Israelul, stat non-NATO, sprijinit de SUA. De ce Israel nu este în NATO?

01.11.2023
Israelul, stat non-NATO, sprijinit de SUA. De ce Israel nu este în NATO?

NATO reprezintă astăzi cea mai puternică alianță militară din lume. Organizația a fost formată în anul 1949 pentru a asigura securitatea colectivă împotriva amenințării reprezentate, în primul rând, de Uniunea Sovietică. Totuși, deși este de ani buni aliatul Statelor Unite ale Americii, Israel nu face parte din NATO. De ce?

De ce Israel nu este în NATO?

În mod hilar, Israelul poate conta pe sprijinul națiunilor occidentale sub forma NATO, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord. Deși nu face parte din alianță, a stimulat o legătură strânsă cu mulți membri, în special cu SUA, ca un aliat cheie într-una dintre cele mai turbulente regiuni ale lumii.

NATO a fost înființată în anul 1949 ca o alianță de apărare colectivă pentru America de Nord și Europa de Vest, cu accent principal pe regiunea Atlanticului de Nord; Israelul, fiind situat în Levant, se află în afara sferei geografice a alianței. Deși a avut o cooperare strânsă în materie de securitate cu Statele Unite și alte țări occidentale, Israelul nu a căutat să adere oficial la alianțe de apărare precum NATO, notează publicația spaniolă as.com.

Cum descrie NATO relația cu Israelul pe site-ul oficial? „De mai bine de douăzeci de ani, Israelul a fost un partener activ al NATO prin Dialogul Mediteranean, singurul forum de securitate care reunește aliații NATO cu Israel și țări arabe. În anul 2017, Israelul a stabilit o misiune permanentă și oficială la sediul NATO”.

Ce se întâmplă acum în Palestina și Israel?

Israelul a blocat Gaza, o zonă mică de pământ palestinian cu peste 2 milioane de locuitori. Aceasta a fost o reacție la atacurile palestinienilor asupra israelienilor din această săptămână, ea însăși o reacție la deteriorarea situației palestinienilor din regiune. Peste 700 de oameni au fost uciși în Israel de la atacul surpriză de sâmbătă, cel mai nesăbuit din ultimii 50 de ani, când teroriștii au intrat în Israel. Mii de oameni sunt răniți.

armată

Hamas, organizația care controlează Gaza, a lansat atacul, ucigând atât civili israelieni, cât și soldați. De ce se războiesc? Unul dintre motivele majore ale conflictului israelo-palestinian este disputa teritorială. Palestina și Israelul revendică aceleași teritorii în Orientul Mijlociu, în special Cisiordania și Fâșia Gaza. Israelul a ocupat aceste teritorii în urma Războiului de Șase Zile din 1967, iar palestinienii consideră și astăzi această ocupație ca fiind ilegală.

Care sunt statele NATO?

Membrii inițiali (1949) au fost Belgia, Canada, Danemarca, Franța, Islanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Regatul Unit și Statele Unite. Deși regimul din Uniunea Sovietică a căzut de mult timp, nevoia de supremație mondială dintre Rusia și SUA a continuat să facă din lume un loc periculos. Astăzi, 30 de țări sunt membre ale alianței.

Alte state membre sunt: Grecia și Turcia (anul 1952), Germania (1955), Spania (1982), Cehia, Ungaria, Polonia (1999), Bulgaria, Estonia, Lituania, România, Slovacia, Slovenia (2004), Albania și Croația (2009) și Muntenegru (2017).

Tags:
Cele mai noi articole
Top 4 cele mai sănătoase ape din România
Top 4 cele mai sănătoase ape din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai bună oră pentru a lua cina?
Care e cea mai bună oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot
Ce înseamnă „mană cerească”? Care este originea expresiei?
Ce înseamnă „mană cerească”? Care este originea expresiei?
Mană cerească. Cine nu a auzit sau nu a folosit măcar o dată expresia „mană cerească”? Această expresie este utilizată cu sensul de „surpriză plăcută care aduce belșug” sau cu... citește tot