De ce Europa nu poate fi considerat un continent?

24.04.2024
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?

Prima regiune a lumii care a fost colonizat─â este Europa. Cea mai timpurie prezen╚Ť─â uman─â ├«n Europa dateaz─â de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lung─â de a╚Öez─âri ╚Öi civiliza╚Ťii umane. Acesta este cel mai dezvoltat din cele 7 continente. Totu╚Öi, sunt voci care sus╚Ťin c─â Europa nu ar trebui tratat ca un continent de sine st─ât─âtor.

De ce Europa nu poate fi considerat continent?

Asemeni bazinelor oceanice ╚Öi continentele sunt extrem de greu de definit. Mai ales c├ónd ne referim la Europa. Continentele pot fi definite pe baza tectonicii pl─âcilor, a grani╚Ťelor politice sau a obiceiurilor istorice. Mul╚Ťi dintre geografi nu ╚Ťin cont de diferen╚Ťele politice ╚Öi istorice ╚Öi catalogheaz─â Europa ╚Öi Asia ca pe un singur continent: Euroasia. At├ót Europa, c├ót ╚Öi Asia se afl─â pe aceea╚Öi plac─â tectonic─â ╚Öi nu sunt desp─âr╚Ťite de nicio mare ╚Öi niciun ocean.

Cum este definit─â grani╚Ťa dintre Europa ╚Öi Asia?

Trebuie precizat c─â nu exist─â o frontier─â fizic─â exact─â ├«ntre Europa ╚Öi Asia, aceasta fiind trasat─â doar pe h├órtie. Grani╚Ťa dintre cele dou─â continente este mai mult o distinc╚Ťie istoric─â ╚Öi cultural─â, exist├ónd o linie imaginar─â dup─â c├óteva puncte geografice importante precum Marea Egee, Marea Caspic─â, Str├ómtoarea Turciei, Marea Neagr─â, Caucazul Mare ╚Öi Mun╚Ťii Ural.

America, unul sau dou─â continente?

├Än Rom├ónia, elevii ├«nva╚Ť─â c─â exist─â dou─â continente: America de Nord ╚Öi America de Sud, la fel ca majoritatea studen╚Ťilor din Statele Unite care ├«nva╚Ť─â c─â America de Nord ╚Öi America de Sud sunt continente diferite. Mul╚Ťi dintre elevii ╚Öcolilor ╚Öi universit─â╚Ťilor din Europa ╚Öi America Latin─â sunt ├«nv─â╚Ťa╚Ťi c─â exist─â un singur continent american, scrie manoa.hawaii.edu.

Deși Europa și Asia sunt considerate două continente separate, și Africa este conectată cu Asia (ignorând Canalul Suez), iar Americile sunt conectate de asemenea printr-o fâșie de pământ îngustă (ignorând canalul Panama). Europa este legată de Asia pe toată lungimea Rusiei de la nord la sud. Australia și Antarctica sunt continentele înconjurate în totalitate de apă, fără vecini tereștri.

Continentul, o chestiune de ÔÇ×conven╚ŤieÔÇŁ

Spre deosebire de matematic─â, geografia este ╚Öi o chestiune de conven╚Ťii. Defini╚Ťia continentului este: diviziune geografic─â alc─âtuit─â dintr-o ├«ntindere vast─â de uscat, m─ârginit─â, total sau par╚Ťial, de m─âri ╚Öi de oceane, cuprinz├ónd ╚Öi unele insule sau arhipelaguri vecine.

De unde vine numele de Europa?

Denumirea de Europa a fost folosit─â pentru prima dat─â ├«n Legendele Olimpului. Se pare c─â Zeus, conduc─âtorul zeilor, s-a ├«ndr─âgostit de inocenta nimf─â pe nume Europa (sora lui Cadmus ┼či fiica regelui Agenor al Feniciei f─âcut─â cu Telephasa) ce culegea flori ├«mpreun─â cu ├«nso┼úitoarele sale pe litoralul pontic.

Din punct de vedere etimologic, numele vine din limba greac─â, de la cuvintele ÔÇ×EurÔÇŁ, care ├«nsemna ÔÇ×├«ntinsÔÇŁ, ┼či ÔÇ×opÔÇŁ, care ├«nseamn─â ÔÇ×ochiÔÇŁ.

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Nu toate necuv├ónt─âtoarele au fost ├«nzestrate cu calit─â╚Ťi fizice, a╚Öa cum este cazul leilor, papagalilor, p─âunilor sau leoparzilor. Exist─â animale mai pu╚Ťin frumoase care ├«╚Öi au locul bine... cite╚Öte tot
Care este cea mai veche ╚Ťar─â din Europa cu grani╚Ťele neschimbate? Uluitor! A r─âmas la fel din 1278!
Care este cea mai veche ╚Ťar─â din Europa cu grani╚Ťele neschimbate? Uluitor! A r─âmas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, grani╚Ťele statelor din Europa au fost ├«ntr-o continu─â schimbare. Nenum─âratele r─âzboaie purtate pe ÔÇ×B─âtr├ónul ContinentÔÇŁ au f─âcut ca frontierele dintre state s─â... cite╚Öte tot
Pizza Hut ╚Öi Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru to╚Ťi iubitorii de pizza
Pizza Hut ╚Öi Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru to╚Ťi iubitorii de pizza
De la inova╚Ťiile delicioase precum Melts sau Pocket produsele noastre au fost ├«ntotdeauna create chiar ╚Öi pentru cele mai preten╚Ťioase gusturi, ajung├ónd ├«n scurt timp s─â fie pe placul tuturor.... cite╚Öte tot