Cum s-a folosit Cristofor Columb de o eclipsă de Lună pentru a-i păcăli pe băștinașii jamaicani?

14.05.2021
Cum s-a folosit Cristofor Columb de o eclipsă de Lună pentru a-i păcăli pe băștinașii jamaicani?

Celebrul navigator și explorator Cristofor Columb s-a născut în 1451 în orașul italian Genova. La vârsta de 27 de ani s-a stabilit în Portugalia unde, în 1479, s-a căsătorit cu Filipa Moniz Prestrello cu care a avut un băiat, Diego.

Primele călătorii le-a efectuat între anii 1474 și 1475, pe Mediterană, spre insula Chios, însă țelul lui era să navigheze spre vest, pe Oceanul Atlantic, în căutarea unui nou drum către Asia.

Planul său de călătorie de a naviga spre Indii, navigând spre vest, prindea contur din ce în ce mai mult. El dorea să călătorească pe o rută ce trebuia să fie cea mai ­scurtă şi convenţională pentru trafic.

În 1484 i-a prezentat planul regelui Portugaliei, Joao al II-lea, căruia i-a cerut finanțare pentru a efectua această călătorie, însă proiectul lui a fost respins de către o comisie regală maritimă.

Cristofor Columb

La scurt timp, Columb a decis să se mute în Spania cu intenția de a obține sprijin din partea reginei Isabela I a Castiliei. Demersurile sale au fost încununate de succes în 1492, când suverana spaniolă și regele Ferdinand al II-lea al Aragonului au fost de acord să-i sponsorizeze expediția.

Astfel, la 3 august 1492, Columb a plecat cu trei nave de mici dimensiuni din portul Palos și a atins pământul după două luni, la Guanahani. Teritoriul a fost denumit de Columb San Salvador.

Au urmat alte trei expediții, care au pornit în 1493, 1498 și, respectiv, 1502. În timpul acestora, Cristofor Columb a explorat mai multe insule din Caraibe. În cea de-a treia expediţie, el a atins pământul american.

Salvarea a venit de la băștinașii jamaicani

În cea de-a patra și ultima sa călătorie, începută la Cadiz, Columb a navigat pe costa estică a Americii Centrale în căutarea unei rute spre Oceanul Indian. Din nefericire, în urma unei furtuni puternice el a pierdut două dintre cele patru nave ale sale. Columb și echipajul său au fost forțați să debarce pe coasta de nord a Jamaicăi, în iunie 1503.

Aici, Columb și echipajul său aveau nevoie de ajutor. Acesta a venit de la băştinaşii jamaicani care, impresionați de navele mari și de apariția ciudată a exploratorilor europeni, le-au oferit oamenilor lui Columb hrană şi provizii în schimbul unor diferite obiecte.

Echipajul lui Columb a răsplătit generozitatea băștinașilor jefuindu-i și înșelându-i frecvent, precum și atacând satele pentru provizii, dar și pentru a viola femeile jamaicane și chiar pentru a comite crime. Ca urmare, supărați de tratamentul dur la care erau supuși de oamenii lui Columb de luni bune, dar și de obsesia acestora pentru aur, băștinașii s-au hotărât în ianuarie 1504 să nu-i mai ajute pe europeni.

Columb știa că trebuie să găsească rapid o soluție pentru a ieși din criză, iar într-o bună zi i-a venit o idee inedită. Folosindu-se de diagrame astronomice, precum și de almanahuri care prezentau pozițiile lunii și eclipsele lunare, el a descoperit că în martie 1504 urma să aibă loc o eclipsă totală de Lună. Practic, el a considerat acest eveniment astrologic o bună ocazie de a-i convinge pe băștinași să-l ajute din nou.

Păcăleala lui Columb a funcționat perfect

Cu câteva zile înainte de eclipsă, i-a amenințat pe băștinașii jamaicani că dacă nu vor coopera, le va lua Luna. El le-a spus că Dumnezeu este foarte supărat pe ei din moment ce refuzau să-l ajute și le-a explicat că Dumnezeu „va face Luna întunecată” până când exploratorii vor primi din nou ajutor.

Când a început eclipsa totală de Lună, băștinașii s-au speriat văzând cum aceasta este „mâncată” și, ca urmare, au hotărât că nu ar trebui să-l „provoace” pe Dumnezeul exploratorilor albi, promițând să ofere din nou ajutor. Ei l-au rugat în schimb pe Columb să vorbească cu Dumnezeu pentru a reda aspectul normal al Lunii.

Chiar înainte ca eclipsa să se încheie, Columb le-a spus băștinașilor că Dumnezeu i-a ascultat și că Luna va reveni la starea ei inițială, ceea ce s-a și întâmplat, dar nu datorită divinității, ci datorită faptului că aşa era evenimentul astronomic.

Luna a început să reapară și Columb nu a mai avut probleme să obțină proviziile de care avea nevoie. El și echipajul său au fost ridicați câteva luni mai târziu atunci când o navă din Hispaniola a ajuns în Jamaica pe 29 iunie 1504. Columb și oamenii săi au ajuns înapoi în Spania pe 7 noiembrie 1504.

Foto: Wikipedia.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot