Ce este „Visul American”?

02.08.2022
Ce este „Visul American”?

Când vine vorba despre locațiile preferate printre cetățenii care vor să-și schimbe țara de rezidență, SUA este în topul alegerilor. Acest lucru este dat de posibilitățile economice și libertățile pe care statul american le pune la dispoziția cetățenilor săi. Încă de la declararea independenței, tot mai mulți oameni au vrut să ajungă în „Lumea nouă”. Unii au reușit, alții nu. „Lumea nouă” este un loc în care posibilitățile par a fi infinite. Acest lucru a dat naștere la celebra sintagmă „Visul American”, însă ce semnifică acest lucru și în ce context se folosește?

Cum s-a format SUA?

Visul American

SUA este considerată de mulți un stat care s-a format pe baza imigranților, fără a exista o bază solidă a culturii americane. Cu mii de ani înaintea coloniilor britanice, cei care străbăteau tărâmurile americane erau denumiți „amerindieni”. Un popor care a traversat o zonă îngustă care lega Asia de America de Nord acum aproximativ 20.000 de ani în urmă, în timpul epocii glaciare. În perioada anilor 1600, mai multe comunități au ajuns pe tărâmurile noi de dincolo de Atlantic. Britanici, spanioli, olandezi, germani sau francezi au imigrat din varii motive. Pelerinii și puritanii au venit pentru libertate religioasă. Unii imigranți s-au stabilit pentru a căuta noi oportunități financiare. Alții au venit împotriva voințelor lor, așa cum a fost cazul prizonierilor de război sau al africanilor înrobiți.

Până în anul 1900, cel mai mare număr de imigranți a continuat să vină din nordul sau vestul Europei. Ulterior, o masă importantă de oameni a venit din Europa de sud și est, fiind astăzi una dintre cele mai importante forțe de muncă.

Cei mai mulți care au imigrat în SUA au încercat să-și adapteze modul de viață și chiar să aducă un mic colț din țările natale. Astfel pe tot teritoriul american putem găsi „Mica Italie”, „Mica India”, ”China Town” sau „Mica Bavarie”.

Cum a luat naștere „Visul American”?

Istoricul James Truslow Adams publică în anul 1931 o carte în care afirmă că SUA este despre „visul unui teritoriu în care viața tuturor este mult mai bogată, bună și împlinită, cu oportunități pentru fiecare, în funcție de abilitățile sale”.

În Declarația de Independență sunt stipulate drepturile fiecărui american: „Life, Liberty and the Pursuit of Happiness” („Viața, Libertatea și Căutarea Fericirii”). Prin acest lucru se bazează teza istoricilor despre ceea ce înseamnă Visul American: „Construirea unei societăți în care fiecare individ are posibilitatea de a atinge cea mai înaltă performanță în funcție de capabilitate”

În anii ’50, SUA avea o societate prosperă. O mare parte din populație obținea venituri mari și își permiteau să locuiască în suburbiile mai luxoase. Momentul nu era tocmai bun și pentru populația de culoare. Acest lucru a fost adus în discuții de către Președintele Ronald Reagan, cel care își dorea schimbări în societate. Ideile sale principale se bazau pe reducerea taxelor. Cifrele arată că din anul 2000 până în anul 2019, în total, peste 2 milioane de oameni au devenit rezidenți în SUA.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Nu toate necuvântătoarele au fost înzestrate cu calități fizice, așa cum este cazul leilor, papagalilor, păunilor sau leoparzilor. Există animale mai puțin frumoase care își au locul bine... citește tot
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
De la inovațiile delicioase precum Melts sau Pocket produsele noastre au fost întotdeauna create chiar și pentru cele mai pretențioase gusturi, ajungând în scurt timp să fie pe placul tuturor.... citește tot