De ce câteodată nu ne putem aduce aminte ce visăm?

06.11.2023
De ce câteodată nu ne putem aduce aminte ce visăm?

Pentru a avea o viață sănătoasă, este bine să avem un program corect în privința somnului. Potrivit specialiștilor, este nevoie de 8 ore pentru a completa ciclul odihnei. În timpul somnului, inima și creierul sunt în repaus, visele fiind cele care sunt active. De ce câteodată nu ne aducem aminte ce visăm?

De ce uităm ce visăm?

visăm

După o zi obositoare, tot ceea ce ne dorim este să ne întindem în pat și să ne odihnim. De-a lungul anilor, o persoană poate avea diferite etape ale somnului, după care se poate simți odihnit. Dacă la 18-20 de ani ne putem simți odihniți și dacă dormim câteva ore pe noapte, odată cu trecerea vârstei avem nevoie de mai multe ore de somn.

Concret, la vârsta de 30 de ani, după o zi de muncă obositoare, corpul are nevoie de 8 ore de somn pentru a fi total odihnit. În perioada de somn, corpul se poate relaxa, mușchii sunt în repaus. Activitatea inimii și a creierului sunt reduse, iar tot ceea ce ne rămâne este să visăm. Chit că dormim 1 oră, 5 sau 10, corpul visează. Problema intervine în momentul în care a doua zi, nu toți oamenii își aduc aminte ce au visat.

Conform specialiștilor, toată lumea visează, dar la fel de mulți nu își pot aduce aminte ce au visat. Este greu de precis de ce apar visele, de ce cineva își aduce aminte și altcineva nu. Visele apar în momentul în care creierul are activitatea scăzută. Acesta sortează informațiile din memoria pe termen scurt și lung.

Este posibil ca o persoană să nu-și aducă aminte evenimentele din vise deoarece nu poate accesa acele informații odată ce este trează. Concret, dacă în timpul zilei au văzut pe stradă 2 oameni a căror imagine ți-au rămas în minte, este posibil să visezi 2 oameni. Pe de altă parte, dacă nu ai fost atent la persoanele respective, dar creierul le-a captat imaginile și le-ai vizat, a doua zi nu-ți poți aduce aminte.

Natura și funcția viselor reprezintă chiar și în prezent o necunoscută. De-a lungul timpului, mai mulți cercetători au putut observa, înregistra și chiar analiza activitatea creierului din timpul somnului, dar nu au putut identifica exact când o persoană visează sau nu.

Ce înseamnă când te visezi căzând în gol?

Visul de a cădea în gol este unul comun. Cei mai mulți dintre oameni sigur l-au avut cel puțin o dată în viață. Ca de fiecare dată, acest vis sigur are o însemnătate, iar de cele mai multe ori are legătură cu starea emoțională a persoanei.

Din punct de vedere al viselor, acesta este legat de schimbările în viață. Reprezintă o alertă din partea subconștientului care încearcă să ne avertizeze cu mai multe situații. Aceste avertismente ar putea să ne atenționeze asupra unor momente și atitudini pe care ar trebuie să le transformăm pentru a nu suferi anumite consecințe.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot