Unde este adâncimea maximă a Dunării?

14.04.2022
Unde este adâncimea maximă a Dunării?

Dunărea izvorăște din munții Pădurea Neagră, din Germania, și se varsă în Marea Neagră. Aceasta parcurge o distanță de 2.860 de kilometri, iar la vărsare în mare a format Delta Dunării. Fluviul este al doilea ca lungime din Europa după Volga.

Potrivit măsurătorilor, la intrarea în Kazanul de sus, Dunărea are doar 150 de metri lățime, fiind cel mai îngust punct al fluviului, și 100 de metri adâncime. Se poate spune, cu siguranță, că aici este cea mai adâncă zonă a Dunării de pe întreaga sa lungime de peste 2800 de km. Totodată, mai există un punct de aproximativ 90 de metri, care se găsește la jumătatea drumului, aproape de Tabula Traiana.

Cum izvorăște Dunărea și care sunt țările prin care trece?

Dunărea, în drumul său spre Marea Neagră, străbate în total zece țări europene, astfel: Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova și Ucraina. Fluviul a fost denumit la început Istros, Istru sau Hister și, în cele din urmă, Danubius („Zeul fluviilor”), Dunărea izvorăște din masivul muntos Pădurea Neagră, ce se găsește aproape de granița Germaniei cu Franța. Acolo există trei locuri diferite, fiecare marcat ca fiind „Donauquelle“ („Izvorul Dunării“), din cauză că nu s-a căzut de acord până acum asupra unei locații unice.

Conform hidrologilor, izvorul se află, de fapt, la obârșia râului Breg, acesta fiind izvorul geografic și hidrologic al mărețului fluviu pe care Napoleon îl numea pe bună dreptate „Regele râurilor europene”. Pe hărți însă, numele de Dunăre apare după confluența râurilor Breg și Brigach, în Donaueschingen.

Nu multă lume știe, însă Dunărea este singurul fluviu din Europa care curge de la vest la est. Apa are un debit mediu de peste 7.250 metri cubi pe secundă, fiind pe poziția 28 în lume la acest capitol. Dunărea parcurge aproximativ 3000 de kilometri, de la locul de unde izvorăște până în Marea Neagră, unde se revarsă prin trei brațe importante: Chilia, Sulina și Sf. Gheorghe.

Curiozități despre Dunăre

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot