Statele Unite au vrut să atace Luna cu bomba nucleară?

10.05.2021
Statele Unite au vrut să atace Luna cu bomba nucleară?

Astăzi pare o utopie să ne gândim că a existat o națiune care și-a propus să detoneze o bombă nucleară pe… Lună. Exact! Ei bine, acea națiune chiar își propusese acest plan îndrăzneț: este vorba despre Statele Unite ale Americii care aveau de gând să detoneze o bombă pe Lună pentru că… puteau.

Luna, ținta SUA

Cunoscut sub numele de „Proiectul A119”, ideea a fost dezvoltată de Forțele Aeriene ale Statelor Unite ale Americii la sfârșitul anilor 1950. Cei care au pus la cale această „capodoperă” s-au gândit că ar fi un lucru relativ ușor de făcut și percepția publică ar fi SUA fac o mișcare strategică importantă în războiul cu URSS în ceea ce privește cucerirea spațiului.

Potrivit unuia dintre liderii proiectului, fizicianul Leonard Reiffel, lovirea lunii cu o rachetă balistică intercontinentală ar fi fost relativ ușor de realizat. Luna ar fi fost lovită cu o precizie de aproximativ trei kilometri.

Acuratețea loviturii ar fi fost deosebit de importantă, deoarece Forțele Aeriene doreau ca explozia rezultată să fie clar vizibilă de pe Pământ. Ca atare, s-a propus ca explozia să aibă loc pe partea vizibilă a Lunii, astfel încât norul rezultat să fie clar vizibil, fiind iluminat de soare.

Proiectul a fost în cele din urmă abandonat, deoarece inițiatorii au ajuns la concluzia că publicul nu va răspunde favorabil în cazul în care SUA ar fi detonat Luna.

Apoi, SUA au decis să cucerească altfel spațiul. Pe data de 20 iulie 1969, americanul Neil Armstrong devenea primul om care pășea pe suprafaţa selenară și avea să rostească celebrele cuvinte „Un pas mic pentru om, un salt uriaş pentru omenire”.

Ce s-ar întâmpla dacă nu ar exista Luna?

Luna, cel mai apropiat astru ceresc de noi, are un rol foarte important în viața de pe Terra. În prezența lunii, gravitația terestră este mult mai puternică. Cea mai evidentă schimbare ar fi scăderea mareelor (o oscilație periodică a nivelului mării sau oceanului, în raport cu o poziție medie, datorată forței de atracție combinate a Lunii și Soarelui) cu o treime.

Luna ține în parametri normali nivelul apei Oceanului Planetar. Cu alte cuvinte, polii au mai puțină apă decât Ecuatorul. Dacă luna nu ar exista, nivelul apei Oceanului ar varia și n-ar mai putea fi ținut sub control.

Luna s-a format acum circa 4,51 miliarde de ani, la puțină vreme după Terra. Pământul se rotea mult mai repede în jurul axei sale. Înainte de formarea Lunii, ziua pe Pământ avea şase ore, acum ziua are 24 de ore. Luna este principala „vinovată” pentru care s-a stabilizat viteza de rotaţie a Pământului.

Foto: nypost.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine a fost cel mai bogat om de la bordul Titanicului? A scăpat cu viață?
Cine a fost cel mai bogat om de la bordul Titanicului? A scăpat cu viață?
Una dintre cele mai mari tragedii maritime din istorie a avut loc în anul 1912, atunci când Titanic, cel mai mare pachebot din lume în acele vremuri, s-a ciocnit de un iceberg și s-a scufundat.... citește tot
Craniile lui Mihai Viteazul și Radu cel Mare, fotografiate în 1893. Cum „s-a plimbat” craniul lui Mihai Viteazul prin… Rusia?
Craniile lui Mihai Viteazul și Radu cel Mare, fotografiate în 1893. Cum „s-a plimbat” craniul lui Mihai Viteazul prin… Rusia?
„Turturea paharnic, el a furat capul lui şi l-a adus în ţară, de l-a slujit şi l-a îngropat cu multă cinste ca pe un domn”, nota Letopisețul Cantacuzinesc la ceva vreme după asasinarea... citește tot
Istoria Gării de Nord, locul de unde a plecat Regele Mihai I din România. Bombardată în război, Ceaușescu a vrut să o dărâme
Istoria Gării de Nord, locul de unde a plecat Regele Mihai I din România. Bombardată în război, Ceaușescu a vrut să o dărâme
Cu o vechime de peste un secol și jumătate, Gara de Nord este unul dintre locurile cu tradiție din București. Gara de Nord nu este doar un punct de plecare sau un punct de destinație, ci mult... citește tot