privire la peisajele care dispar și la bunăstarea rezidenților lor. Această criză de mediu a forțat deja oamenii, animalele și plantele din Insulele Solomon să se mute în locații mai înalte.
Foto: DepositPhotos.com