Delfinul, submarinul românesc ce a distrus o navă rusească de 2.000 de tone

07.01.2022
Delfinul, submarinul românesc ce a distrus o navă rusească de 2.000 de tone

Puțină lume știe că România a avut și submarine. Se întâmpla acum mai bine de 90 de ani când marina românească a ajuns să fie dotată cu submarine. Opt dintre cele nouă submarine cu care a fost dotată marina mioritică au luptat în timpul celui De-al Doilea Război Mondial.

Între 1939 și 1945 s-au purtat lupte grele în apele Mării Negre. Din totalul de 47 de submarine ruseşti aflate în Marea Neagră în timpul conflictului mondial, 27 au picat victime minelor sau atacurilor germane sau româneşti.

Submarinul Delfinul, mândria națională

Cel mai cunoscut submarin a fost NMS Delfinul (NMS = Nava Majestății Sale), un submarin de producție italiană lansat la apă în 1930, cu o lungime de 68 de metri. Acesta a avut nu mai puțin de 9 misiuni, iar în noiembrie 1941, echipajul a distrus o navă sovietică de transport de 2000 de tone. Ca răspuns, rușii au încercat în zadar să scufunde submarinul. Vânătoarea a durat 10 ore, dar Delfinul a reușit să scape și echipajul a ajuns teafăr în portul Constanța.

Un an mai târziu, Delfinul participă la cea de-a noua sa misiune. Acesta a fost supus unui atac de peste 240 de încărcături de adâncime, dar echipajul român a reuşit din nou să scape. În următoarea zi este reperat de un avion şi atacat, fiindu-i avariată cârma. Pe două zile este localizat din nou de marina rusească şi vânat timp de o jumătate de zi. Cu greu, echipajul ajunge în portul Constanţa, dar Delfinul intră în reparații, loc unde va sta până la finalul războiului, în 1945.

Ulterior este confiscat de sovietici, care îl returnează în 1957. Delfinul este reabilitat şi întrebuinţat până în 1970 de Institutul Român de Cercetări Marine Constanţa. Astăzi, Delfinul este istorie. Din el mai sunt doar două piese: manometrul care este în Bucuresti la Muzeul Ferdinand I şi motorul care este în Constanţa la Muzeul Marinei.

Totodată, submarinele Rechinul şi Marsuinul cu mult mai performante decât Delfinul au fost devenit operaţionale la sfârşitul războiului, în 1944. Rechinul a fost demontat piesă cu piesă pentru a repara submarinele sovietice. Marsuinul este confiscat de ruși după 23 august 1944.

În afară de aceste trei submarine, marina românească a mai avut încă cinci submarinele pitic clasa CB. Și acestea au fost demontate pentru piese, notează historia.ro.

 

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 13 august este cea de-a 225-a zi în calendarul gregorian și a 226-a zi în anii bisecți. Această zi a a consemnat de-a lungul vremii numeroase evenimente care au marcat istoria lumii și...
Tags:
Cele mai noi articole
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia acestuia a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu... citește tot
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
În lume există multe lucruri frumoase unele locuite de oameni, iar altele sălbatice care nu au văzut deloc vreo urmă de civilizație. Acolo unde oamenii au ajuns și-au pus amprenta asupra... citește tot
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Sana, ayranul și chefirul se enumără printre lactatele alese, de cele mai multe ori, la micul dejun. Dintre cele trei, nutriționiștii sugerează consumarea chefirului persoanelor cu probleme de... citește tot