Care este unica țară din lume situată în toate cele patru emisfere?

22.02.2024
Care este unica țară din lume situată în toate cele patru emisfere?

Poate că numele Kiribati nu vă spune prea multe. Totuși, această țară insulară din Oceanul Pacific se poate mândri cu faptul că este singurul stat cu teritorii prezente în în toate cele patru emisfere. Interesant, nu-i așa?

Statul „împrăștiat” în toate cele 4 emisfere

Kiribati este formată din 32 de insule ce totalizează numai 811 km² împărțite în trei mari categorii: insulele Gilbert, insulele Phoenix și insulele Line. Insulele Kiribati se află la jumătatea distanței dintre Hawaii și Australia, în regiunile microneziene și polineziene din Pacificul de Sud.

Interesant este faptul că insulele din Republica Kiribati (aflate în apropierea liniei Ecuatorului) sunt atât de împrăștiate încât sunt împărțite în toate cele patru emisfere ale Terei (emisfera vestică, cea estică, emisfera nordică și emisfera sudică), scrie tripoto.com. Din acest motiv, până în anul 1995, între insulele din estul țării și cele din vest, care se află la cele două extremități ale Liniei Internaționale a Datei, exista o diferență de fus orar de 23 de ore. În 1995, autoritățile din Kiribati au ajustat poziția Liniei Internaționale a Datei, astfel încât să reducă această diferență la doar două ore, iar întreaga populație să aibă aceeași zi lucrătoare.

Dintre cele 32 de insule, doar 21 sunt locuite. Kiribati doar 123.000 de locuitori, cu aproximație, iar 90% dintre ei trăiesc în grupul de insule Gilbert.

Insulele Kiribati pot dispărea în viitor

Din pricina altitudinii medie de doar doi metri deasupra nivelului mării, insulele din Kiribati riscă să fie înghițite de ape dacă nivelul oceanului va continua să crească. La fel ca Insulele Maldive, care sunt situate la cea mai mică altitudine maximă din lume. Se pare că până în anul 2100, nivelul apelor și oceanelor va crește cu 43 de centimetri. Aceasta este varianta optimistă. Cea pesimistă vorbește despre o creștere cu 84 de centimetri în următorii 80 de ani.

Locuitorii din Kiribi duc lipsă de apă potabilă

Cu toate că sunt înconjurați din toate părțile de apă, locuitorii din Kiribati întâmpină dificultăți în aprovizionarea cu apă potabilă. Creșterea nivelului mării, inundațiile și eroziunea coastelor au dus la contaminarea apelor subterane.

Foto: DepositPhotos.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot