Deține Israel bomba atomică?

16.10.2023
Deține Israel bomba atomică?

În Orientul Mijlociu a început un război în toată regula înntre Israel și Palestina. Criza israeliano-palestiniană s-a agravat din nou, după ce mai multe grupările militante palestiniene conduse de Hamas au invadat Israelul din Fâșia Gaza pe 7 octombrie 2023. Israelul a declarat în mod oficial război Hamas o zi mai târziu.

Ce urmărește fiecare dintre combatanți? Pe scurt, palestinienii vor să pună capăt blocadei din Gaza și ocupației israeliene, în timp ce israelienii urmăresc să pună capăt violenței palestiniene, inclusiv atacurilor cu rachete.

Armata israeliană este una dintre cele mai puternice și influente din lume. De-a lungul timpului, Israelul s-a aflat în Top 5 cele mai puternice armate, forțele statului fiind unele dintre cele mai avansate din lume, cu o gamă largă de sisteme de arme sofisticate. Potrivit Institutului Internațional pentru Studii Strategice (IISS) – Balanța Militară 2023, Israel are 169.500 de militari activi în armată, marină și paramilitari. Alți 465.000 constituie forțele sale de rezervă, în timp ce 8.000 fac parte din paramilitari.

Dețin Israelul arme nucleare?

Deși în mod oficial numai șapte state dețin arme nucleare (Statele Unite ale Americii, Rusia, Marea Britanie, Franța, China, India, și Pakistan), se pare că și Israelul are arme nucleare. Specialiștii estimează că Israelul are între 80 și 400 de focoase nucleare. Ca o comparație, Marea Britanie are 350, iar China numai 130 de focoase nucleare.

Israelul are capacitatea de livra focoasele nucleare prin mai multe metode, inclusiv prin aeronave, ca rachete de croazieră lansate de submarin și prin seria Jericho de rachete balistice cu rază intermediară până la intercontinentală.

Se crede că prima sa armă nucleară livrabilă a fost finalizată la sfârșitul anului 1966 sau începutul lui 1967. Dacă acest lucru este adevărat, face ca Israelul să fie cea de-a șasea țară din lume care le-a dezvoltat.

Cu toate acestea, Israelul menține o politică de ambiguitate deliberată. Nu a negat vreodată și nici nu a admis că ar avea arme nucleare, repetând în schimb de-a lungul anilor că „Israelul nu va fi prima țară care va introduce arme nucleare în Orientul Mijlociu”.

De asemenea, Israelul a refuzat să semneze Tratatul de neproliferare a armelor nucleare (TNP), în ciuda presiunilor internaționale de a face acest lucru, spunând că ar fi contrar intereselor sale de securitate națională, scrie wikipedia.org.

Premierul a scăpat „porumbelul”

În august 2022, premierul israelian Yair Lapid a făcut o rară aluzie la arsenalul de arme nucleare al țării.

Fiind prezent la un eveniment care a marcat schimbarea conducerii Comisiei pentru Energie Atomică a țării, Lapid s-a referit la capacitățile defensive și ofensive ale Israelului, precum și la ceea ce a numit „alte capacități” ale acestuia – înțelese ca fiind o referire la armele nucleare, scrie national.ro.

„Arena operațională din domul invizibil de deasupra noastră este construită pe capacități defensive și capacități ofensive, precum și pe ceea ce mass-media străină tinde să numească „alte capacități”. Aceste alte capacități ne țin în viață și ne vor ține în viață atâta timp cât noi și copiii noștri vom fi aici”, a declarat Lapid, stârnind uimirea comunității internaționale.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot