De ce locul unde Dunărea face defileu se numește La Cazane?

12.10.2020
De ce locul unde Dunărea face defileu se numește La Cazane?

Defileul Dunării reprezintă unul dintre cele mai pitorești locuri din România, care atrage din ce în ce mai mulți turiști din țară și de peste hotare. Această zonă superbă mai este cunoscută și sub numele de Cazanele Dunării sau La Cazane, însă puțini sunt cei care știu de ce poartă această denumire.

De ce defileul se numește La Cazane?

Situate pe raza localităţilor Dubova şi Eşelniţa, La Cazane este o porțiune de vreo 9 km în care Dunărea traversează stâncile Munților Carpați. Prin această zonă debitul crește, iar apele sunt foarte agitate, viteza de scurgere a apei depășind 5 m/s în sectorul Cazanelor.

Pe vremuri, înainte ca barajul Porțile de Fier să fie construit, proces care a durat opt ani (1964-1972), în zonele sale înguste, care ajung să măsoare doar 230 m lățime, apele Dunării curgeau vijelios peste stânci și ieşeau din albie dând impresia că fierb ca într-un cazan. În acea perioadă, adâncimea era mai mică de 75 m cât măsoară în prezent, îngreunând navigarea.

Această zonă se numește La Cazane deoarece Dunărea a format între munți mai multe „golfuri”. Albia fluviului se îngustează pentru ca apoi să se lărgească din nou, formând o serie de așa-numite cazane. Dunărea sapă adânc în versantele muntoase formându-se, astfel, pereți stâncoși și abrupți.

Prin Tratatul de la Passarowitz (1718), care a marcat încheierea războiului dintre Imperiul Otoman pe de-o parte și Imperiul Habsburgic și Republica Venețiană de cealaltă parte, a permis liberul acces al negustorilor austrieci pe Dunăre, până la Vidin şi Ruse, precum și libertatea comerțului în Imperiul Otoman. De altfel, navigatorii austrieci au dat zonei numele de Cazane şi de atunci aşa a rămas.

Atracții turistice în Defileul Dunării

Clisura Dunării este împărțită în două sectoare, despărțite de golful Dubova. Este vorba de Cazanele Mari și Cazanele Mici. Cazanele Mari au o lungime de aproximativ 4 km și se încadrează între masivele Ciucarul Mare, pe malul românesc, şi Veliki Strbac (Stirbatul Mare), pe teritoriul Serbiei.

Sectorul Cazanelor Mici au o lungime de 3,6 km și este flancat de masivii Ciucarul Mic, pe teritoriul României, respectiv Stirbatul Mic, pe teritoriul Serbiei. Cazanele Dunării şi masivele Ciucarul Mare și Ciucarul Mic fac parte din Rezervația Naturală „Porţile de Fier”.

Ca obiective turistice situate în zonă pot fi admirate:

Foto: Clisura Dunării

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot