Un român a înotat Dunărea de la izvor la vărsare. Câte zile i-au trebuit?

02.09.2021
Un român a înotat Dunărea de la izvor la vărsare. Câte zile i-au trebuit?

În urmă cu aproape patru ani un petroșănean cu nume istoric, Avram Iancu, reușea să străbată înot Dunărea, de la izvoare până la vărsarea în Marea Neagră. Astfel, sportivul de profesie bibliotecar devenea primul om care reușește acest lucru fără a folosi costum de protecţie şi materiale ajutătoare.

Inspirat de un roman al lui Jules Verne

Pe data de 30 august 2016, Iancu devenea primul român care reușește să traverseze înot Canalul Mânecii fără întrerupere și fără costum special. El a parcurs cei 62 de kilometri în 17 ore și 54 de minute.

Temerarul român nu avea să se oprească aici și și-a fixat ca obiectiv să străbată înot cei 2.860 de kilometri cât măsoară Dunărea de la izvoare și până la vărsarea în Marea Neagră.

În vârstă pe atunci de 41 de ani, Avram Iancu şi-a propus să facă această cursă după ce a recitit romanul „Pilotul de pe Dunăre” scris de Jules Verne.

El a luat startul pe data de 20 iunie 2016 din orașul german Donaueschingen şi şi-a impus să înoate 50 de kilometri în fiecare zi fără materiale ajutătoare şi de protecţie. Totodată, el și-a dorit ca prin temerata sa încercare să-i încurajeze pe tineri să citească.

Iancu a atins punctul final al cursei, orașul Sulina, în ziua de 16 septembrie, la capătul a 89 de zile în care a înotat aproape fără încetare.

Vântul sufla cu putere din spate, pe pielea udă. Nu vă pot descrie simțirea. Pot doar să vă zic că după 24 km parcurși am fost răpus de hipotermie. Tremuram din toate încheieturile, iar tendoanele din zona inghinală mă dureau cumplit, ca urmare a contracțiilor involuntare ale organismului în încercarea de a se apăra. Și cum am experiențe hipotermice, știam că din acea stare e imposibil să ies. Atunci am decis să încetez cursa pentru această zi, scria Avram Iancu, pe 27 iunie, pe pagina sa de Facebook.

Doar doi oameni au mai străbătut Dunărea

Până în prezent, alte două persoane au reuşit să străbată înot Dunărea, de la izvoare până la vărsarea în Marea Neagră.

Primul a fost slovenul Martin Strel, care în anul 2000 a înotat timp de 58 de zile ajutându-se însă de un costum de neopren şi labe de înot, iar șase ani mai târziu, canadianca Mimi Huges a încheiat acelaşi traseu după 90 de zile, fiind echipată cu un costum de neopren, dar fără labe de înot.

Foto: Iancuavram.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot