Un român a înotat Dunărea de la izvor la vărsare. Câte zile i-au trebuit?

02.09.2021
Un român a înotat Dunărea de la izvor la vărsare. Câte zile i-au trebuit?

În urmă cu aproape patru ani un petroșănean cu nume istoric, Avram Iancu, reușea să străbată înot Dunărea, de la izvoare până la vărsarea în Marea Neagră. Astfel, sportivul de profesie bibliotecar devenea primul om care reușește acest lucru fără a folosi costum de protecţie şi materiale ajutătoare.

Inspirat de un roman al lui Jules Verne

Pe data de 30 august 2016, Iancu devenea primul român care reușește să traverseze înot Canalul Mânecii fără întrerupere și fără costum special. El a parcurs cei 62 de kilometri în 17 ore și 54 de minute.

Temerarul român nu avea să se oprească aici și și-a fixat ca obiectiv să străbată înot cei 2.860 de kilometri cât măsoară Dunărea de la izvoare și până la vărsarea în Marea Neagră.

În vârstă pe atunci de 41 de ani, Avram Iancu şi-a propus să facă această cursă după ce a recitit romanul „Pilotul de pe Dunăre” scris de Jules Verne.

El a luat startul pe data de 20 iunie 2016 din orașul german Donaueschingen şi şi-a impus să înoate 50 de kilometri în fiecare zi fără materiale ajutătoare şi de protecţie. Totodată, el și-a dorit ca prin temerata sa încercare să-i încurajeze pe tineri să citească.

Iancu a atins punctul final al cursei, orașul Sulina, în ziua de 16 septembrie, la capătul a 89 de zile în care a înotat aproape fără încetare.

Vântul sufla cu putere din spate, pe pielea udă. Nu vă pot descrie simțirea. Pot doar să vă zic că după 24 km parcurși am fost răpus de hipotermie. Tremuram din toate încheieturile, iar tendoanele din zona inghinală mă dureau cumplit, ca urmare a contracțiilor involuntare ale organismului în încercarea de a se apăra. Și cum am experiențe hipotermice, știam că din acea stare e imposibil să ies. Atunci am decis să încetez cursa pentru această zi, scria Avram Iancu, pe 27 iunie, pe pagina sa de Facebook.

Doar doi oameni au mai străbătut Dunărea

Până în prezent, alte două persoane au reuşit să străbată înot Dunărea, de la izvoare până la vărsarea în Marea Neagră.

Primul a fost slovenul Martin Strel, care în anul 2000 a înotat timp de 58 de zile ajutându-se însă de un costum de neopren şi labe de înot, iar șase ani mai târziu, canadianca Mimi Huges a încheiat acelaşi traseu după 90 de zile, fiind echipată cu un costum de neopren, dar fără labe de înot.

Foto: Iancuavram.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot