Există delfini în Marea Neagră?

14.03.2018
Există delfini în Marea Neagră?

Delfinii sunt considerați a face parte din categoria celor mai inteligente mamifere existente pe Terra. Cu toate acestea, puțini sunt oamenii care au ocazia să vadă delfini în natură. Oare, în Marea Neagră, există delfini?

Delfini în Marea Neagră

În total, cercetătorii au descoperit că există peste 40 de specii de delfini în 17 genuri diferite. Dintre acestea, trei trăiesc în Marea Neagră: este vorba despre Phocoena phocoena (marsuinul, focena sau porcul de mare), Tursiops truncatus (afalinul sau delfinul mare sau delfinul cu bot gros) și Delphinus delphis (delfinul comun).

Cel mai des, delfinii au fost văzuți în zona Gura Portiței, acolo unde exemplarele apar mai ales primăvara în căutare de hrană. În apele românești există în jur de 2.300 de exemplare de delfini. Cifrele arată că anual, în jur de o sută de delfini eșuează pe litoralul românesc, iar acest lucru se întâmplă din cauza faptului că sunt prinși în năvoadele braconierilor.

Care sunt țările în care nu există șerpi?

Totodată, în anii ’50, populațiile celor trei specii de delfini din Marea Neagră erau estimate la 1,5-2 milioane de exemplare. În anul 1965, mai erau doar 300.000 de exemplare, iar în 1984 doar 80.000 de exemplare. Numărul acestora a crescut la 120.000 în anul 2013 după o serie de măsuri luate de România, Turcia, Bulgaria și Rusia pentru salvarea delfinilor din Marea Neagră.

Curiozități despre delfini:

Zeci de specii din Marea Neagră sunt pe cale de dispariție

În Marea Neagră se găsesc 160 de specii de plante şi animale marine care sunt din ce în ce mai rare sau sunt ameninţate cu dispariţia. Printre acestea amintim marsuinul, foca de Kaliakra, rândunica de mare sau crabul de piatră.

Delfin

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot