De ce în Brazilia se vorbește portugheza? În ce țări portugheza este limbă oficială?

10.03.2022
De ce în Brazilia se vorbește portugheza? În ce țări portugheza este limbă oficială?

Înconjurată de multe țări, dintre care majoritatea vorbesc dialecte spaniole, Brazilia este neobișnuită prin faptul că este singura țară vorbitoare de portugheză de pe întreg continentul american. Ciudat? Nu. Totul are o explicație istorică. 

Majoritatea celor 210 de milioane de locuitori ai țării vorbește un dialect cunoscut pur și simplu sub numele de portugheză braziliană, ca primă limbă. O gamă largă de alte limbi sunt folosite în țară, ceea ce nu este surprinzător, deoarece Brazilia este o țară destul de multiculturală, care acoperă o suprafață vastă.

Lista limbilor vorbite include multe limbi indigene. În plus, deși mulți oameni au emigrat în Brazilia din Portugalia, o mare parte s-au stabilit în țară și din alte țări europene, aducând cu ei o gamă largă de alte limbi minoritare, inclusiv germană și italiană.

Vorbită de 99% din populație, portugheza braziliană este de departe limba majoritară în Brazilia. Este folosit în aproape toate școlile și instituțiile media din țară, precum și în medii guvernamentale, administrative și de afaceri.

Brazilia, colonizată de portughezi

Deși cea mai mare parte a Americii de Sud a fost colonizată de spanioli, portughezii au colonizat Brazilia în anii 1500. În acest timp, cei mai mulți brazilieni vorbeau o limbă numită tupi. Portughezii au interzis tupi la mijlocul anilor 1700, cu toate acestea, multe dintre aceste cuvinte și-au făcut loc în portugheza braziliană.

Dar, acesta este doar răspunsul scurt, deoarece povestea reală este mult mai lungă și mai complexă. Când Pedro Álvares Cabral a ajuns pe coasta braziliană pe data de 22 aprilie 1500, existau peste 1.200 de limbi indigene vorbite. Până la mijlocul secolului al XVIII-lea, portugheza era vorbită doar în zonele de coastă.

În anul 1757, a fost adoptată o lege, numită Directorul Indienilor ( Diretório dos índios’), care interzicea nativilor să vorbească/învăţa limba lor maternă şi a stabilit portugheza ca fiind singura limbă a Braziliei.

Până în anul 2000, doar aproximativ 170 de limbi indigene au supraviețuit, majoritatea în cele mai îndepărtate locuri ale pădurii tropicale amazoniene.

În ce țări se mai vorbește portugheza?

Portugheza este limba oficială în Angola, Brazilia, Cabo Verde, Timorul de Est, Guineea Ecuatorială, Guineea-Bissau, Macao, Mozambic, Sāo Tomé și Principe, precum și Goa în India. Este a șasea cea mai vorbită limbă maternă din lume, cu aproximativ 220 de milioane de vorbitori vorbitori nativi.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
„White Wolf”, indianul care a descoperit nemurirea. A trăit 137 de ani și l-a răpus o banală pneumonie. La 135 de ani l-a lovit trenul
„White Wolf”, indianul care a descoperit nemurirea. A trăit 137 de ani și l-a răpus o banală pneumonie. La 135 de ani l-a lovit ...
Se tot vorbește despre depășirea vârstei de 100 de ani ca fiind un adevărat record. Totuși, au existat și cazuri în care oamenii au trăit mai bine de 13 decenii. Acesta ar fi fost și cazul... citește tot
Cum se fereau oamenii de căldură când încă nu se inventase aerul condiționat? Metode vechi de răcorire
Cum se fereau oamenii de căldură când încă nu se inventase aerul condiționat? Metode vechi de răcorire
Aparatul de aer condiționat este, cu siguranță, una dintre cele mai necesare invenții, cu atât mai mult cu cât temperaturile par să crească de la un an la altul. Totuși, au fost vremuri în... citește tot
Cum procedează țările mai dezvoltate cu urșii? În Austria nimeni nu-i hrănește, în Italia au pubele speciale „antiurs”! Câți urși avem și câți ar trebui să avem?
Cum procedează țările mai dezvoltate cu urșii? În Austria nimeni nu-i hrănește, în Italia au pubele speciale „antiurs”! Câți ...
O turistă în vârstă de 19 ani a fost atacată și omorâtă de urs pe Jepii Mici din Bucegi. Ba mai mult, femeia ar fi fost târâtă de animalul sălbatic într-o prăpastie. Ulterior, animalul... citește tot