Cum arată cea mai veche locuință din Delta Dunării? Era aici acum 7.000 de ani

15.07.2021
Cum arată cea mai veche locuință din Delta Dunării? Era aici acum 7.000 de ani

De-a lungul timpului, omenirea s-a schimbat, societățile s-au dezvoltat la fel ca și locuințele. Delta Dunării și-a schimbat înfățișarea odată cu trecerea anilor, iar în trecut sălbăticia zonei era și mai accentuată. Cu toate acestea, arheologii au descoperit rămășițele unei locuințe care datează de acum aproximativ 7.000 de ani.

Unde se găsește cea mai veche locuință din Delta Dunării?

Specialiștii în domeniu au realizat cercetări arheologice pe situl de la Mila 23, punctul Taraschina. Locația se găsește pe actualul teritoriu al Deltei Dunării, iar echipa care a analizat ruinele a fost formată din români și francezi. Toată campania s-a desfășurat în cadrul Misiunii Arheologice Delta du Danube, susţinută financiar de Ministerul Afacerilor Externe şi Europene din Franţa, Consiliul Judeţean Tulcea şi Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional din România. Coordonarea proiectului a fost realizată de Cristian Micu (ICEM Tulcea) şi Laurent Carozza (laborator CNRS Géode, Toulouse).

Acest sit, vechi de aproape 7000 ani, constituie cea mai veche dovadă documentată a locuirii umane în zona mai sus amintită. Săpăturile arheologice si sondajele în adâncime indică existenţa unei succesiuni de niveluri de locuire ce formează o stratigrafie de aproape 3 metri grosime, a declarat arheologul Sorin Ailincăi, de la Institutul de Cercetări EcoMuzeale Tulcea, pentru Adevarul.ro.

Cercetările arheologice, din zonă, au dus la descoperirea a numeroase resturi menajere abandonate de membrii comunitătii din epoca cuprului. În felul acesta a putut fi analizat regimul alimentar al populației, din acea perioadă, care se ocupa cu agricultura și creșterea animalelor.

Analizele de radiocarbon au dovedit că situl, din zona Taraschina, datează din perioada anilor 4850-4350 î. Hr. Nu se știu, însă, motivele pentru care oamenii au părăsit această regiune.

Unul dintre cele mai frumoase sate din România se găsește în Delta Dunării

Printre multiplele destinații de vacanță din Delta Dunării se numără și un loc de o frumusețe și un farmec aparte, situat pe Dunărea Veche, ce se desprinde spre stânga din brațul ce duce la Sulina.

Este vorba despre Mila 23, un sat de pescari din inima deltei, aflat cam la jumătatea distanței dintre Tulcea și Marea Neagră. Mila 23 este accesibil doar pe calea apei, fiind o fâșie de pământ de vreo 3 km lungime și 200 m lățime, întinsă de-a lungul malului drept al brațului Dunărea Veche, care este parțial protejată de un dig pe care locuitorii trăiesc în niște condiții cu totul speciale.

Foto: Wikipedia.org și Adevarul.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Venus de Milo îl are, omul Vitruvian al lui Leonardo de Vinci îi are, David al lui Michelangelo o are. Dacă și dumneavoastră aveți al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare... citește tot
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
Expresia „Ai carte, ai parte” este una bine cunoscută în cultura românească și a fost, de-a lungul timpului, interpretată ca fiind o celebrare a educației și a cunoașterii. La prima... citește tot
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
La fiecare început de an școlar, în spațiul public au loc ample dezbateri despre cum funcționează sistemul public de educatie de la noi și cum ar trebui el să funcționeze la modul ideal. De... citește tot