Care este singura mare din lume fără țărm? Unde este situată?

27.01.2021
Care este singura mare din lume fără țărm? Unde este situată?

Marea Sargasso este înconjurată de curenți oceanici pe toate direcțiile cardinale și se află în mijlocul Oceanului Atlantic.

Singura mare de pe Pământ fără graniță terestră, Marea Sargasso este mărginită la vest de Golful Stream, la nord, de curentul Atlanticului de Nord, la est, de Curentul Canarelor, iar la sud, de curentul ecuatorial din Atlanticul de Nord. Limitele reale ale mării măsoară în jur de 1.107 km lățime  și o lungime de aproximativ 3.200 km, iar acestea  variază și se corelează cu Centrul de înaltă presiune din Azore.

Marea atinge adâncimi de 1.500-7.000 m și se caracterizează prin curenți slabi, precipitații reduse, evaporare ridicată, vânturi ușoare și ape calde și saline, toate combinându-se cu lipsa amestecului termic pentru a crea un deșert biologic în mare parte lipsită de plancton, o sursă de hrană de bază pentru pești.

Numită după genul de alge marine plutitoare libere numit Sargassum, Marea Sargasso găzduiește o mare diversitate de animale marine, cum ar fi marlinul alb, rechinul-coarne și delfinii care folosesc algele pentru hrană și adăpost. Atât Sargassum, cât și Sargasso provin din cuvântul portughez „sargaço” care înseamnă struguri.

Care este singura mare din lume fără țărm?

Pe lângă faptul că Marea Sargasso are o faimă geografică unică în lume, girul care înconjoară marea asigură, de asemenea, o vizibilitate excelentă, cu apă caldă, albastru închis, transparentă, de până la 60 metri.

Marea Sargasso, care cuprinde insulele Bermudelor, a fost menționată pentru prima dată de Cristofor Columb, care a traversat-o în călătoria sa inițială în 1492 și în „Douăzeci de mii de leghe sub mare” de Jules Vernes. Mai mult din păcate, liniștea apelor permite mării să prindă o cantitate enormă de gunoi în unele zone, ceea ce a dus la formarea North Atlantic Garbage Patch.

Marea Sargasso nu reprezintă o amenințare pentru transportul maritim, iar unele accidente istorice ale navelor cu vele care sunt prinse acolo sunt din cauza vânturilor adesea calme ale latitudinilor calului. De asemenea, singura mare fără țărm joacă un rol în migrația speciilor de anghilă catadromă, cum ar fi anghila europeană, anghila americană și congrul american.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot