În ce țară se află Ierusalim? Israel sau Palestina?

10.10.2023
În ce țară se află Ierusalim? Israel sau Palestina?

Ierusalim este unul dintre cele mai vechi și importante orașe ale lumii. Loc de pelerinaj pentru creștini, spațiu geografic în care mai multe figuri importante ale religiei și-au avut activitatea. De-a lungul timpului, mai multe imperii s-au luptat pentru orașul Ierusalim. În prezent, cărei entități statale îi aparține Ierusalim, Israel sau Palestina?

În ce țară se află Ierusalim?

Ierusalim

Ierusalim este unul dintre cele mai vizitate și iubite orașe ale lumii. Aici istoria și-a spus cuvântul, fiind un loc de pelerinaj pentru oameni din toată lumea. Menționările din Biblie amintesc personaje precum Fecioara Maria, Ioan Botezătorul sau Iisus Hristos. În prezent, milioane de oameni vin în acest oraș anual pentru a vedea ce a rămas în picioare din monumentele religioase.

Orașul are o vechime de aproximativ 3.000 de ani. Regele David a reușit să cucerească Ierusalimul din mâinile unui popor pe nume iebusei, întemeind aici o cetate puternică, înconjurată de ziduri de apărare. În timp, orașul capătă denumirea de „Cetatea lui David”, devenind capitală a regatului său.

De-a lungul timpului, mai multe armate doresc cucerirea cetățenii, pentru a primi validitatea religioasă. În 1519, Suliman al II-lea Magnificul a trecut Ierusalimul sub stăpânirea Imperiului Otoman, consolidând și mai mult cetatea. Din anul 1917, orașul trece sub protectorat britanic, până la finalul anului 1948, când este reînființat orașul Israel.

Regiunea Orientului Mijlociu este măcinată de conflicte istorice, unul dintre cele mai importante, care răsuflă și astăzi între Israel și Palestina. O entitate prestatală istorică, Palestina, își exercită legile într-o parte a Israelului, astfel harta geografică este împărțită în 2. Pe hartă se poate observa o limită fină în care putem să ne întrebăm cărei țări îi aparține acest oraș biblic.

În perioada 1920-1948, Ierusalimul a fost capitala Palestinei sub mandat britanic. Din 1949, partea de vest a orașului, aflată sub control israelian, a fost proclamat capitală a statului Israel. Aici se află principalele instituții naționale: sediul prim-ministrului, cele mai multe ministere, sediul președintelui sau Cartea Supremă. Cu toate acestea, atât israelienii, cât și palestinienii pretind Ierusalimul drept capitală.

Care sunt cele mai populate orașe din Orientul Mijlociu?

Orientul Mijlociu este o zonă importantă a lumii, fiind un pol religios și economic care în ultimii ani își spune cuvântul. Loc în care se regăsesc orașe foarte dezvoltate, cantități superioare de petrol, dar și numeroase locuri de pelerinaj, atât pentru creștini, cât și pentru musulmani.

Haideți să vedem care sunt cele mai populate orașe din Orientul Mijlociu:

  1. Cairo, Egipt. 20 de milioane de locuitori
  2. Teheran, Iran. 16,67 milioane de locuitori
  3. Istanbul, Turcia. 15,5 milioane de locuitori
  4. Bagdad, Irak. 10,5 milioane de locuitori
  5. Riyadh, Arabia Saudită. 10,5 milioane de locuitori

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Venus de Milo îl are, omul Vitruvian al lui Leonardo de Vinci îi are, David al lui Michelangelo o are. Dacă și dumneavoastră aveți al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare... citește tot
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
Expresia „Ai carte, ai parte” este una bine cunoscută în cultura românească și a fost, de-a lungul timpului, interpretată ca fiind o celebrare a educației și a cunoașterii. La prima... citește tot
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
La fiecare început de an școlar, în spațiul public au loc ample dezbateri despre cum funcționează sistemul public de educatie de la noi și cum ar trebui el să funcționeze la modul ideal. De... citește tot