Cine a fost Friedrich Trump, bunicul lui Donald Trump? Cum a ajuns imigrantul în Statele Unite ale Americii?

04.07.2020
Cine a fost Friedrich Trump, bunicul lui Donald Trump? Cum a ajuns imigrantul în Statele Unite ale Americii?

În cei patru ani de când Donald Trump ocupă fotoliul din Biroul Oval al Casei Albe au circulat multe povești despre el și despre familia sa. Există, însă, o istorioară ale cărei detalii sunt mai puțin cunoscute. Aceasta se referă la modul în care bunicul primului președinte miliardar din istoria SUA și-a construit averea prin ceea ce unii numesc „practici scandaloase”.

Donald Trump este nepotul imigrantului german Friedrich Trump. Născut în 1869 într-un sătuc, Kallstadt, situat în ceea ce pe atunci se chema Regatul Bavariei, Friedrich (devenit Frederick după ce acesta a ajuns în SUA) era unul dintre cei 6 copii ai lui Christian Johannes Trump şi ai soției acestuia, Katherina Kober, care își câștigau existența prin cultivarea viței de vie, scrie Today I Found Out

După decesul tatălui, în 1877, familia lui Friedrich s-a confruntat cu mari probleme financiare, astfel că cei 6 copii au fost nevoiți să muncească. Frații săi au fost luați de mama lor să lucreze la câmp, în timp ce Friedrich, care era un copil bolnăvicios, a fost trimis ca ucenic într-o frizerie pe când avea doar 14 ani.

După doar doi ani, timp în care s-a perfecționat în meseria de frizer, a decis, asemenea multor locuitori din Kallstadt, că este momentul să-și caute un loc de muncă în țara tuturor posibilităților – Statele Unite ale Americii.

Averea controversată a familiei Trump

Nici acum nu sunt clare condițiile în care Friedrich a părăsit Germania. Dornic să-și urmeze visul american, el a omis un lucru foarte important, și anume să anunțe autoritățile germane despre intenția de a pleca în America.

Sunt unii care susțin că a făcut acest lucru cu bună știință pentru a evita satisfacerea stagiului militar obligatoriu,mișcare care l-a scăpat de armată, dar a dus și la pierderea cetățeniei germane.

Ulterior, el a declarat că mama lui a fost cea care l-a îndemnat să emigreze în America pentru a o urma la New York pe sora sa, Katherine, care se stabilise acolo de câțiva ani și era căsătorită cu un funcționar pe care îl chema, culmea, tot Friedrich.

Frederick a lucrat timp de șase ani ca frizer în Manhattan. El a reușit să strângă câteva sute de dolari (echivalentul a circa 10.000 de dolari astăzi) și s-a mutat în Seattle, unde și-a investit economiile în ceea ce avea să fie punctul de plecare în ridicarea imperiului Trump.

Ulterior, el a locuit o vreme în Yukon (Canada), unde a vândut carne de cal căutătorilor de aur. Devenit între timp cetățean american, a construit o avere prin deschiderea unui lanț de bordeluri și de restaurante în perioada 1891-1899.

Expulzat din țara natală

În anul 1904, ca urmare a temerilor în ceea ce privea încetarea goanei după aur şi, în consecinţă, asupra declinului prostituţiei, Frederick şi-a vândut proprietățile și a decis să se întoarcă în Germania, deoarece soției sale, Elizabeth, îi era dor de casă. Însă, autoritățile de aici nu l-au uitat și nici nu l-au iertat.

Cu toate acestea, ulterior i s-a ordonat să părăsească țara natală în opt săptămâni ori avea să fie deportat. Practic, suferea din cauză că evitase să-și satisfacă serviciul militar obligatoriu. De asemenea, a fost tras la răspundere pentru emigrare ilegală.

În scrisoarea trimisă prințului Luitpold de Bavaria, sub conducerea căruia se afla și satul natal Kallstadt, bunicul lui Donald Trump îl ruga să nu îl deporteze înapoi în SUA. Se pare că scrisoarea nu l-a impresionat pe prinț din moment ce Trump a fost nevoit să se întoarcă în America. Nu se va ști niciodată dacă s-ar fi schimbat istoria în cazul în care prințul Luitpold ar fi închis ochii la gestul lui Friedrich Trump și nu l-ar fi deportat.

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
România a devenit o țară democratică după căderea comunismului, în anul 1989. Totodată, economia de piață s-a transformat într-una liberă și și-au făcut apariția tot felul de... citește tot
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Anul 2022 a fost unul plin de evenimente la nivel global. Drept urmare, românii au căutat informații pe Google despre lucrurile care au marcat omenirea. La începutul anului trecut lumea a fost... citește tot
Trei motive pentru care românii au „măturat pe jos” cu nemții la Mărăști, Mărăștești și Oituz. Nemții credeau că luptă contra francezilor!
Trei motive pentru care românii au „măturat pe jos” cu nemții la Mărăști, Mărăștești și Oituz. Nemții credeau că luptă ...
Unele dintre cele mai de succes victorii românești pe câmpul de luptă au avut loc în timpul Primului Război Mondial. Unele dintre momentele remarcabile rămân bătălile de la Mărăști,... citește tot