Ce înseamnă dacă faci semnul „OK” în Brazilia?

30.03.2021
Ce înseamnă dacă faci semnul „OK” în Brazilia?

Limbajul corpului se referă la semnele nonverbale pe care le folosim pentru a comunica. Potrivit experților, acestea reprezintă o mare parte a comunicării zilnice. De la expresiile faciale până la mișcările corpului, lucrurile pe care nu le spunem pot transmite o mulțime de informații.

Se spune că limbajul corpului poate reprezenta între 60 și 65% din comunicare. Înțelegerea limbajului corpului este importantă, dar este, de asemenea, esențială pentru a acorda atenție altor indicii, cum ar fi contextul sau cultura unei populații.

Ce înseamnă dacă faci semnul „OK” în Brazilia?

În Brazilia sunt multe gesturi prietenoase obișnuite. Unul este gestul degetului mare, care este popular și în America. În Brazilia înseamnă „bun” sau „pozitiv”. Când doi oameni sunt aproape unul de celălalt, îl vor arăta frecând două degete arătătoare.

Uneori, comunicarea nonverbală poate fi foarte diferită de ceea ce se așteaptă în alte țări. Un exemplu este „OK” simbol pe care îl poți face cu mâinile. Este privit ca doar însemnând „OK” în cultura americană. Cu toate acestea, în Brazilia, acest lucru este văzut ca un gest foarte obscen. Este echivalent cu acordarea degetului mijlociu în America. Acest lucru este văzut ca unul dintre cele mai nepoliticoase gesturi pe care le poți face în Brazilia și trebuie evitat întotdeauna.

Gestul „dar uma banana” sau „dă o banană” în Brazilia este un gest extrem de ofensator și grosolan și constă în îndoirea brațului drept la cot cu mâna ca un pumn în timp ce faceți o mișcare de tăiere cu brațul stâng spre cotul drept ca într-o smucitură a antebrațului. Acest gest este folosit și în alte țări din America Latină, în Franța și Italia cu nume diferite, desigur. Este echivalentul a da cuiva cu degetul.

Limbajul corpului în Brazilia

Efectuarea unei mișcări a mâinii care urmărește o linie orizontală imaginară chiar deasupra liniei ochilor înseamnă că persoana este sătulă sau nu mai are răbdare.

Un alt gest obscen cu mâna se numește „corna” care înseamnă „soția ta te înșală”. Este popular în Brazilia și este adesea folosit atunci când nu este de acord cu un arbitru de fotbal și arată la fel ca gestul american „rock on”.

Un gest care este, de asemenea, folosit este acela de a spune „să te înșele”. Acesta constă în a face un pumn cu o mână și a-l bate o dată sau de două ori peste cealaltă mână. Se folosește în mod obișnuit în jurul prietenilor brazilieni, dar poate fi nepoliticos dacă este folosit în orice alt context.

Dacă te afli în Brazilia este important un contact vizual bun atunci când conversați cu un localnic. A nu face acest lucru este considerat nepoliticos. Pentru a adăuga accentul pe o afirmație, un brazilian poate pocni degetele în timp ce bate mâna în jos și în afară.

Pentru a-și exprima aprecierea, un brazilian poate părea să-și ciupească lobul urechii între degetul mare și arătător. De exemplu, dacă v-a plăcut o masă, acest gest poate fi folosit. Printre brazilieni, pentru a-l dramatiza și mai mult, vor ajunge în spatele capului și vor apuca lobul urechii opus.

O strângere de mână bună și caldă este salutarea tradițională din Brazilia. Cu toate acestea, brazilienii arată afecțiune cu ușurință.
Oamenii din Brazilia își vor da mâna la sosire și la plecare. Poate exista, de asemenea, o atingere a antebrațului sau a cotului și, adesea, o bătaie pe spate.

S-ar putea să credeți că vă trimite un sărut, dar când brazilienii își aduc mâna spre gură și își sărută vârful degetelor, apoi extinde degetele într-o mișcare spre exterior, înseamnă doar că – probabil masa – a fost delicioasă.

La fel ca în Argentina, o prietenie strânsă sau o relație incipientă este indicată prin frecarea celor două degete arătătoare.
Un limbaj corporal foarte unic în Brazilia este „figa”, reprezentat prin introducerea degetului mare între degetul mijlociu și arătător. Acest gest ar trebui să țină departe durerea, suferința și invidia și este o amuletă care protejează împotriva „ochiului rău”.

Foto: Wikipedia, Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
În țările democratice alegerea liderilor se face prin vot liber exprimat. Pentru alegerile prezidențiale, unele state au două tururi de scrutin, pe când altele unul singur. Publicația de... citește tot
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte să moară
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte ...
Unul dintre cei mai veseli actori a fost, cu siguranță, britanicul Charlie Chaplin. Comicul nu ne-a lăsat moștenire numai filmele în care a jucat ci și un instantaneu trist, surprins în... citește tot
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Au trecut mai bine de doi ani de când Rusia a invadat Ucraina și nu a fost săptămână în care să nu se vorbească în mass media despre armele nucleare. Dacă până acum Vladimir Putin a fost... citește tot