Cine a descoperit America? Cum a fost descoperită America?

26.01.2020
Cine a descoperit America? Cum a fost descoperită America?

Cine a descoperit, de fapt, America? Este evident că descoperirea Americii este un eveniment care a schimbat complet omenirea. Cine este creditat pentru a fi descoperit Lumea Nouă?

Cine a descoperit America?

Cei care au ajuns primii în această parte a Globului au fost amerindienii, circa 25.000 de ani î. de Hr. Exploratorul nordic Leif Eriksson este cel care a pus primul piciorul în America de Nord, în anul 1.000. Ulterior, Cristofor Columb a avut patru expediții în secolul al XV-lea în America de Nord, însă el nu a știut și credea că este în Asia.

Ani de zile mai târziu, cartograful german Martin Waldseemüller a numit noua regiune a lumii America, în cinstea lui Amerigo Vespucci. Cristofor Columb este cel care a descoperit oficial America. Istoria, însă, are dovezi care arată că normanzii au fost primii care au descoperit noul teritoriu. Aceștia ar fi pășit pe acele meleaguri cu 5 secole înainte de Cristofor Columb, descoperind mai întâi Groenlanda, la sfârșitul secolului al X-lea, sub conducerea lui Erik cel Roșu, iar apoi sub conducerea lui Leif Eriksson (fiul lui Erik cel Roșu), au debarcat pe coasta sudică a Golfului Sfântul Laurențiu.

Cum a descoperit Cristofor Columb America?

Cristofor Columb a descoperit America din întâmplare. El era convins că Pământul este rotund, iar Europa este despărțită de Orient doar de Oceanul Atlantic. Astfel, Columb a pornit în anul 1492, să descopere drumul Indiilor spre vest și a nimerit, fără să-și fi dat seama, în America.

Cristofor Columb a pus mâna pe scrisoarea celebrului medic și astronom Florentin Paolo Toscanelli în care se vorbește despre un drum spre Indii și spre insula Cipangu (Japonia). „Insula aceasta este bogată în aur, în perle și în pietre prețioase; templele și palatele sunt acoperite cu aur masiv”, se specifica în document.

Este adevărat că Henric Navigatorul nu a călătorit niciodată pe mare?

După mai multe cereri de finanțare pentru trei corăbii cu provizii pentru un an, respinse de regele Portugaliei, Angliei și Franței,  Columb s-a mutat în Spania. Aici reușește într-un final să primească banii ceruți cu ajutorul fratelui său Bartolomeu.

Prin convenția de la Santa Fe, Columb primea titlul aproape princiar de amiral, viceregalitatea tuturor pământurilor pe care ar putea să le descopere și a zecea parte din produsul comerțului cu aceste țări.

Pe data de 3 august 1492, Columb părăsește portul Palos cu trei corăbii și 120 de oameni la bord. Corabia pe care era îmbarcat Cristofor Columb se numea Santa Maria, celelalte se numeau Nina și Pinta. La data de 12 octombrie 1492,  Columb ajunge în insulele Bahamas, fără să știe acest lucru. Ulterior, descoperă insula Cuba pe care o luă drept Cipangu, apoi insula Haiti pe care, din cauza climei sale asemănătoare Spaniei, o botează Espanola.

Teritoriile erau ocupate de băștinași bruni, aproape goi, dar împodobiți cu obiecte de aur. Cristofor Columb era convins că a ajuns în Indii și i-a numit indieni. Columb a revenit în Spania pe data de 15 martie 1493, cu doi haitieni și câteva mostre de aur, convins că a descoperit țara aurului.

După aceste descoperiri, Columb a mai făcut încă trei călătorii în America. În cursul celei de-a doua (septembrie 1493 – iunie 1496), a descoperit o serie de insule din grupul Antilelor mici, iar după aceea a ajuns în Cuba.

Expediția a treia (mai 1498 – noiembrie 1500) l-a condus la gura Orinocului și i-a permis să atingă pentru prima oară continentul nou. În cea de-a patra călătorie (mai 1502 – noiembrie 1504), a explorat litoralul Americii Centrale și a venit în contact cu civilizația maya din Yucatan.

Spania nu a fost mulțumită de expedițiile foarte scumpe ale lui Columb, iar regina Isabela a trimis un comisar să îl supravegheze. Acesta a ordonat să fie pus în lanțuri Columb și trimis în Spania. Regina l-a eliberat, însă l-a și deposedat de teritoriile descoperite. În ultima sa expediție, Columb și-a pierdut corăbiile pe coasta Americii Centrale și s-a întors bolnav în Spania (1504). El a murit, în 1506, sărac și aproape uitat, fără să știe că a dat Castiliei o Lume Nouă.

Cine a anunțat că s-a descoperit un nou continent?

Vestea că a fost descoperit un nou continent a fost dată pentru prima dată de Amerigo Vespucci. Acesta era din Florența și a ajuns în Spania pe la 1490. În 1498 Vespucci a călătorit până pe coasta nord-est a Americii de Sud, numită de el Venezuela adică “Veneția Mică”, din cauza locuințelor construite de pe apă.

Conform scrisorilor lăsate, Vespucci a susținut că pământul explorat de el aparține unui continent nou. Ulterior, umanistul german Ringmann a propus și posteritatea a aprobat, ca Lumea Nouă descrisă de Vespucci să fie numită America după numele exploratorului. Numele acesta s-a generalizat la mijlocul secolului al XVI-lea.

Asa arata prima harta a Americii din istorie
Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot