Când a apărut Israel ca țară? Când a fost înființat statul Israel și ce s-a întâmplat cu teritoriile palestiniene?

30.10.2023
Când a apărut Israel ca țară? Când a fost înființat statul Israel și ce s-a întâmplat cu teritoriile palestiniene?

Al doilea Război Mondial (1939-1945) și genocidul la care au fost supuși milioane de evrei a fost unul dintre cele mai negre episoade din istoria acestui popor. După genocidul comis în rândul evreilor de către nazişti, bucuria lor de a avea în sfârşit un stat propriu a fost umbrită relațiile dificile cu vecinii.

Statul modern Israel și-a declarat independența pe data de 14 mai 1948, după aproape două mii de ani de când evreii au fost împrăștiați în jurul bazinului mediteranean de către Imperiul Roman.

În locul pe care se află Israelul de azi era Palestina, un teritoriu deja locui de către arabi și deținut până la finalul Primului Război Mondial de Imperiul Otoman. Dar după înfrângerea Imperiului Otoman în primul război modial, controlul asupra Palestinei s-a mutat la Imperiul Britanic.

După cel de-al Doilea Război Mondial, existau voci care susțineau că re-unificarea poporului evreu pe teritoriul palestinian ar reuşi să unească un „popor fără teritoriu cu un teritoriu fără popor”.

Adevărata barieră care-i separă pe evrei de vecinii lor nu e nici politică, nici juridică. Ea e religioasă sau, mai precis, psihoreligioasă. Evreul va rămâne diferit atâta timp cât va fi, chiar cu numele, de religia iudaică. El nu se poate integra cu adevărat, să devină ca ceilalţi, decât convertindu-se. (Josy Eisenberg, O istorie a evreilor)

În data de 29 noiembrie 1947, Organizaţia Naţiunilor Unite a adoptat Rezoluţia nr.181, care stabilește împărţirea statului Palestinian în două părţi independente: un stat arab şi un stat evreiesc. Evreii au acceptat rezoluţia, dar arabii s-au opus. La 14 mai 1948, mandatul britanic a luat sfârşit, iar la miezul nopţii a fost declarată independenţa statului evreiesc Israel. A urmat un conflict soldat cu mutarea a 250.000 de arabi din teritoriul controlat de evrei.

În acest timp, populația evreiască a Palestinei era de 650.000, iar populația arabă era în jur de 1.2 milioane.

 

Statele Unite ale Americii, învingătoare după Cel De-al Doilea Război Mondial a susţinut înfiinţarea statului evreu şi Washingtonul a recunoscut primul Israelul, după ce preşedintele SUA Truman a ignorat avertismentele ministrului de externe, precizând că: „toţi aceşti aşa zişi experţi mi-au spus că dacă se va înfiinţa Israelul, întreg Orientul Apropiat va fi implicat în război”.

Persecutați din Europa, evreii se ceartă cu toți vecinii

După ce ani de-a rândul au fost persecutaţi şi apoi exterminaţi în Europa, evreii au ajuns în Palestina, locul unde sunt în conflict cu aproape toți vecinii. Astfel, Orientul Mijlociu s-a împărțit în două: Egiptul, Siria şi Irakul s-au aliat cu Moscova, în timp ce SUA, Israelul şi ţările arabe conservatoare şi-au unit forţele de partea cealaltă.

Luptele între comunitățile de arabi și evrei din Palestina au început la scurt timp după decizia Națiunilor Unite de împărțire a Palestinei din noiembrie 1947, scrie wikipedia.org.

După 1945, milioane de evrei se mută în ceea ce avea să fie noua lor țară. Între 1948 și 1958, populația Israelului a crescut de la 800 000 la 2 milioane. Astăzi, Israelul numără peste 9 milioane de locuitori, în timp ce Palesitna are 4,9 milioane.

Conflicte cu vecinii soldate cu mii de morți

Au urmat noi războaie între Israel și statele arabe, în 1956 și în 1967, când Israelul a ocupat Ierusalimul de Est, Cisiordania, Fâșia Gaza, Înălțimile Golan și Peninsula Sinai.

În anul 1973, a urmat Războiul de Yom Kippur, în care Israelul a înfrânt Siria și Egiptul. În 1979, Israelul a retrocedat Peninsula Sinai Egiptului, printr-un tratat de pace.

După Egipt, și Iordania a recunoscut Israelul, însă conflictele cu arabii au continuat.

În ciuda faptului că Israelul a devenit o democrație modernă și prosperă, zona continuă să fie dominată de tensiuni.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Povestea fascinantă a românului care știa cum să câștige la loterie. SUA și Australia au schimbat legile din cauza lui
Povestea fascinantă a românului care știa cum să câștige la loterie. SUA și Australia au schimbat legile din cauza lui
Românii au fost întotdeauna inventivi și descurcăreți. Iar cel mai bun exemplu este cel al lui Ştefan Mandel, un matematician care a descoperit cum să câștige la Loto. Acesta a luat premiul... citește tot
După 25 de ani, cel mai arogant concurent din istoria „Vrei să fii milionar” a făcut o mărturisire incredibilă despre momentul devenit viral
După 25 de ani, cel mai arogant concurent din istoria „Vrei să fii milionar” a făcut o mărturisire incredibilă despre momentul ...
Unul dintre cele mai cunoscute momente din istoria quiz-show-ului „Vrei să fii milionar” la avut în prim plan pe John Carpenter. Concurentul a scris istorie reușind să răspundă la 15... citește tot
Care este cel mai înalt munte din sistemul solar? Este de 3 ori cât Everestul!
Care este cel mai înalt munte din sistemul solar? Este de 3 ori cât Everestul!
Când vine vorba despre superlative într-ale munților, cu siguranță Everest se află pe primul loc. Vârful Everest din Muntele Himalaya (8.848 m) deţine cea mai mare înălţime din lume. Cel... citește tot