Israel și vecinii: decenii de război. De ce Israel nu este în relații bune cu niciunul dintre vecinii săi? De ce Iran urăște Israelul?

15.04.2024
Israel și vecinii: decenii de război. De ce Israel nu este în relații bune cu niciunul dintre vecinii săi? De ce Iran urăște Israelul?

Al doilea Război Mondial (1939-1945) și genocidul la care au fost supuși milioane de evrei a fost unul dintre cele mai negre episoade din istoria acestui popor. După genocidul comis în rândul evreilor de către nazişti, bucuria lor de a avea în sfârşit un stat propriu a fost umbrită relațiile dificile cu vecinii. De-a lungul deceniilor de existență, Israel nu a avut relații bune cu niciunul dintre vecini.

Astăzi, Israel se învecinează cu Liban și Siria în nord, cu Iordania în vest și cu Egipt în est. Pentru a înțelege de ce Israel a tot avut conflicte cu vecinii, trebuie să ne întoarcem în timp să vedem cum a apărut statul Israel, unul dintre cele mai noi din lume.

Cum a apărut statul Israel?

Statul modern Israel și-a declarat independența pe data de 14 mai 1948, după aproape două mii de ani de când evreii au fost împrăștiați în jurul bazinului mediteranean de către Imperiul Roman.

În locul pe care se află Israelul de azi era Palestina, un teritoriu deja locui de către arabi și deținut până la finalul Primului Război Mondial de Imperiul Otoman. Dar după înfrângerea Imperiului Otoman în primul război modial, controlul asupra Palestinei s-a mutat la Imperiul Britanic.

Egiptul, ani de tensiuni

Egiptul și Israelul au purtat mai multe războaie de-a lungul graniței lor comune, Egiptul ocupând Fâșia Gaza din 1948 până la Războiul de șase zile din 1967, după care Israelul a câștigat controlul asupra Gaza și a ocupat Peninsula Sinai a Egiptului. Războiul de la Yom Kippur din 1973 s-a încheiat cu un tratat de pace în care Egiptul a devenit primul stat arab care a recunoscut oficial Israelul, iar Israelul s-a retras ulterior din Sinai în 1979. De atunci, Egiptul a fost unul dintre cei mai importanți parteneri de securitate ai Israelului în regiune.

Iordania, din dușmani în prieteni

Iordania a participat la războiul arabo-israelian din anul 1948 împotriva Israelului și apoi a ocupat Cisiordania și Ierusalimul de Est. Israelul a câștigat controlul asupra teritoriului după Războiul de șase zile din 1967, deși Iordania a continuat să ofere unele servicii administrative înainte de a se dezlega complet în 1988 și de a renunța la revendicările sale teritoriale.

De la semnarea unui tratat de pace în anul 1994, Iordania și Israelul au menținut în mare măsură cooperarea economică și de securitate, cu toate problemele restante la frontieră soluționate. Astăzi, granița de 482 de kilometri a Israelului cu Iordania are trei puncte de trecere și este considerată cea mai sigură.

Cu Siria se află în război

Siria consideră Israelul de ani buni un adversar iar cele două state se află în stare de război, de la înfiinţarea statului evreu, în anul 1948. În timpul Războiului de Şase Zile, care a avut loc în 1967, Israelul a ocupat platoul sirian din regiunea de graniţă, cunoscut sub denumirea „Înălţimile Golan”, pe care îl menţine sub ocupaţie şi în ziua de azi. Siria este de asemenea un aliat al Iranului, care este cel mai mare rival al Israelului din regiune, scrie projects.voanews.com.

Libanul, o relație atipică

Israelul are o istorie complexă cu diversele facțiuni religioase și politice ale Libanului. Libanul a jucat doar un rol mic în războaiele din 1948 și 1967 și nu a participat la războiul de la Yom Kippur din 1973. Cu toate acestea, pe măsură ce grupurile rebele palestiniene au început să folosească sudul Libanului ca bază la sfârșitul anilor 1960, Israelul a început să lanseze lovituri de răzbunare pe teritoriul libanez și s-a aliat cu milițiile creștine care au comis masacre de palestinieni în țară.

După invazia și ocuparea Libanului de Sud de către Israel din 1982, s-a format grupul militant Hezbollah, atacând Forțele de Apărare Israelului și forțele aliate ale acesteia din regiune, notează edition.cnn.com.

Care este situația cu Palestina?

Poziția Palestinei față de Israel este complexă și este influențată de o serie de factori istorici, politici, teritoriali și sociali. Este important să subliniem că ceea ce se numește „Palestina” include mai multe entități și actori, cum ar fi Autoritatea Palestiniană (care guvernează în Cisiordania), Fâșia Gaza (controlată de gruparea Hamas) și alte grupuri și organizații palestiniene.

Problema teritorială: Unul dintre motivele majore ale conflictului israelo-palestinian este disputa teritorială. Palestina și Israelul revendică aceleași teritorii în Orientul Mijlociu, în special Cisiordania și Fâșia Gaza. Israelul a ocupat aceste teritorii în urma Războiului de Șase Zile din 1967, iar palestinienii consideră și astăzi această ocupație ca fiind ilegală.

Ocupația israeliană: Ocupația israeliană a teritoriilor palestiniene, în special în Cisiordania și Ierusalimul de Est, este un subiect de discordie major. Palestinenii susțin că Israelul nu respectă drepturile lor și că construiește așezări ilegale în teritoriile palestiniene, ceea ce face dificilă crearea unui stat palestinian viabil.

Ce are Iran cu Israel?

Geografic, Iran nu se învecinează cu Israel. Până la revoluția din 1979, Iranul și Israelul erau prieteni, erau aliați și aveau o strânsă cooperare militară și economică. „Relația nu a fost mediatizată. Și șahul Iranului obișnuia să-l numească ca pe o relație de dragoste în secret. Toată lumea știa despre asta, dar nu era oficial”, a spus Meir Litvak, profesor la Universitatea din Tel Aviv.

Timp de ani buni chiar a existat o ambasadă a Israelului în Iran, dar nu a fost niciodată declarată ca fiind ambasadă. Schimbarea a avut loc după revoluția iraniană, când noua Republică Islamică a preluat conducerea.

„Practic, din 1979 (evenimentele care au dus la răsturnarea monarhiei iraniene), până astăzi, Iranul declară că Israelul ar trebui eliminat ca stat. Adică nu ar trebui să existe statul”, a spus profesorul Litvak potrivit america.cgtn.com.

Noii lideri ai țării au adoptat o poziție puternică anti-israeliană, condamnând statul evreu ca putere imperialistă în Orientul Mijlociu. Ayatollahii consideră Israelul drept ocupanți ilegali ai Ierusalimului și responsabili pentru „genocidul” palestinienilor.

Foto: Deposiphotos.com

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
În cărțile de istorie românești stă scris că Mihai Viteazul este domnitorul care a realizat prima unire a celor trei principate: Transilvania, Moldova și Țara Românească. Evenimentul avea... citește tot
Aur și nu prea! Cât aur conține o medalie olimpică de la Paris și cât valorează? O medalie de bronz valorează 12 dolari
Aur și nu prea! Cât aur conține o medalie olimpică de la Paris și cât valorează? O medalie de bronz valorează 12 dolari
329 de sportivi au fost premiați cu medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Paris. România s-a clasat pe poziția numărul 23 în clasamentul pe țări cu 3 medalii de aur obținute. 12 sportivi... citește tot
Ciolacu a luat BAC-ul cu 7.03. Cine câștigă alegerile prezidențiale doar după nota de la BAC?
Ciolacu a luat BAC-ul cu 7.03. Cine câștigă alegerile prezidențiale doar după nota de la BAC?
Întrebat în cadrul unei conferințe de presă ce notă a luat la Bacalaureat, Marcel Ciolacu a afirmat că nu-și amintește. O zi mai târziu, premierul a transmis printr-un mesaj video pe Tik Tok... citește tot