De ce Steaua lui David este simbolul evreiesc?

21.08.2023
De ce Steaua lui David este simbolul evreiesc?

Steaua lui David, cunoscută și sub numele de „Magen David” (Scutul lui David) în ebraică, este fără îndoială unul dintre cele mai recunoscute și venerabile simboluri asociate cu poporul evreu și cultura iudaică. Însă mulți se întreabă: cum a ajuns acest hexagram să devină un astfel de emblemă? Pentru a înțelege, este esențial să aruncăm o privire asupra originilor sale, evoluției sale și semnificației sale profunde.

Originile Stelei lui David

Desigur, este o provocare să se identifice cu precizie originea exactă a Stelei lui David. Hexagramele – figure formate din două triunghiuri suprapuse – au fost folosite în multe culturi antice din întreaga lume, inclusiv în India, în Japonia și în nordul Africii.

Cu toate acestea, prima asociere notabilă a hexagramului cu evreii apare în perioada medievală, când a fost folosită pe fațadele unor sinagogi europene. În timp, aceasta a început să fie asociată mai strâns cu identitatea și patrimoniul evreiesc.

Evoluția simbolismului

În perioada medievală, steaua lui David nu era universal acceptată ca simbol evreiesc; de fapt, menorah (candelabrul cu șapte brațe) era mai frecvent asociat cu iudaismul în acele vremuri. Cu toate acestea, în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, steaua lui David a câștigat și mai mult teren ca simbol evreiesc, în special în rândul comunităților ashkenaze din Europa Centrală.

În secolul al XIX-lea, când naționalismul a început să crească în întreaga Europă și când mișcarea sionistă a luat naștere, steaua lui David a fost adoptată ca un simbol al aspirațiilor naționale evreiești. La înființarea statului Israel în 1948, steaua a fost integrată în designul drapelului național.

Ce semnificație are Steaua lui David

Semnificația spirituală a Stelei lui David este profundă. Cele două triunghiuri interconectate pot simboliza relația dintre Dumnezeu și poporul evreu, cerul și pământul sau chiar dualitatea inerentă a existenței (bine și rău, masculin și feminin).

În cabala, un misticism evreiesc, Steaua lui David simbolizează cele șase direcții ale spațiului (nord, sud, est, vest, sus, jos) cu Dumnezeu în centrul, stabilind o conexiune divină.

Steaua lui David, simbol al evreilor

Deși originile exacte ale Stelei lui David ca simbol evreiesc pot rămâne o enigmă, este clar că aceasta a evoluat de-a lungul secolelor pentru a deveni un emblemă centrală a identității, culturii și spiritualității evreiești. Astăzi, steaua lui David nu reprezintă doar poporul evreu și iudaismul, ci și speranța, rezistența și legătura profundă dintre Dumnezeu și om.

De ce naziștii i-au marcat pe evrei cu Steaua lui David?

Utilizarea Stelei lui David pentru a marca evreii a fost o tactică a regimului nazist pentru a identifica, stigmatiza și umili evreii în teritoriile pe care le ocupau. Dar, de ce anume această stea? Iată câteva motive:

  1. Recunoaștere Imediată: Steaua lui David, deja asociată puternic cu evreii, a oferit o modalitate ușoară și imediată de a identifica pe cineva ca fiind evreu. Aceasta a permis autorităților naziste și cetățenilor obișnuiți să distingă rapid evreii de restul populației.
  2. Stigmatizare: Naziștii au folosit simbolul pentru a izola și marginaliza comunitatea evreiască. Marcharea cu Steaua lui David a transforma purtătorul într-un țap ispășitor, alimentând prejudecățile și ura față de evrei.
  3. Umilire: Forțând evreii să poarte un semn distinctiv, naziștii nu numai că i-au stigmatizat, dar i-au și umilit. Acest lucru a contribuit la demoralizarea evreilor și la desensibilizarea populației non-evreiești față de abuzurile împotriva acestora.
  4. Control: Naziștii au vrut să mențină un control strict asupra evreilor. Așadar, făcându-i vizibili prin acest semn distinctiv, a fost mai ușor pentru naziști să-i supravegheze, să-i restricționeze și, în cele din urmă, să-i deporteze.
  5. Deumanizare: Marcharea evreilor cu un simbol distinctiv a contribuit la procesul de deumanizare. Prin identificarea lor primară ca „evrei” și nu ca indivizi, naziștii au reușit să reducă identitatea complexă și individualitatea fiecărei persoane la un simplu simbol.
  6. Exploatarea Simbolismului: Prin transformarea unui simbol sacru și venerat al evreilor într-un semn de stigmatizare și persecuție, naziștii au încercat să demoleze și să batjocorească orgoliul și spiritualitatea evreilor.

Utilizarea Stelei lui David ca instrument de persecuție de către naziști este unul dintre cele mai dureroase exemple ale modului în care simbolurile, care altfel ar putea fi văzute ca mândre sau sacre, pot fi răsturnate și folosite împotriva celor pe care le reprezintă. Aceasta este o rememorare puternică a pericolelor de deumanizare și a puterii simbolurilor în mâinile celor rău intenționați.

Foto: history.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Poți să ajungi din Norvegia în Coreea de Nord traversând o singură țară. Care este aceasta?
Poți să ajungi din Norvegia în Coreea de Nord traversând o singură țară. Care este aceasta?
Între Norvegia și Coreea de Nord sunt peste 7.000 de km. Deși sunt state situate în două părți total opuse ale Globului, pentru a ajunge din Norvegia (Europa) în Coreea de Nord (Asia) trebuie... citește tot
Care este țara cu cea mai mică densitate din lume? Poți să mergi zile în șir fără să dai de un om!
Care este țara cu cea mai mică densitate din lume? Poți să mergi zile în șir fără să dai de un om!
Populația unui stat nu este direct proporțională cu mărimea acestuia. Ba dimpotrivă. Statele care au suprafața mai mică au o densitate a populației mai mare. Totuși, nu cel mai mare stat... citește tot
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
În anul 1992, Michael Jackson punea România pe harta lumii după ce alegea țara care doar ieșise din comunism destinația pentru unul dintre concertele sale din turneul „Dangerous World... citește tot