Delfinul, submarinul românesc ce a distrus o navă rusească de 2.000 de tone

07.01.2022
Delfinul, submarinul românesc ce a distrus o navă rusească de 2.000 de tone

Puțină lume știe că România a avut și submarine. Se întâmpla acum mai bine de 90 de ani când marina românească a ajuns să fie dotată cu submarine. Opt dintre cele nouă submarine cu care a fost dotată marina mioritică au luptat în timpul celui De-al Doilea Război Mondial.

Între 1939 și 1945 s-au purtat lupte grele în apele Mării Negre. Din totalul de 47 de submarine ruseşti aflate în Marea Neagră în timpul conflictului mondial, 27 au picat victime minelor sau atacurilor germane sau româneşti.

Submarinul Delfinul, mândria națională

Cel mai cunoscut submarin a fost NMS Delfinul (NMS = Nava Majestății Sale), un submarin de producție italiană lansat la apă în 1930, cu o lungime de 68 de metri. Acesta a avut nu mai puțin de 9 misiuni, iar în noiembrie 1941, echipajul a distrus o navă sovietică de transport de 2000 de tone. Ca răspuns, rușii au încercat în zadar să scufunde submarinul. Vânătoarea a durat 10 ore, dar Delfinul a reușit să scape și echipajul a ajuns teafăr în portul Constanța.

Un an mai târziu, Delfinul participă la cea de-a noua sa misiune. Acesta a fost supus unui atac de peste 240 de încărcături de adâncime, dar echipajul român a reuşit din nou să scape. În următoarea zi este reperat de un avion şi atacat, fiindu-i avariată cârma. Pe două zile este localizat din nou de marina rusească şi vânat timp de o jumătate de zi. Cu greu, echipajul ajunge în portul Constanţa, dar Delfinul intră în reparații, loc unde va sta până la finalul războiului, în 1945.

Ulterior este confiscat de sovietici, care îl returnează în 1957. Delfinul este reabilitat şi întrebuinţat până în 1970 de Institutul Român de Cercetări Marine Constanţa. Astăzi, Delfinul este istorie. Din el mai sunt doar două piese: manometrul care este în Bucuresti la Muzeul Ferdinand I şi motorul care este în Constanţa la Muzeul Marinei.

Totodată, submarinele Rechinul şi Marsuinul cu mult mai performante decât Delfinul au fost devenit operaţionale la sfârşitul războiului, în 1944. Rechinul a fost demontat piesă cu piesă pentru a repara submarinele sovietice. Marsuinul este confiscat de ruși după 23 august 1944.

În afară de aceste trei submarine, marina românească a mai avut încă cinci submarinele pitic clasa CB. Și acestea au fost demontate pentru piese, notează historia.ro.

 

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot