Ce armată este mai puternică, a Israelului sau a Palestinei?

12.10.2023
Ce armată este mai puternică, a Israelului sau a Palestinei?

Orientul Mijlociu continuă să fie plin de conflicte. De-a lungul timpului, mai multe state din această regiune au demonstrat că sunt capabile să înceapă oricând un război. Fie că vorbim de Israel, Palestina, Iran sau Irak, aceste țări pot răspunde militar rapid. Ce armată este mai puternică în conflictul dintre Israel și Palestina?

Cine are o armată mai puternică, Israel sau Palestina?

armată

Israel și Palestina sunt 2 entități statale care de-a lungul istoriei și-au împărțit mai multe conflicte. Motivele acestor conflicte implică religia și spațiul teritorial. Punctul de vedere al Palestinei spune că statele internaționale le-au furat dreptul la teritoriile istorice. În același timp, Israel este un stat care și-a căpătat independența în anul 1948 și care este recunoscut la nivel internațional.

Din punct de vedere al eticii războiului, Israel are tot dreptul de a se apăra și de a porni contraatacuri. În mersul războiului, Israelul a investit foarte mulți bani din bugetul național în dezvoltarea armamentului și a soldaților. Aceștia sunt antrenați special, iar instituțiile naționale au la dispoziție sisteme importante de apărare, cel mai cunoscut fiind Iron Dome.

În același timp, Palestina este o entitate prestatală care nu este recunoscută de foarte multe state, care își împarte influența în mai multe părți lângă Israel. Una dintre cele mai fierbinți zone ale lumii este Fâșia Gaza, un petic de pământ din care au plecat numeroase atacuri spre Israel.

La începutul lunii octombrie 2023, Israelul a primit cel mai grav atac din ultimii zeci de ani. Zeci de militanți Hamas au lansat un atac coordonat, punând la încercare sistemul de anti apărare israelian. Aceștia s-au infiltrat, atacat și chiar ucis numeroși soldați și civili.

Pentru a privi acest război în perspectivă, trebuie să vedem care sunt diferențele militare dintre cele 2 armate. Conform datelor militare, Israelul este una dintre cele mai puternice și influente state din lume. De-a lungul timpului, Israelul s-a aflat în Top 5 cele mai puternice armate, forțele statului fiind unele dintre cele mai avansate din lume, cu o gamă largă de sisteme de arme sofisticate.  Potrivit Institutului Internațional pentru Studii Strategice (IISS) – Balanța Militară 2023, Israel are 169.500 de militari activi în armată, marină și paramilitari. Alți 465.000 constituie forțele sale de rezervă, în timp ce 8.000 fac parte din paramilitari.

La polul opus, forța militară a Hamas se bazează pe mijloace clandestine, ocolind bazele militare și patrulele aviatice. Aceștia mențin mai multe alianțe strânse în Iran și Siria, primind cel mai probabil arme din aceste locuri, dar și numeroase rachete. În același timp, au la dispoziție drone și rachete lansate de pe umăr.

Ce oameni trăiesc în Fâșia Gaza?

Fâșia Gaza este locul din care au plecat cele mai multe conflicte dintre Palestina și Israel. Fiind o regiune violentă, israelienii s-au pregătit de-a lungul timpului pentru eventualele atacuri. De aici, Israel a reușit să devină un stat puternic, bazat pe forțele proprii.

Cu toate acestea, ce fel de oameni trăiesc în Fâșia Gaza de atacă israelienii?

Fâșia Gaza este un teritoriu mic, de doar 360 kilometri pătrați, în care trăiesc puțin peste 1 milion de oameni, dar cu o armată dezvoltată. Zona se află sub dictatura islamistă a Hamasului. Cuprinde mici localități urbane și tabere locuite de refugiați palestinieni. Cei mai mulți dintre oameni sunt musulmani, dar și creștini, cu un procent redus, de sub 1%. Cei de aici sunt descendenți de 3/4 generații ai refugiaților care au fugit din teritoriile Israelului ca urmare a războiului israelo-arab din perioada 1948-1949.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
De la inovațiile delicioase precum Melts sau Pocket produsele noastre au fost întotdeauna create chiar și pentru cele mai pretențioase gusturi, ajungând în scurt timp să fie pe placul tuturor.... citește tot
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
În ultima perioadă auzim tot mai des exprimarea „per se”. Chiar dacă este folosită în ultima perioadă, expresia este veche de mii de ani și provine, ca mai toate expresiile utilizate la... citește tot