Unde este adâncimea maximă a Dunării?

14.04.2022
Unde este adâncimea maximă a Dunării?

Dunărea izvorăște din munții Pădurea Neagră, din Germania, și se varsă în Marea Neagră. Aceasta parcurge o distanță de 2.860 de kilometri, iar la vărsare în mare a format Delta Dunării. Fluviul este al doilea ca lungime din Europa după Volga.

Potrivit măsurătorilor, la intrarea în Kazanul de sus, Dunărea are doar 150 de metri lățime, fiind cel mai îngust punct al fluviului, și 100 de metri adâncime. Se poate spune, cu siguranță, că aici este cea mai adâncă zonă a Dunării de pe întreaga sa lungime de peste 2800 de km. Totodată, mai există un punct de aproximativ 90 de metri, care se găsește la jumătatea drumului, aproape de Tabula Traiana.

Cum izvorăște Dunărea și care sunt țările prin care trece?

Dunărea, în drumul său spre Marea Neagră, străbate în total zece țări europene, astfel: Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova și Ucraina. Fluviul a fost denumit la început Istros, Istru sau Hister și, în cele din urmă, Danubius („Zeul fluviilor”), Dunărea izvorăște din masivul muntos Pădurea Neagră, ce se găsește aproape de granița Germaniei cu Franța. Acolo există trei locuri diferite, fiecare marcat ca fiind „Donauquelle“ („Izvorul Dunării“), din cauză că nu s-a căzut de acord până acum asupra unei locații unice.

Conform hidrologilor, izvorul se află, de fapt, la obârșia râului Breg, acesta fiind izvorul geografic și hidrologic al mărețului fluviu pe care Napoleon îl numea pe bună dreptate „Regele râurilor europene”. Pe hărți însă, numele de Dunăre apare după confluența râurilor Breg și Brigach, în Donaueschingen.

Nu multă lume știe, însă Dunărea este singurul fluviu din Europa care curge de la vest la est. Apa are un debit mediu de peste 7.250 metri cubi pe secundă, fiind pe poziția 28 în lume la acest capitol. Dunărea parcurge aproximativ 3000 de kilometri, de la locul de unde izvorăște până în Marea Neagră, unde se revarsă prin trei brațe importante: Chilia, Sulina și Sf. Gheorghe.

Curiozități despre Dunăre

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot