Țările cu cea mai mare densitate de populație

30.06.2022
Țările cu cea mai mare densitate de populație

În lume există tot felul de țări, unele mai mari altele mai mici. În mod deloc surprinzător, cele care au suprafața mai mică au o densitate a populației mai mare. În aceste state cu greu mai găsești loc pentru a construi ceva, fiindcă totul este ocupat.

Top 10 țări după densitatea populației

1. Monaco are 19.083,37 de locuitori/km². Acest principat mic din Europa este situat pe coasta de nord a Mării Mediterane. Populația țării este de doar 38.960 de cetățeni, ceea ce o face una dintre cele mai puțin populate țări din lume. Toată lumea trăieşte într-un spaţiu de doar 1,21 kilometri pătrați, făcând din Monaco a doua cea mai mică țară din lume ca suprafață. Doar Vaticanul este mai mic. Densitatea populației este de 19.083,37 locuitori pe kilometru pătrat, fiind astfel cea mai dens populată țară din lume. Interesant este că populația nativă din Monaco, cunoscută sub numele de monegasci, este o minoritate în țară, deoarece majoritatea rezidenților provin din Franța și din alte țări europene.

2. Singapore – 7.953 de locuitori/km². Acest stat micuț se află în Asia de Sud-Est. Cea mai mare parte a teritoriului său este format dintr-o mică insulă în largul coastei Malaeziei. Singapore a fost cândva o țară foarte săracă, acum este o putere economică și cel mai mare port din Asia de Sud-Est. În Singapore trăiesc aproape 5,9 milioane de oameni. Densitatea populației țării este de 7.953 de persoane pe kilometru pătrat. Spre deosebire de alte zone dens populate care se luptă să ofere locuințe adecvate pentru oamenii lor, în Singapore lucrurile au fost mai simple. Cu toate acestea, locuințele sunt foarte scumpe.

3. Bahrain – 2.012,1 de locuitori/km². Bahrain este un mic regat insular din Golful Persic, în largul coastei de est a Arabiei Saudite. În țară trăiesc peste 1,7 milioane de oameni, iar densitatea populației este de 2.012,1 persoane pe kilometru pătrat. Aproximativ 89% din cetățenii Bahrainului trăiesc la oraș, cei mai mulți fiind concentrați în partea de nord a țării. Capitala, Manama, are o populație de aproximativ 147 mii de oameni. Bahrain este un stat predominant arab, dar găzduiește și o populație mare de expatriați, mai ales din Asia de Sud.

4. Maldive – 1.718,99 de locuitori/km². Țara Maldivelor este formată din 26 de insule în Oceanul Indian, la aproximativ 700 km de Sri Lanka. Populația sa este de aproximativ 542 de mii de oameni, iar densitatea acestora este de 1.718,99 de persoane pe kilometru pătrat. Cel mai mare oraș din Maldive este capitala sa, Male, care are peste 103 mii de locuitori.

5. Malta – 1.514,47 de locuitori/km². Malta este o mică țară insulară în Marea Mediterană, la sud de insula italiană Sicilia. Are o populație de aproximativ 442 de mii de locuitori, iar densitatea este de 1.514,47 persoane pe kilometru pătrat. Cea mai mare parte a oamenilor trăiesc pe insula principală din sud, care este numită și Malta. Capitala țării, Valletta, este cea mai mică capitală din Uniunea Europeană. Cel mai mare oraș al Maltei, Birkirkara, are puțin peste 21 de mii de locuitori.

6. Bangladesh – 1.239,58 de locuitori/km². Bangladesh este o țară relativ mică și se învecinează la sud cu Golful Bengal, la sud-est cu Birmania și în toate celelalte direcții cu India. Țara găzduiește aproape 166 de milioane de oameni. Densitatea populației este de 1.239,58 de persoane pe kilometru pătrat. Cel mai mare oraș din Bangladesh este capitala sa, Dhaka, în care trăiesc peste 14,4 milioane de oameni. Cea mai mare parte a populației este concentrată mai mult la sate decât la orașe.

7. Palestina – 759 de locuitori/km². Cisiordania și Fâșia Gaza, pe care Națiunile Unite le recunosc drept Statul Palestinian, au o populație de aproape 5,2 milioane de locuitori. Densitatea oameniilor, pe cele două teritorii în litigiu, este de 759 de persoane pe kilometru pătrat. Cu toate acestea, Fâșia Gaza, în care trăiesc aproximativ 2 milioane de palestinieni, este mult mai dens populată. Începând cu 2018, densitatea populației numai în Fâșia Gaza era de 5.479 de persoane pe kilometru pătrat. Aproximativ 80% din populația palestiniană este urbană.

8. Liban – 669,49 de locuitori/km². Această țară se află pe coasta de est a Mării Mediterane și se învecinează cu Israel, la sud, și cu Siria în toate celelalte direcții. Țara are o populație de doar 6,8 milioane de oameni și o densitate de 669,49 persoane pe kilometru pătrat. Libanul este, de asemenea, casa a aproximativ 1 milion de refugiați, majoritatea palestinieni, irakieni și sirieni. Cel mai mare oraș al țării este capitala sa, Beirut, cu peste 2,4 milioane de locuitori.

9. Barbados – 666,61 de locuitori/km². Barbados este o mică țară insulară din estul Mării Caraibelor. Populația este de aproximativ 287 de mii de oameni. Aproximativ o treime dintre locuitorii insulei locuiesc în capitala țării, Bridgetown. Insula este o destinație turistică populară.

10. Nauru – 635,2 de locuitori/km². Această țară insulară mică se află foarte aproape de granița dintre Oceanul Pacific de Nord și de Sud, la nord-est de Insulele Solomon și la sud de Insulele Marshall. Populația sa este mai mică de 11 mii de oameni, dar are o densitate mare de 635,2 persoane pe kilometru pătrat. Nauru este a treia cea mai mică țară din lume după suprafața terestră. Doar Monaco și Vatican sunt mai mici, potrivit worldatlas.com.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot