Câtă apă este pe Pământ?

12.05.2023
Câtă apă este pe Pământ?

La o mică privire asupra planetei Terra, nu este foarte greu de observat că apa este aproape peste tot. Fie că vorbim de apă sărată, dulce, sub formă înghețată sau lichidă, aceasta se află în fiecare colț al planetei. Din cauza ei există războaie și datorită ei viața poate fi susținută. Câtă apă se găsește pe Pământ?

Apă sau pământ? Cine domină Terra?

apă

Planeta Pământ are foarte multă apă. La ora actuală, datele furnizate de către astronauți confirmă că Terra este singura planetă cunoscută care deține apă. În termenii cei mai simpli, aproximativ 71% din totalul planetei este ocupat de tot ce înseamnă lichid. În timp ce, 29% reprezintă pământ, continente și insule.

Din toată suprafața apei, 96,5% este formată de oceane cu apă sărată, în timp de 3,5% sunt lacuri dulci și calote glaciare. Din această cauză, distribuirea apei potabile în regiunile greu încercate este un impediment pentru organizațiile internaționale. Deși există foarte multă apă, nu toată este bună de băut, iar tehnologia de desărare a apei este deocamdată destul de scumpă. Dacă am aduna toată suprafața potabilă, se estimează că ar fi aproximativ 1.386 de milioane de kilometri cubi. Pe de altă parte totalul apei este de peste 332 milioane de metri cubi.

Câte lacuri și râuri există în România?

România este o țară care adună toate formele de relief. Munți, mare, câmpie sau dealuri compun ceea ce noi numim acasă. Spre fericirea conaționalilor, țara noastră beneficiază de toate tipurile de apă: fluvii, râuri, lacuri, ape subterane și marine.

În țara noastră există aproximativ 3.450 de lacuri, cu o suprafață totală de 2.620 kilometri pătrați. Pe de altă parte, există 30 de râuri, făcând parte din bazinul hidrologic al Mării Negre. Cel mai mare râu, care este considerat fluviu este Dunărea. Lungimea totală a Dunării din România este de 1.075 de kilometri, între localitățile Baziaș unde intră în țară și Sulina, unde se varză în Marea Neagră.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
Când vine vorba despre conducători nebuni, cu siguranță împăratul Caligula ar putea să intre în Top 3. Caligula (nr. „Cizmă”) a condus Imperiul Roman între anii 37-41. În doar patru... citește tot
Care este cel mai mic munte din lume?
Care este cel mai mic munte din lume?
De obicei, denumirea de munte ne duce cu gândul la înălțime. De exemplu, Vârful Everest din munții Himalaya are o înălțime maximă de 8.848,86 m, fiind cel mai înalt punct din lume. În... citește tot
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Subiectul caselor lui Iohannis este iarăși în prim-plan, după ce publicația Recorder a publicat un reportaj prin care se sugerează că actualul președinte al României își pregătește... citește tot