De ce în Brazilia se vorbește portugheza? În ce țări portugheza este limbă oficială?

10.03.2022
De ce în Brazilia se vorbește portugheza? În ce țări portugheza este limbă oficială?

Înconjurată de multe țări, dintre care majoritatea vorbesc dialecte spaniole, Brazilia este neobișnuită prin faptul că este singura țară vorbitoare de portugheză de pe întreg continentul american. Ciudat? Nu. Totul are o explicație istorică. 

Majoritatea celor 210 de milioane de locuitori ai țării vorbește un dialect cunoscut pur și simplu sub numele de portugheză braziliană, ca primă limbă. O gamă largă de alte limbi sunt folosite în țară, ceea ce nu este surprinzător, deoarece Brazilia este o țară destul de multiculturală, care acoperă o suprafață vastă.

Lista limbilor vorbite include multe limbi indigene. În plus, deși mulți oameni au emigrat în Brazilia din Portugalia, o mare parte s-au stabilit în țară și din alte țări europene, aducând cu ei o gamă largă de alte limbi minoritare, inclusiv germană și italiană.

Vorbită de 99% din populație, portugheza braziliană este de departe limba majoritară în Brazilia. Este folosit în aproape toate școlile și instituțiile media din țară, precum și în medii guvernamentale, administrative și de afaceri.

Brazilia, colonizată de portughezi

Deși cea mai mare parte a Americii de Sud a fost colonizată de spanioli, portughezii au colonizat Brazilia în anii 1500. În acest timp, cei mai mulți brazilieni vorbeau o limbă numită tupi. Portughezii au interzis tupi la mijlocul anilor 1700, cu toate acestea, multe dintre aceste cuvinte și-au făcut loc în portugheza braziliană.

Dar, acesta este doar răspunsul scurt, deoarece povestea reală este mult mai lungă și mai complexă. Când Pedro Álvares Cabral a ajuns pe coasta braziliană pe data de 22 aprilie 1500, existau peste 1.200 de limbi indigene vorbite. Până la mijlocul secolului al XVIII-lea, portugheza era vorbită doar în zonele de coastă.

În anul 1757, a fost adoptată o lege, numită Directorul Indienilor ( Diretório dos índios’), care interzicea nativilor să vorbească/învăţa limba lor maternă şi a stabilit portugheza ca fiind singura limbă a Braziliei.

Până în anul 2000, doar aproximativ 170 de limbi indigene au supraviețuit, majoritatea în cele mai îndepărtate locuri ale pădurii tropicale amazoniene.

În ce țări se mai vorbește portugheza?

Portugheza este limba oficială în Angola, Brazilia, Cabo Verde, Timorul de Est, Guineea Ecuatorială, Guineea-Bissau, Macao, Mozambic, Sāo Tomé și Principe, precum și Goa în India. Este a șasea cea mai vorbită limbă maternă din lume, cu aproximativ 220 de milioane de vorbitori vorbitori nativi.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot