De ce Europa este denumită „Bătrânul continent”?

28.09.2023
De ce Europa este denumită „Bătrânul continent”?

Europa este adesea denumită „Bătrânul continent”, deoarece a fost una dintre primele regiuni din lume care a fost colonizată de oameni. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de așezări și civilizații umane. Acest lucru este în contrast cu „Lumea nouă” a Americii, care a fost ocupată de oameni mult mai târziu.

Iată câteva motive pentru care Europa este adesea denumită „Bătrânul continent”:

Istorie îndelungată: Europa are o istorie extrem de bogată și complexă care se întinde pe aproximativ 2 milioane de ani. Multe dintre cele mai vechi civilizații umane, precum grecii și romanii, au apărut în această parte a Globului. De-a lungul istoriei, Europa a fost martora unor evenimente majore, cum ar fi Revoluția Industrială și cele două războaie mondiale, care au contribuit la transformarea și dezvoltarea sa.

Moștenire culturală și istorică bogată: Europa este cunoscută pentru patrimoniul său cultural și istoric divers, care include monumente istorice, opere de artă celebre, literatură clasică și arhitectură impresionantă. Această moștenire bogată a contribuit și ea la imaginea Europei ca „bătrânul continent” în comparație cu alte continente mai recente din punct de vedere istoric.

Europa e formată din trei familii de popoare: familia popoarelor germane, a celor latine şi familia popoarelor slave. Părerea mea e că dominantă e latina şi spiritul european nu e nici slav, nici german, ci latin. Latinitatea e dominanta europeană. (Petre Țuțea)

Stabilitate politică: Europa a fost martora unui proces lung de dezvoltare a statelor și de stabilizare politică, în comparație cu alte regiuni ale lumii care au trecut prin perioade de schimbare radicală și instabilitate politică.

Populație în vârstă: Europa are o populație care îmbătrânește rapid, cu o proporție mai mare de persoane în vârstă. Se poate spune că acest fapt a dus și el la utilizarea expresiei „bătrânul continent” în contextul demografic.

Este important să subliniem că termenul nu are o conotație negativă și nu implică învechirea sau regresul Europei, ci mai degrabă se referă la bogăția istorică și culturală a acestei regiuni, precum și la stabilitatea sa relativă. Europa rămâne unul dintre cele mai importante centre culturale, politice și economice ale lumii.

Trebuie precizat că Lumea Veche cuprindea continentele Europa, Africa și Asia. Aceste teritorii erau cunoscute de foarte mult timp, înainte ca navigatorul Cristofor Columb să descopere America sau altfel spus Lumea Nouă.

Lucruri mai puțin știute despre Europa

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Poți să ajungi din Norvegia în Coreea de Nord traversând o singură țară. Care este aceasta?
Poți să ajungi din Norvegia în Coreea de Nord traversând o singură țară. Care este aceasta?
Între Norvegia și Coreea de Nord sunt peste 7.000 de km. Deși sunt state situate în două părți total opuse ale Globului, pentru a ajunge din Norvegia (Europa) în Coreea de Nord (Asia) trebuie... citește tot
Care este țara cu cea mai mică densitate din lume? Poți să mergi zile în șir fără să dai de un om!
Care este țara cu cea mai mică densitate din lume? Poți să mergi zile în șir fără să dai de un om!
Populația unui stat nu este direct proporțională cu mărimea acestuia. Ba dimpotrivă. Statele care au suprafața mai mică au o densitate a populației mai mare. Totuși, nu cel mai mare stat... citește tot
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
În anul 1992, Michael Jackson punea România pe harta lumii după ce alegea țara care doar ieșise din comunism destinația pentru unul dintre concertele sale din turneul „Dangerous World... citește tot