Deține Israel bomba atomică?

16.10.2023
Deține Israel bomba atomică?

În Orientul Mijlociu a început un război în toată regula înntre Israel și Palestina. Criza israeliano-palestiniană s-a agravat din nou, după ce mai multe grupările militante palestiniene conduse de Hamas au invadat Israelul din Fâșia Gaza pe 7 octombrie 2023. Israelul a declarat în mod oficial război Hamas o zi mai târziu.

Ce urmărește fiecare dintre combatanți? Pe scurt, palestinienii vor să pună capăt blocadei din Gaza și ocupației israeliene, în timp ce israelienii urmăresc să pună capăt violenței palestiniene, inclusiv atacurilor cu rachete.

Armata israeliană este una dintre cele mai puternice și influente din lume. De-a lungul timpului, Israelul s-a aflat în Top 5 cele mai puternice armate, forțele statului fiind unele dintre cele mai avansate din lume, cu o gamă largă de sisteme de arme sofisticate. Potrivit Institutului Internațional pentru Studii Strategice (IISS) – Balanța Militară 2023, Israel are 169.500 de militari activi în armată, marină și paramilitari. Alți 465.000 constituie forțele sale de rezervă, în timp ce 8.000 fac parte din paramilitari.

Dețin Israelul arme nucleare?

Deși în mod oficial numai șapte state dețin arme nucleare (Statele Unite ale Americii, Rusia, Marea Britanie, Franța, China, India, și Pakistan), se pare că și Israelul are arme nucleare. Specialiștii estimează că Israelul are între 80 și 400 de focoase nucleare. Ca o comparație, Marea Britanie are 350, iar China numai 130 de focoase nucleare.

Israelul are capacitatea de livra focoasele nucleare prin mai multe metode, inclusiv prin aeronave, ca rachete de croazieră lansate de submarin și prin seria Jericho de rachete balistice cu rază intermediară până la intercontinentală.

Se crede că prima sa armă nucleară livrabilă a fost finalizată la sfârșitul anului 1966 sau începutul lui 1967. Dacă acest lucru este adevărat, face ca Israelul să fie cea de-a șasea țară din lume care le-a dezvoltat.

Cu toate acestea, Israelul menține o politică de ambiguitate deliberată. Nu a negat vreodată și nici nu a admis că ar avea arme nucleare, repetând în schimb de-a lungul anilor că „Israelul nu va fi prima țară care va introduce arme nucleare în Orientul Mijlociu”.

De asemenea, Israelul a refuzat să semneze Tratatul de neproliferare a armelor nucleare (TNP), în ciuda presiunilor internaționale de a face acest lucru, spunând că ar fi contrar intereselor sale de securitate națională, scrie wikipedia.org.

Premierul a scăpat „porumbelul”

În august 2022, premierul israelian Yair Lapid a făcut o rară aluzie la arsenalul de arme nucleare al țării.

Fiind prezent la un eveniment care a marcat schimbarea conducerii Comisiei pentru Energie Atomică a țării, Lapid s-a referit la capacitățile defensive și ofensive ale Israelului, precum și la ceea ce a numit „alte capacități” ale acestuia – înțelese ca fiind o referire la armele nucleare, scrie national.ro.

„Arena operațională din domul invizibil de deasupra noastră este construită pe capacități defensive și capacități ofensive, precum și pe ceea ce mass-media străină tinde să numească „alte capacități”. Aceste alte capacități ne țin în viață și ne vor ține în viață atâta timp cât noi și copiii noștri vom fi aici”, a declarat Lapid, stârnind uimirea comunității internaționale.

Cele mai noi articole
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Dacă iPhone-ul ar fi existat în anul 1942, ar fi fost o schimbare extrem de radicală în peisajul tehnologic și social. Totuși, primul Iphone a apărut în Statele Unite ale Americii abia în... citește tot
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot