Câte state are SUA? Care sunt cele mai vechi state?

19.07.2022
Câte state are SUA? Care sunt cele mai vechi state?

SUA formează una dintre cele mai mari țări, suprafața totală fiind de 9.629.091 kilometri pătrați. Populația totală depășește 300 de milioane de cetățeni și este cea mai importantă putere economică a lumii. Organizarea politică a țării este de republică constituțională federală, adică mai multe state mai mici formează ceea ce noi numim „Statele Unite ale Americii”. Capitala țării se află în districtul federal Washington, DC.

Cum se numesc statele care formează SUA?

SUA Map

Drapelul Statelor Unite ale Americii este format dintr-un număr de 50 de stele și 13 linii orizontale. Cele 50 de stele ale drapelului reprezintă toate statele care fac parte din federație, iar cele 13 linii semnifică coloniile care și-au declarat independența față de imperiul britanic.

Cele 50 de state care formează Statele Unite ale Americii sunt:

  1. California
  2. Texas
  3. New York
  4. Florida
  5. Illinois
  6. Pennsylvania
  7. Ohio
  8. Michigan
  9. Georgia
  10. New Jersey
  11. Carolina de Nord
  12. Virginia
  13. Massachusetts
  14. Washington
  15. Indiana
  16. Tennessee
  17. Arizona
  18. Missouri
  19. Maryland
  20. Wisconsin
  21. Minnesota
  22. Colorado
  23. Alabama
  24. Louisiana
  25. Carolina de Sud
  26. Kentucky
  27. Oregon
  28. Oklahoma
  29. Connecticut
  30. Kentucky
  31. Iowa
  32. Mississippi
  33. Arkansas
  34. Utah
  35. Nevada
  36. New Mexico
  37. Virginia de Vest
  38. Nebraska
  39. Idaho
  40. Maine
  41. New Hampshire
  42. Hawaii
  43. Rhode Island
  44. Montana
  45. Delaware
  46. Dakota de Sud
  47. Alaska
  48. Dakota de Nord
  49. Vermont
  50. Wyoming

California este statul cu populația cea mai numeroasă, aici locuind peste 36 milioane de cetățeni. La popul opus, statul cu populația cea mai redusă este Wyoming, cu un număr de doar 509.000 de cetățeni.

Care sunt cele mai vechi state?

SUA Declaration of Independence

La începutul secolului al XVII-lea are loc colonizarea Americii de către imperiile coloniale, cel mai important dintre acestea fiind Imperiul Britanic. Prima colonie britanică permanentă a fost înființată în anul 1607, în Jamestown, Virginia.

În decurs de jumătate de secol erau colonizate 13 regiuni astfel: Virginia, Massachusetts, New Hampshire, Rhode Island, Connecticut, New York, Pennsylvania, New Jersey, Maryland, Carolina de Nord, Carolina de Sud și Georgia. Ca urmare a Războiului de Șapte Ani, s-a luat decizia impozitării celor 13 colonii pentru a strânge destule fonduri pentru război. Nemulțumite de reprezentarea inegală în parlamentul britanic, cele 13 colonii au început revoluția față de țara de origine. Pe data de 4 iulie 1776 este semnat documentul numit „Declarația de independență” a Statelor Unite ale Americii.

Printre cei mai importanți semnatari ai declarației se numără: Benjamin Franklin, John Adams, Thomas Jefferson sau Samuel Adams.
În 4 martie 1789 intră în vigoare Constituția Statelor Unite ale Americii, primul președinte al noii țări fiind George Washington.

Ultimele state care au aderat la Uniune au fost Alaska și Hawaii, ambele în 1959.

Foto: Depositphotos.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 11 august, a 223-a zi a calendarului gregorian și a 224-a zi în anii bisecți, a consemnat de-a lungul vremii evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a țării noastre. În...
Cele mai noi articole
De ce Sadoveanu nu dădea niciodată bani cu împrumut?
De ce Sadoveanu nu dădea niciodată bani cu împrumut?
Cine nu a auzit despre scriitorul Mihail Sadoveanu? Înainte de scriitorul Sadoveanu a existat omul Mihail Sadoveanu, un bărbat care era pasionat de vânătorie și pescărie. Acesta era înconjurat... citește tot
Inginerul Mircea Ulubeanu, omul care a inventat stabilopozii
Inginerul Mircea Ulubeanu, omul care a inventat stabilopozii
România a avut, de-a lungul timpului, mai multe personalităţi care i-au influenţat dezvoltarea. Cei mai mulți dintre ei sunt cunoscuți, rămânând în istorie prin realizările lor în plan... citește tot
Cum arăta Elena Ceaușescu în costum de baie? Uite cum se bălăcea cu Nicu!
Cum arăta Elena Ceaușescu în costum de baie? Uite cum se bălăcea cu Nicu!
Alături de Elena Lupescu și Elena Udrea, Elena Ceaușescu este una dintre cele mai cunoscute femei care au influențat viața politică din România și, totodată, destinele a milioane de români.... citește tot