Care este diferența dintre emigrant și imigrant?

16.02.2022
Care este diferența dintre emigrant și imigrant?

Tensiunile diplomatice dintre Rusia și Ucraina au atins un punct maxim, la care mulți nu doreau să se ajungă. Izbucnirea războiului va face ca oamenii să își părăsească patria mamă pentru a-și salva viața. Când fac referire la acești oameni, mulți îi numesc fie emigranți, fie imigranți. Trebuie precizat că cele două substantive au sensuri diferite și NU SUNT sinonime.

Diferența dintre emigrant și imigrant

De foarte multe ori, oamenii folosesc termenii „emigrant” și „imigrant” ca sinonime, însă, în realitate, cuvintele au sensuri diferite. Potrivit specialiștilor în lingvistică, putem vorbi de emigrare atunci când folosim cei doi termeni, însă trebuie să avem grijă felul în care îi utilizăm.

Conform Dictionarului Explicativ al Limbii Romane, emigrarea se referă la (oameni sau colectivității umane) „a pleca din țara de origine și a se stabili definitiv sau temporar în alta, forțat de împrejurări sociale, politice, economice”. Drept urmare, verbul a emigra este sinonim cu verbul a se expatria.

De cealaltă parte, imigrarea se poate folosi atunci când privim din altă perspectivă, adică dinspre țara de adopție a unui migrant. Așadar persoanele care ajung în noua țară sunt imigranți, dar în momentul când au plecat din țara natală au fost emigranți. Cu alte cuvinte, mai simplu, un migrant este emigrant la plecare și imigrant la destinație.

Dacă vorbim despre un român care pleacă în Germania, atunci ne referim la el ca emigrant. Dacă ne referim despre un cetățean care a părăsit România și s-a stabilit în Germania ne referim la el ca imigrant.

Migrarea, pe de altă parte, se referă la acele persoane care se mută dintr-un loc în altul, fără a se stabili neapărat undeva. Astfel că aceștia se numesc migranți.

Dacă este să privim în istorie, în cazul în care va izbucni războiul în Ucraina, vor fi multe persoane care vor emigra pentru a-și salva viața. Din păcate, în trecut acest lucru a mai fost văzut și în alte zone ale lumii, iar oamenii își lasă toată agoniseala de viață din cauza unor lideri orbiți de putere.

Foto: Pexels.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 1 septembrie este cea de-a 244-a a calendarului gregorian și a 245-a în anii bisecți. În această zi au avut loc de-a lungul timpului evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a...
Cele mai noi articole
Ce poluează mai mult benzina sau motorina?
Ce poluează mai mult benzina sau motorina?
Omenirea este într-o continuă dezvoltare și schimbare. Grija pentru mediul natural și sănătatea umană a schimbat complet lumea în ultima perioadă. Industria auto s-a modificat mult în... citește tot
Ce le atrage pe muște în casele noastre?
Ce le atrage pe muște în casele noastre?
Muștele fac parte din ordinul Diptera, subordinul Brachycera, potrivit Wikipedia.org, și nu sunt agreate de niciun om. Aceste insecte parcă vin de nicăieri și sunt foarte cicălitoare.... citește tot
Ce teritoriu are ca imn sunetul unei pietre care cade în apă?
Ce teritoriu are ca imn sunetul unei pietre care cade în apă?
Puțină lume a auzit despre ciudatul stat Ladonia. De fapt, Ladonia este o micronațiune, proclamată în iunie 1996 ca rezultat al lungilor lupte din instanță dintre artistul Lars Vilks și... citește tot