Câte state are SUA? Care sunt cele mai vechi state?

19.07.2022
Câte state are SUA? Care sunt cele mai vechi state?

SUA formează una dintre cele mai mari țări, suprafața totală fiind de 9.629.091 kilometri pătrați. Populația totală depășește 300 de milioane de cetățeni și este cea mai importantă putere economică a lumii. Organizarea politică a țării este de republică constituțională federală, adică mai multe state mai mici formează ceea ce noi numim „Statele Unite ale Americii”. Capitala țării se află în districtul federal Washington, DC.

Cum se numesc statele care formează SUA?

SUA Map

Drapelul Statelor Unite ale Americii este format dintr-un număr de 50 de stele și 13 linii orizontale. Cele 50 de stele ale drapelului reprezintă toate statele care fac parte din federație, iar cele 13 linii semnifică coloniile care și-au declarat independența față de imperiul britanic.

Cele 50 de state care formează Statele Unite ale Americii sunt:

    1. California
    2. Texas
    3. New York
    4. Florida
    5. Illinois
    6. Pennsylvania
    7. Ohio
    8. Michigan
    9. Georgia
    10. New Jersey
    11. Carolina de Nord
    12. Virginia
    13. Massachusetts
    14. Washington
    15. Indiana
    16. Tennessee
    17. Arizona
    18. Missouri
    19. Maryland
    20. Wisconsin
    21. Minnesota
    22. Colorado
    23. Alabama
    24. Louisiana
    25. Carolina de Sud
    26. Kentucky
    27. Oregon
    28. Oklahoma
    29. Connecticut
    30. Kentucky
    31. Iowa
    32. Mississippi
    33. Arkansas
    34. Utah
    35. Nevada
    36. New Mexico
    37. Virginia de Vest
    38. Nebraska
    39. Idaho
    40. Maine
    41. New Hampshire
    42. Hawaii
    43. Rhode Island
    44. Montana
    45. Delaware
    46. Dakota de Sud
    47. Alaska
    48. Dakota de Nord
    49. Vermont
    50. Wyoming

California este statul cu populația cea mai numeroasă, aici locuind peste 36 milioane de cetățeni. La popul opus, statul cu populația cea mai redusă este Wyoming, cu un număr de doar 509.000 de cetățeni.

Care sunt cele mai vechi state?

SUA Declaration of Independence

La începutul secolului al XVII-lea are loc colonizarea Americii de către imperiile coloniale, cel mai important dintre acestea fiind Imperiul Britanic. Prima colonie britanică permanentă a fost înființată în anul 1607, în Jamestown, Virginia.

În decurs de jumătate de secol erau colonizate 13 regiuni astfel: Virginia, Massachusetts, New Hampshire, Rhode Island, Connecticut, New York, Pennsylvania, New Jersey, Maryland, Carolina de Nord, Carolina de Sud și Georgia. Ca urmare a Războiului de Șapte Ani, s-a luat decizia impozitării celor 13 colonii pentru a strânge destule fonduri pentru război. Nemulțumite de reprezentarea inegală în parlamentul britanic, cele 13 colonii au început revoluția față de țara de origine. Pe data de 4 iulie 1776 este semnat documentul numit „Declarația de independență” a Statelor Unite ale Americii.

Printre cei mai importanți semnatari ai declarației se numără: Benjamin Franklin, John Adams, Thomas Jefferson sau Samuel Adams.
În 4 martie 1789 intră în vigoare Constituția Statelor Unite ale Americii, primul președinte al noii țări fiind George Washington.

Ultimele state care au aderat la Uniune au fost Alaska și Hawaii, ambele în 1959.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot