De ce în Brazilia se vorbește portugheza? În ce țări portugheza este limbă oficială?

10.03.2022
De ce în Brazilia se vorbește portugheza? În ce țări portugheza este limbă oficială?

Înconjurată de multe țări, dintre care majoritatea vorbesc dialecte spaniole, Brazilia este neobișnuită prin faptul că este singura țară vorbitoare de portugheză de pe întreg continentul american. Ciudat? Nu. Totul are o explicație istorică. 

Majoritatea celor 210 de milioane de locuitori ai țării vorbește un dialect cunoscut pur și simplu sub numele de portugheză braziliană, ca primă limbă. O gamă largă de alte limbi sunt folosite în țară, ceea ce nu este surprinzător, deoarece Brazilia este o țară destul de multiculturală, care acoperă o suprafață vastă.

Lista limbilor vorbite include multe limbi indigene. În plus, deși mulți oameni au emigrat în Brazilia din Portugalia, o mare parte s-au stabilit în țară și din alte țări europene, aducând cu ei o gamă largă de alte limbi minoritare, inclusiv germană și italiană.

Vorbită de 99% din populație, portugheza braziliană este de departe limba majoritară în Brazilia. Este folosit în aproape toate școlile și instituțiile media din țară, precum și în medii guvernamentale, administrative și de afaceri.

Brazilia, colonizată de portughezi

Deși cea mai mare parte a Americii de Sud a fost colonizată de spanioli, portughezii au colonizat Brazilia în anii 1500. În acest timp, cei mai mulți brazilieni vorbeau o limbă numită tupi. Portughezii au interzis tupi la mijlocul anilor 1700, cu toate acestea, multe dintre aceste cuvinte și-au făcut loc în portugheza braziliană.

Dar, acesta este doar răspunsul scurt, deoarece povestea reală este mult mai lungă și mai complexă. Când Pedro Álvares Cabral a ajuns pe coasta braziliană pe data de 22 aprilie 1500, existau peste 1.200 de limbi indigene vorbite. Până la mijlocul secolului al XVIII-lea, portugheza era vorbită doar în zonele de coastă.

În anul 1757, a fost adoptată o lege, numită Directorul Indienilor ( Diretório dos índios’), care interzicea nativilor să vorbească/învăţa limba lor maternă şi a stabilit portugheza ca fiind singura limbă a Braziliei.

Până în anul 2000, doar aproximativ 170 de limbi indigene au supraviețuit, majoritatea în cele mai îndepărtate locuri ale pădurii tropicale amazoniene.

În ce țări se mai vorbește portugheza?

Portugheza este limba oficială în Angola, Brazilia, Cabo Verde, Timorul de Est, Guineea Ecuatorială, Guineea-Bissau, Macao, Mozambic, Sāo Tomé și Principe, precum și Goa în India. Este a șasea cea mai vorbită limbă maternă din lume, cu aproximativ 220 de milioane de vorbitori vorbitori nativi.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Carnea de porc este cea mai vândută carne, în rândul românilor, indiferent de perioada anului. În timpul sărbătorilor, în special când este Crăciunul, lumea achiziționează foarte multă... citește tot
Recomandări din presa de azi
adplus-dvertising