Curiozități despre Cristofor Columb. Exploratorul nu a pus niciodată piciorul în SUA

29.11.2022
Curiozități despre Cristofor Columb. Exploratorul nu a pus niciodată piciorul în SUA

Cristofor Columb a fost unul dintre cei mai mari exploratori și colonizatori ai omenirii. Acesta s-a născut în 1451 la Genova, în Italia, și a murit în data de 20 mai 1506, în Spania. Columb a făcut patru călătorii peste Oceanul Atlantic și a realizat prima legătură între Europa, Caraibe, America Centrală și de Sud. Cu toate că viața lui a fost analizată pe toate planurile multe lucruri au fost descifrate mai târziu.

Lucruri mai puțin știute despre Cristofor Columb

1. Cristofor Columb a fost cunoscut și sub alte nume. Exploratorul a avut acest nume în țările vorbitoare de limbă engleză, însă în Italia unde s-a născut el era cunoscut ca Cristoforo Colombo. De altfel, se spune că acesta a fost numele său la naștere. În Spania, el a fost numit Cristòbal Colòn. În trecut acesta a mai folosit și numele „Christoual”, „Christovam”, „Christofferus de Columbo” și „Xpoual de Colòn”.

2. Columb nu a fost primul european care a trecut Oceanul Atlantic. Deși a făcut patru călătorii în America în timpul vieții sale, primul european care a traversat Oceanul Atlantic a fost un viking nordic, Leif Eriksson. Se crede că Eriksson a descoperit ceea ce acum este cunoscut sub numele de Newfoundland, cu aproape cinci secole înainte de prima călătorie a lui Columb. Există și alți europeni, în special celții, care au traversat Oceanul Atlantic înainte de călătoria lui Eriksson. Columb a făcut prima sa călătorie, în America, în 1492.

3. Cristofor Columb nu a descoperit SUA. Exploratorul nu a pus piciorul niciodată pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, acesta ajungând în Bahamas, pe coastele Americii Centrale și Americii de Sud și a explorat Cuba, Haiti și Republica Dominicană în căutarea Asiei.

4. Cristofor Columb este responsabil pentru genocidul a milioane de popoare indigene. Poporul taino a locuit inițial în părțile cunoscute acum sub numele de Cuba, Republica Dominicană, Jamaica, Haiti, Puerto Rico și Bahamas. Ei au fost primii oameni pe care Columb i-a întâlnit când a descoperit „Lumea Nouă”. Populația era una blândă și, cu toate acestea, exploratorul și armata lui a făcut-o imediat sclava, obligând-o să adune aur. Mulți oameni taino au fost uciși fiindcă nu respectau regulile, în timp ce alții au decedat ca urmare a bolilor aduse de europeni. Până în anii 1520, populația taino a fost complet decimată și nu și-a revenit niciodată.

5. A fost arestat, deposedat de titlul de guvernator și adus în Spania în lanțuri. Cristofor Columb a fost violent nu numai cu poporul taino, dar și cu cetățenii coloniei unde fusese numit guvernator. Prima colonie spaniolă din America Centrală a fost pe teritoriul numit în prezent Republica Dominicană, iar Columb a devenit vicerege și guvernator al acestei țări. Exploratorul era atât de dur încât cine se împotrivea deciziilor luate de el era pedepsit prin mutilare, tortură, defilare goală prin oraș, înrobire și adesea moarte.

Când vestea tiraniei sale a ajuns în Spania, Ordinul Calatrava (un ordin de cavaleri religioși) a fost trimis de regina Isabella și de regele Ferdinand să investigheze. Deși unii credeau că ancheta și arestarea ulterioară au fost organizate de oponenții politici ai lui Columb, rezultatele adunate de Ordin au inclus și mărturii ale susținătorilor săi. Toți cei intervievați au oferit relatări despre viața dură în colonia condusă de Columb. Drept urmare, exploratorul a fost arestat și adus în Spania în lanțuri. Regele l-a eliberat ulterior pe Columb și a finanțat o a patra călătorie a sa.

6. Cristofor Columb a murit acasă în Spania. Cristofor Columb a fost fără discuție un mare explorator, el traversând Oceanul Atlantic cu vase care nu erau destinate unor astfel de călătorii. După ce a revenit din ultima s-a explorare, Columb a așteptat o chemare din partea regelui Spaniei care nu a mai venit niciodată. Cristofor Columb a murit la vârsta de 55 de ani din cauza insuficienței cardiace. Acesta mai suferea de gută, dar și de o boală cronică alimentară luată de pe mare.

7. Rămășițele lui Cristofor Columb au călătorit și ele. Exploratorul a murit în 1506 și a fost înmormântat în Valladolid, Spania, deși dorința lui era să fie îngropat în „Lumea Nouă”. La 3 ani după moartea sa, rămășițele au fost mutate la Sevilla, Spania. În 1537, nora acestuia a cerut ca rămășițele sale și ale fiului său, Diego, să fie trimise în colonia spaniolă din Santo Domingo. În 1795, Spania a semnat un acord cu Franța pentru controlul regiunii Santo Domingo.

Deoarece rămășițele lui Columb au fost considerate mult prea importante pentru a cădea în mâinile francezilor, acestea au fost mutate la Havana, în Cuba, în același an. Când Spania a intrat în război cu Statele Unite ale Americii în 1898, corpul neînsuflețit al lui Columb a fost adus înapoi în Spania, pentru a nu cădea în mâinile americanilor. Rămășițele celebrului explorator se află în prezent în Sevilla, potrivit worldatlas.com.

Foto: worldatlas.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot