Câtă apă este pe Pământ?

12.05.2023
Câtă apă este pe Pământ?

La o mică privire asupra planetei Terra, nu este foarte greu de observat că apa este aproape peste tot. Fie că vorbim de apă sărată, dulce, sub formă înghețată sau lichidă, aceasta se află în fiecare colț al planetei. Din cauza ei există războaie și datorită ei viața poate fi susținută. Câtă apă se găsește pe Pământ?

Apă sau pământ? Cine domină Terra?

apă

Planeta Pământ are foarte multă apă. La ora actuală, datele furnizate de către astronauți confirmă că Terra este singura planetă cunoscută care deține apă. În termenii cei mai simpli, aproximativ 71% din totalul planetei este ocupat de tot ce înseamnă lichid. În timp ce, 29% reprezintă pământ, continente și insule.

Din toată suprafața apei, 96,5% este formată de oceane cu apă sărată, în timp de 3,5% sunt lacuri dulci și calote glaciare. Din această cauză, distribuirea apei potabile în regiunile greu încercate este un impediment pentru organizațiile internaționale. Deși există foarte multă apă, nu toată este bună de băut, iar tehnologia de desărare a apei este deocamdată destul de scumpă. Dacă am aduna toată suprafața potabilă, se estimează că ar fi aproximativ 1.386 de milioane de kilometri cubi. Pe de altă parte totalul apei este de peste 332 milioane de metri cubi.

Câte lacuri și râuri există în România?

România este o țară care adună toate formele de relief. Munți, mare, câmpie sau dealuri compun ceea ce noi numim acasă. Spre fericirea conaționalilor, țara noastră beneficiază de toate tipurile de apă: fluvii, râuri, lacuri, ape subterane și marine.

În țara noastră există aproximativ 3.450 de lacuri, cu o suprafață totală de 2.620 kilometri pătrați. Pe de altă parte, există 30 de râuri, făcând parte din bazinul hidrologic al Mării Negre. Cel mai mare râu, care este considerat fluviu este Dunărea. Lungimea totală a Dunării din România este de 1.075 de kilometri, între localitățile Baziaș unde intră în țară și Sulina, unde se varză în Marea Neagră.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum arăta prima hartă a lumii?
Cum arăta prima hartă a lumii?
Dintotdeauna oamenii au fost fascinați de măreția planetei pe care trăiesc. Aceștia au încercat să înțeleagă și să reprezinte lumea înconjurătoare. Prima hartă datează din anul 600... citește tot
Mit sau adevăr? Își pierde mierea proprietățile dacă o pui în ceaiul fierbinte?
Mit sau adevăr? Își pierde mierea proprietățile dacă o pui în ceaiul fierbinte?
Mierea este unul dintre cele mai apreciate produse atât pentru gustul său cât și pentru proprietățile sale benefice asupra corpului uman. Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au... citește tot
De ce Nicolae Ceaușescu mai avea un frate pe nume… Nicolae Ceaușescu?
De ce Nicolae Ceaușescu mai avea un frate pe nume… Nicolae Ceaușescu?
Nicolae Ceaușescu este unul dintre cei mai cunoscuți români din toate timpurile. Fostul dictator a condus România din postura de Președinte din 1974 și până în decembrie 1989 și a fost... citește tot