Curiozități despre Cristofor Columb. Exploratorul nu a pus niciodată piciorul în SUA

29.11.2022
Curiozități despre Cristofor Columb. Exploratorul nu a pus niciodată piciorul în SUA

Cristofor Columb a fost unul dintre cei mai mari exploratori și colonizatori ai omenirii. Acesta s-a născut în 1451 la Genova, în Italia, și a murit în data de 20 mai 1506, în Spania. Columb a făcut patru călătorii peste Oceanul Atlantic și a realizat prima legătură între Europa, Caraibe, America Centrală și de Sud. Cu toate că viața lui a fost analizată pe toate planurile multe lucruri au fost descifrate mai târziu.

Lucruri mai puțin știute despre Cristofor Columb

1. Cristofor Columb a fost cunoscut și sub alte nume. Exploratorul a avut acest nume în țările vorbitoare de limbă engleză, însă în Italia unde s-a născut el era cunoscut ca Cristoforo Colombo. De altfel, se spune că acesta a fost numele său la naștere. În Spania, el a fost numit Cristòbal Colòn. În trecut acesta a mai folosit și numele „Christoual”, „Christovam”, „Christofferus de Columbo” și „Xpoual de Colòn”.

2. Columb nu a fost primul european care a trecut Oceanul Atlantic. Deși a făcut patru călătorii în America în timpul vieții sale, primul european care a traversat Oceanul Atlantic a fost un viking nordic, Leif Eriksson. Se crede că Eriksson a descoperit ceea ce acum este cunoscut sub numele de Newfoundland, cu aproape cinci secole înainte de prima călătorie a lui Columb. Există și alți europeni, în special celții, care au traversat Oceanul Atlantic înainte de călătoria lui Eriksson. Columb a făcut prima sa călătorie, în America, în 1492.

3. Cristofor Columb nu a descoperit SUA. Exploratorul nu a pus piciorul niciodată pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, acesta ajungând în Bahamas, pe coastele Americii Centrale și Americii de Sud și a explorat Cuba, Haiti și Republica Dominicană în căutarea Asiei.

4. Cristofor Columb este responsabil pentru genocidul a milioane de popoare indigene. Poporul taino a locuit inițial în părțile cunoscute acum sub numele de Cuba, Republica Dominicană, Jamaica, Haiti, Puerto Rico și Bahamas. Ei au fost primii oameni pe care Columb i-a întâlnit când a descoperit „Lumea Nouă”. Populația era una blândă și, cu toate acestea, exploratorul și armata lui a făcut-o imediat sclava, obligând-o să adune aur. Mulți oameni taino au fost uciși fiindcă nu respectau regulile, în timp ce alții au decedat ca urmare a bolilor aduse de europeni. Până în anii 1520, populația taino a fost complet decimată și nu și-a revenit niciodată.

5. A fost arestat, deposedat de titlul de guvernator și adus în Spania în lanțuri. Cristofor Columb a fost violent nu numai cu poporul taino, dar și cu cetățenii coloniei unde fusese numit guvernator. Prima colonie spaniolă din America Centrală a fost pe teritoriul numit în prezent Republica Dominicană, iar Columb a devenit vicerege și guvernator al acestei țări. Exploratorul era atât de dur încât cine se împotrivea deciziilor luate de el era pedepsit prin mutilare, tortură, defilare goală prin oraș, înrobire și adesea moarte.

Când vestea tiraniei sale a ajuns în Spania, Ordinul Calatrava (un ordin de cavaleri religioși) a fost trimis de regina Isabella și de regele Ferdinand să investigheze. Deși unii credeau că ancheta și arestarea ulterioară au fost organizate de oponenții politici ai lui Columb, rezultatele adunate de Ordin au inclus și mărturii ale susținătorilor săi. Toți cei intervievați au oferit relatări despre viața dură în colonia condusă de Columb. Drept urmare, exploratorul a fost arestat și adus în Spania în lanțuri. Regele l-a eliberat ulterior pe Columb și a finanțat o a patra călătorie a sa.

6. Cristofor Columb a murit acasă în Spania. Cristofor Columb a fost fără discuție un mare explorator, el traversând Oceanul Atlantic cu vase care nu erau destinate unor astfel de călătorii. După ce a revenit din ultima s-a explorare, Columb a așteptat o chemare din partea regelui Spaniei care nu a mai venit niciodată. Cristofor Columb a murit la vârsta de 55 de ani din cauza insuficienței cardiace. Acesta mai suferea de gută, dar și de o boală cronică alimentară luată de pe mare.

7. Rămășițele lui Cristofor Columb au călătorit și ele. Exploratorul a murit în 1506 și a fost înmormântat în Valladolid, Spania, deși dorința lui era să fie îngropat în „Lumea Nouă”. La 3 ani după moartea sa, rămășițele au fost mutate la Sevilla, Spania. În 1537, nora acestuia a cerut ca rămășițele sale și ale fiului său, Diego, să fie trimise în colonia spaniolă din Santo Domingo. În 1795, Spania a semnat un acord cu Franța pentru controlul regiunii Santo Domingo.

Deoarece rămășițele lui Columb au fost considerate mult prea importante pentru a cădea în mâinile francezilor, acestea au fost mutate la Havana, în Cuba, în același an. Când Spania a intrat în război cu Statele Unite ale Americii în 1898, corpul neînsuflețit al lui Columb a fost adus înapoi în Spania, pentru a nu cădea în mâinile americanilor. Rămășițele celebrului explorator se află în prezent în Sevilla, potrivit worldatlas.com.

Foto: worldatlas.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot